Καιρός: «Υποτροπικός αεροχείμαρρος φέρνει ζέστη και σκόνη» – Σποραδικές καταιγίδες και μικρή άνοδος της θερμοκρασίας την Τρίτη

Newsroom.
24/09/2024 06:27
 
 
 

 

Με δύο πρόσωπα θα εξελιχθεί σήμερα Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου, ο καιρός στην χώρα, αφού ενώ θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες, η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο φτάνοντας ακόμα και τους 30 βαθμούς Κελσίου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα  με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, θα σημειωθούν τοπικές βροχές αρχικά στο Ιόνιο και βαθμιαία στην Ήπειρο και τη δυτική Στερεά, αλλά και σποραδικές καταιγίδες στο Ιόνιο κυρίως μέχρι το απόγευμα. Στην υπόλοιπη χώρα πρόσκαιρες νεφώσεις. Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη τις πρωινές και βραδινές ώρες κυρίως στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ και στο Αιγαίο βόρειοι με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Η μέγιστη τιμή της θα φτάσει στις περισσότερες περιοχές τους 27 με 29 και τοπικά στα ηπειρωτικά τους 30 βαθμούς Κελσίου.

Τσατραφύλλιας: Ο υποτροπικός αεροχείμαρρος φέρνει αφρικανική ζέστη

Σύμφωνα με την πρόγνωση του καιρού από τον μετεωρολόγο Γιώργο Τσατραφύλλια, ο υποτροπικός αεροχείμαρρος φέρνει αφρικανική ζέστη και άνοδο τη θερμοκρασίας, που θα κάνουν αποπνικτική την ατμόσφαιρα.

«Ανεβαίνει σταδιακά η θερμοκρασία αυτή την εβδομάδα στη χώρα μας αφού ευνοείται η μεταφορά θερμών αέριων μαζών από τις ακτές της Αφρικής εξαιτίας της θέσης του υποτροπικού αεροχειμάρρου ( ποτάμι αέρα στην τροπόπαυση ).

Οι πιο θερμές ημέρες φαίνονται να είναι η Παρασκευή και το Σάββατο 27-28/9 με τα θερμόμετρα να ξεπερνούν τους 32-33 βαθμούς σε περιοχές όπως η Θεσσαλία, η Φθιώτιδα, η Βοιωτία, τα Δωδεκάνησα και η κεντρική Μακεδονία. Επίσης τους 30-31 βαθμούς θα ξεπεράσει η Αττική, η Πελοπόννησος ,η Εύβοια, το ανατολικό Αιγαίο. Να τονίσω ότι αυτές τις ημέρες η θερμοκρασιακή ανωμαλία θα φτάσει τους 7-8 βαθμούς!

Από την Κυριακή ο υδράργυρος θα παρουσιάσει πτώση, ενώ αξιόλογες βροχές δεν φαίνονται μέχρι και την πρώτη εβδομάδα του Οκτώβρη», αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στο Facebook.

Μαρουσάκης: «Καλοκαιρινό διάλειμμα»

Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης κάνει λόγο για… καλοκαιρινό διάλειμμα, εκτιμώντας, μεταξύ άλλων, ότι «προς το τέλος της εβδομάδας στον Νομό Αττικής θα συναντάμε τον υδράργυρο κοντά στους 34 βαθμούς».

Αναλυτικά η ανάρτησή του:

«ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ

Με το καλοκαιράκι να επιστρέφει και πάλι στη χώρα μας αναμένεται να κυλήσει το δεύτερο μισό της εβδομάδας που μόλις ξεκίνησε, και λέμε το “δεύτερο μισό” διότι μέχρι και την Τετάρτη θα επικρατήσει περιορισμένη αστάθεια προς τα δυτικά κυρίως με διαστήματα βροχοπτώσεων, οι οποίες προς τα βορειοδυτικά θα είναι πιο πολλές και πιο έντονες.

Αιτία γι’ αυτή την καλοσύνη του καιρού είναι το πεδίο υψηλών πιέσεων όπως σημειώνουμε με το λευκό βέλος στον πρώτο μας χάρτη, το οποίο θα επεκταθεί ανατολικότερα φέρνοντας μαζί του και πιο θερμές αέριες μάζες.

Στο θερμοκρασιακό διάγραμμα ή, όπως συνηθίζω να το λέω, “διάγραμμα της αλήθειας”, μιας και περιλαμβάνει τις πολλαπλές λύσεις των μετεωρολογικών μοντέλων που μας δείχνουν την επικρατέστερη τάση του καιρού, μπορούμε να παρατηρήσουμε την ανοδική τροχιά της θερμοκρασίας, όπου προς το τέλος της εβδομάδας στον Νομό Αττικής θα συναντάμε τον υδράργυρο κοντά στους 34 βαθμούς Κελσίου ως μέγιστη θερμοκρασία.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι, παρατηρώντας το ίδιο διάγραμμα, προς το τελείωμά του βλέπουμε τις θερμοκρασιακές καμπύλες να κατηφορίζουν απότομα, γεγονός που μας δείχνει μια απότομη μεταβολή του καιρού, που θα συνοδευτεί και από κατακόρυφη πτώση του υδραργύρου και η οποία χρονικά τοποθετείται στις αρχές της άλλης εβδομάδας και στην οποία θα αναφερθούμε όταν τα προγνωστικά μας στοιχεία μπορούν να οδηγήσουν σε πιο σταθερά συμπεράσματα.

Μέχρι τότε απολαμβάνουμε το καλοκαιράκι με μια προσοχή μέχρι και την Τετάρτη προς τα δυτικά, όπου η αστάθεια φαίνεται να κυριαρχεί.

Όμορφη ημέρα σε όλες και όλους!».

Πηγή: enikos.gr

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 97 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*