Καιρός: Διανύουμε Αλκυονίδες μέρες – Νέα επιδείνωση το Σαββατοκύριακο

Newsroom.
15/01/2026 07:02
 
 
 

Παραμένει αίθριος ο καιρός, ενώ αναμένεται νέα ψυχρή εισβολή την Κυριακή, με βροχές στα ανατολικά ηπειρωτικά, τις Κυκλάδες και την Κρήτη

Την Πέμπτη ο καιρός θα γίνει πιο μαλακός, καθώς η θερμοκρασία τόσο το πρωί όσο και κατά τη διάρκεια της ημέρας θα ανέβει και θα διατηρηθεί, μέχρι και το τέλος της βδομάδας, σε υψηλές τιμές για την εποχή.

Ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Μεγάλα διαστήματα με ήλιο από το πρωί, ειδικά στα βόρεια και ανατολικά ηπειρωτικά. Λίγες νεφώσεις προβλέπονται στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, την Κρήτη και τα δυτικά της χώρας.

Η θερμοκρασία το μεσημέρι θα παραμείνει σε υψηλότερα επίπεδα από τα κανονικά για την εποχή. Θα κυμανθεί κοντά στους 10 – 13 βαθμούς στα βόρεια και έως 15 – 17 στις υπόλοιπες περιοχές.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο από διάφορες διευθύνσεις 2 – 4 μποφόρ και στο Αιγαίο δυτικοί νοτιοδυτικοί μέχρι 4 και στα νότια τμήματα του Αιγαίου έως 5 μποφόρ.

Βελτιωμένος αναμένεται να είναι ο καιρός το επόμενο διάστημα, με τον Νίκο Καντερέ να κάνει λόγο για «Αλκυονίδες» μέρες.

Ο πρώην διευθυντής προγνώσεων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook ότι από την Τετάρτη μέχρι και την Παρασκευή θα ανέβει η θερμοκρασία και θα εξασθενήσουν οι ισχυροί άνεμοι, σημειώνοντας ότι στην Αθήνα ο υδράργυρος θα σκαρφαλώσει στους 16 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με τον κ. Καντερέ, οι «Αλκυονίδες» θα φύγουν το σαββατοκύριακο και κατά πάσα πιθανότητα θα επιστρέψουν τον Φεβρουάριο.

Ολόκληρη η ανάρτηση του Νίκου Καντερέ για τον καιρό των επόμενων ημερών:

«Αλκυονίδες θα έχουμε από Τετάρτη έως Παρασκευή.

Ο Αριστοτέλης προσδιόρισε ως αλκυονίδες ημέρες στη διάρκεια του χειμώνα εκείνες τις ημέρες που ακολουθούσαν ημέρες με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και πολύ ισχυρούς ανέμους, έχοντας σαν κύρια χαρακτηριστικά τις λιακάδες, με την απουσία των νεφών και των βροχών, καθώς και τους πολύ εξασθενημένους ανέμους, για να μπορέσουν οι αλκυόνες να ωοτοκήσουν στις ακτές της Αττικής, κατά τον μύθο.

Όπως τον Δεκέμβριο, έτσι και τον Ιανουάριο ήρθαν οι ηλιόλουστες ημέρες που θα έχουμε από αύριο, Τετάρτη, έως την Παρασκευή.

Στην Αθήνα, ύστερα από τους θυελλώδεις ανέμους και τις μέγιστες θερμοκρασίες της Τρίτης και της Δευτέρας να μην ξεπερνούν τους 7 και 8 βαθμούς, έρχονται αύριο, Τετάρτη, 16 βαθμοί και παρόμοιες Πέμπτη και Παρασκευή, με τους ανέμους να είναι εξασθενημένοι.

Ο Αριστοτέλης παρατήρησε αυτή την αλλαγή του καιρού, καθώς εκείνη την εποχή δεν γνώριζε τη φυσιολογική μετάβαση από τα βαρομετρικά χαμηλά στα βαρομετρικά υψηλά, όπως κινούνται τα βαρομετρικά συστήματα στην ανώτερη ατμόσφαιρα, αλλά παρατήρησε ότι οι καιρικές συνθήκες την ημέρα για τις ομιλίες στην τότε «αγορά» ήταν κατάλληλες και ευχάριστες.

