Καιρός: Πολικός αεροχείμμαρος φέρνει καταιγίδες και πολλούς κεραυνούς – Προσοχή σε αρκετές περιοχές

Newsroom.
24/07/2024 07:13
 
 
 

Γενικά άστατος θα παρουσιαστεί ο καιρός σήμερα Τετάρτη 24 Ιουλίου σε ένα μεγάλο τμήμα της χώρας 

Ο καιρός αλλάζει για λίγες ημέρες με μπουρίνια και καταιγίδες που θα ταλαιπωρήσουν ένα μεγάλο τμήμα της χώρας.

Συγκεκριμένα, θα σημειωθεί μεταβολή του καιρού στα ηπειρωτικά με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία πιθανώς πρόσκαιρα να είναι έντονα ενώ θα υπάρξει βελτίωση από το βράδυ. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός αναμένεται γενικά αίθριος.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα πελάγη πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση. Θα φτάσει στα βόρεια ηπειρωτικά και τα νησιά τους 34 με 35 βαθμούς και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 35 με 36 βαθμούς Κελσίου.

Οι μετεωρολογικές προβλέψεις θέλουν τον καιρό να θυμίζει φθινόπωρο, με τα φαινόμενα να εκδηλώνονται αρχικά στην Πελοπόννησο και να επεκτείνονται σε Στερεά Ελλάδα, Βόρεια Εύβοια, Θεσσαλία, Ήπειρο και τη Θράκη, κυρίως το μεσημέρι και το απόγευμα σε ορεινές-ημιορεινές περιοχές αλλά και περιοχές χαμηλότερου υψομέτρου.

Στην Αττική προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός με λίγα σύννεφα το μεσημέρι απόγευμα οπότε πιθανώς στα βουνά στα δυτικά και βόρεια να βρέξει για λίγο. Οι άνεμοι βόρειοι στα ανατολικά μέχρι 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 25 έως 36 βαθμούς στο κέντρο της πόλης

Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται Λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές μπόρες και κυρίως στα ορεινά σποραδικές καταιγίδες.. Οι άνεμοι ασθενείς, τη νύχτα βορειοδυτικοί 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 20 έως 34 βαθμούς.

Στις Κυκλάδες προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός. Οι άνεμοι βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 24 έως 31 βαθμούς.

«Δροσιά με το σταγονόμετρο και μπουρίνια φέρνει ο πολικός αεροχείμαρρος» εξηγεί ο μετεωρολόγος, Γιώργος Τσατραφύλλιας, σύμφωνα με τον οποίο υπάρχουν περιοχές που πρέπει να δείξουν προσοχή τόσο σήμερα, όσο και τις επόμενες δύο ημέρες -κυρίως τις θερμές ώρες- καθώς αναμένεται να πέσουν καταιγίδες, κεραυνοί και πιθανόν χαλάζι.

Αυτές οι περιοχές είναι:

– Σήμερα, Τρίτη 23 Ιουλίου: Θεσσαλία, Ήπειρος, Στερεά, Λευκάδα, Μακεδονία (κυρίως Χαλκιδική), Θράκη, βόρεια Πελοπόννησος

– Τετάρτη 24 Ιουλίου: Θεσσαλία, Ήπειρος, Μακεδονία

– Πέμπτη 25 Ιουλίου: Μακεδονία, Θράκη

Τι είναι όμως ο πολικός αεροχείμαρρος;

O πολικός αεροχείμαρρος είναι μια ζώνη ισχυρών ανέμων ανώτερου επιπέδου που βρίσκεται στην κορυφή ενός πολικού μετώπου. Οι άνεμοι είναι ισχυρότεροι στην τροπόπαυση, που είναι το ανώτερο όριο της τροπόσφαιρας, και κινούνται προς μια γενικά δυτική κατεύθυνση στα μεσαία πλάτη.

Η κατακόρυφη διάτμηση ανέμου που εκτείνεται κάτω από τον πυρήνα αυτού του ρεύματος πίδακα σχετίζεται με οριζόντιες κλίσεις θερμοκρασίας που εκτείνονται στην επιφάνεια. Κατά συνέπεια, αυτός ο πίδακας εκδηλώνεται ως ένα μέτωπο που σηματοδοτεί τη διαίρεση μεταξύ ψυχρότερου και θερμότερου αέρα.

Πηγή: lifo.gr

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 68 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*