Καιρός: Τοπικές βροχές αλλά και ισχυρές καταιγίδες – Τι καιρό θα έχει στις Κυκλάδες

Newsroom.
30/08/2024 07:05
 
 
 

 

Έως το Σάββατο θα μας επηρεάζει η έντονη αστάθεια, σύμφωνα με τη μετεωρολόγο της ΕΡΤ Νικολέτα Ζιακοπούλου.

Από τις μπόρες θα επηρεαστούν κυρίως οι ηπειρωτικές περιοχές, πρόσκαιρα και το Ιόνιο, η Εύβοια και οι Σποράδες, πιθανώς και η ορεινή Κρήτη. Και στην Αττική δεν θα λείψουν οι τοπικές βροχές κυρίως το διήμερο Παρασκευή –  Σάββατο, ιδιαίτερα τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.


Πιο αναλυτικά, την Παρασκευή περιμένουμε λίγες νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κυρίως το μεσημέρι και το απόγευμα σε Ιόνιο, ηπειρωτικά, πρόσκαιρα και σε Εύβοια, Σποράδες και ορεινή Κρήτη.

Οι άνεμοι βόρειοι 3 με 5 μποφόρ. Η  θερμοκρασία το μεσημέρι θα φτάσει τους 30 με 32 βαθμούς.

Στην Αττική περιμένουμε τοπικές μπόρες το μεσημέρι και το απόγευμα. Οι άνεμοι ασθενείς. Η θερμοκρασία από 23 έως 31 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη θα έχουμε τοπικές μπόρες από το μεσημέρι. Οι άνεμοι ασθενείς. Η θερμοκρασία από 20 έως 31 βαθμούς.

Στις Κυκλάδες γενικά αίθριος προβλέπεται ο καιρός. Οι άνεμοι βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.. Η θερμοκρασία από 24 έως 31 βαθμούς.

Το Σάββατο 31 Αυγούστου:

Στα νότια τμήματα της Μακεδονίας, τις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά άστατος καιρός με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, πιθανώς κατά τόπους ισχυρές.

Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι αρχικά σχεδόν αίθριος και από τις προμεσημβρινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις στα ηπειρωτικά, το Ιόνιο και την Κρήτη και θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι, ενώ στα ηπειρωτικά θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες, πιθανώς κατά τόπους ισχυρές.

Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 και στο Ιόνιο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις τοπικά 5 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και τοπικά στο Αιγαίο 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Θα φτάσει στα ηπειρωτικά, το Ιόνιο, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη τους 30 με 32 και τοπικά τους 33 βαθμούς και στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.

Την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου:

Αρχικά άστατος καιρός στις Σποράδες, την Εύβοια και πρόσκαιρα στην ανατολική Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, πιθανώς κατά τόπους ισχυρές, ενώ αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες θα εκδηλώνονται και στο νότιο Ιόνιο, τη νότια Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι αρχικά σχεδόν αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οι νεφώσεις θα αυξηθούν κατά τόπους στα ηπειρωτικά και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες, κυρίως στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά.

Βελτίωση αναμένεται από τις βραδινές ώρες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και λίγες βροχές θα εκδηλώνονται μόνο στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και τοπικά στο Αιγαίο 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα δυτικά και βόρεια.

Την Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου:

Στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα παροδικές νεφώσεις με λίγες τοπικές βροχές ή όμβρους μέχρι το απόγευμα.

Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οι νεφώσεις θα αυξηθούν κατά τόπους στα ηπειρωτικά και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες, κυρίως στα δυτικά και βόρεια ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και τοπικά στο Αιγαίο 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο.

Η ανάρτηση του Θεόδωρου Κολυδά για την Ψυχρή Λίμνη: 

Οι αέριες μάζες του ανώτερου χαμηλού ( που περικλείονται στους παρακάτω χάρτες από την κόκκινη καμπύλη με θερμοκρασίες χαμηλότερες των -10°C) έρχονται σε αντίθεση με τις θερμότερες και υγρότερες μάζες στα κατώτερα στρώματα . Η αλληλεπίδραση ψυχρών αερίων μαζών της ανώτερης ατμόσφαιρας (cold pool), του θερμού εδάφους και του προσκείμενου σε αυτό αέρα σε συνθήκες αυξημένης υγρασίας, ευνοεί την ανάδευση των ασταθών αερίων μαζών καθ’ ύψος, δημιουργώντας νέφη κατακόρυφης ανάπτυξης (cumulus), που αποτελούν προποµπούς των καταιγιδοφόρων νεφών (cumulonimbus- Cb). Ο υετός εντοπίζεται κυρίως πάνω από τις ηπειρωτικές περιοχές, όπου αναπτύσσονται άλλωστε και οι υψηλότερες θερμοκρασίες. Αυτός είναι ο καιρός της Ψυχρής Λίμνης .

Πηγή: ertnews.gr

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 185 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*