Το σαββατοκύριακο φεύγουν οι αλκυονίδες για να ξανάρθουν τον Φεβρουάριο, χωρίς αυτό να είναι σίγουρο, αφού δεν είναι υποχρεωτικό, ούτε για την εμφάνιση ούτε για τις ημέρες».

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ για την Πέμπτη 15 Ιανουαρίου

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, γενικά αίθριος καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με τοπικές νεφώσεις στα δυτικά, τα νότια και πρόσκαιρα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών στο Ιόνιο και την Κρήτη.

Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη τις πρωινές και τις βραδινές ώρες και κυρίως στα δυτικά θα σχηματιστούν ομίχλες.

Οι άνεμοι στα βόρεια θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στις υπόλοιπες περιοχές θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις τοπικά έως 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο και θα φτάσει στα βόρεια ηπειρωτικά τους 12 με 14 βαθμούς και στις υπόλοιπες περιοχές τους 15 με 17 και τοπικά στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τους 18 βαθμούς Κελσίου. Νωρίς το πρωί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα σημειωθεί κατά τόπους παγετός.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις από το βράδυ.
Άνεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς.
Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 1) έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών βροχών στο Ιόνιο.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα νότια δυτικοί βορειοδυτικοί τοπικά έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 16 με 17 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα βόρεια μεταβλητοί ασθενείς.
Θερμοκρασία: Από 00 (μηδέν) έως 16 με 17 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις στην Κρήτη με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών.
Άνεμοι: Δυτικοί 3 με 4 και στα νότια 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις.
Άνεμοι: Στα βόρεια νότιοι νοτιοδυτικοί και στα υπόλοιπα δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Αραιές νεφώσεις από το βράδυ.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 00 (μηδέν) έως 13 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16-01-2026

Λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στα δυτικά και τα νότια με πιθανότητα ασθενών βροχών. Βαθμιαία στη Θράκη, την ανατολική και κεντρική Μακεδονία, το βόρειο Αιγαίο, τη Θεσσαλία, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο οι νεφώσεις θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και στα βόρεια ορεινά ασθενείς χιονοπτώσεις.
Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ και στο νότιο Αιγαίο από δυτικές με τη ίδια ένταση. Στην υπόλοιπη χώρα αρχικά μεταβλητοί ασθενείς και βαθμιαία βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ με περαιτέρω ενίσχυση τη νύχτα.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βορειοανατολικά. Θα φτάσει στα βόρεια τους 10 με 13 βαθμούς, στις υπόλοιπες περιοχές τους 14 με 16 και τοπικά στα νότια τους 17 με 18 βαθμούς Κελσίου. Νωρίς το πρωί και το βράδυ στα βόρεια ηπειρωτικά θα σημειωθεί κατά τόπους παγετός.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 17-01-2026

Στα ανατολικά ηπειρωτικά, τα νησιά του βορείου Αιγαίου, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και την Κρήτη αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά και σε ημιορεινά της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα τοπικών βροχών στο Ιόνιο.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 6, στα ανατολικά βορειοανατολικοί 5 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 και πιθανώς έως 8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση, κυρίως στην ανατολική χώρα. Παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές και βραδινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 18-01-2026 ΚΑΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 19-01-2026

Στη δυτική και κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά, την ανατολική Πελοπόννησο, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες και την Κρήτη αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά και σε ημιορεινά της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας και της Θεσσαλίας. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα τοπικών βροχών στα Δωδεκάνησα.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από ανατολικές διευθύνσεις 5 με 6, στα ανατολικά βορειοανατολικοί 5 με 7 και στο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση. Παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά, στα βόρεια τοπικά ισχυρός.

Πηγή: dnews.gr

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 86 times, 1 visits today)