Μιχάλης Τσιφάκης (πρόεδρος Ένωσης Καταναλωτών): Τα δικαιώματα των επιβατών στα πλοία

enosi katanaloton ellados ploia 2
admin
27/06/2016 10:10
 
 
 

Στην εποχή της οικονομικής κρίσης, οι Έλληνες καταναλωτές δίνουν περισσότερη… σημασία στο πορτοφόλι τους, απόρροια του «ψαλιδίσματος» που έχει υποστεί το εισόδημα τους.

Έτσι, κάνουν έρευνα αγοράς όχι μόνο για τις απαραίτητες, καθημερινές αγορές τους (π.χ. στο σούπερ μάρκετ), αλλά και για αγαθά και υπηρεσίες που αφορούν συνήθειες, που πλέον θεωρούνται «πολυτέλεια», όπως είναι οι διακοπές.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Ελλάδος Μιχάλης Τσιφάκης, μιλώντας στην εκπομπή “AlibertiNews” του AegeanVoice 107.5 και την Πόπη Αλιμπέρτη επισήμανε ότι η οικονομική δυσπραγία έχει ευαισθητοποιήσει τους καταναλωτές και τους έχει κάνει πιο «ψαγμένους», αλλά και πιο υποψιασμένους. Στο πλαίσιο αυτό, για ακόμη μια χρονιά, στελέχη της Ένωσης ξεκίνησαν εκστρατεία ενημέρωσης των ταξιδιωτών στα πλοία, με τη διανομή φυλλαδίων όπου αναφέρονται τα δικαιώματα του επιβάτη και τα διατιμημένα προϊόντα που οφείλουν να πωλούν τα κυλικεία των πλοίων. Μάλιστα, το περασμένο Σάββατο διανεμήθηκαν 5.700 φυλλάδια!  
Σύμφωνα με τον κ. Τσιφάκη, οι ταξιδιώτες (και οι καταναλωτές ευρύτερα) οφείλουν να γνωρίζουν τα δικαιώματα τους, καθώς αυτό θα τους βοηθήσει να αποφεύγουν τις παγίδες που στήνουν διάφοροι επιτήδειοι, προκειμένου να αισχροκερδήσουν. Αν παρόλα αυτά, κάποιος πέσει στην παγίδα, τότε η Ένωση Καταναλωτών Ελλάδος παρεμβαίνει άμεσα και προβαίνει σε όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες.

Ειδικότερα, όπως σημείωσε, οι ταξιδιώτες θα πρέει να γνωρίζουν ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, υπάρχει πλαφόν στις τιμές των προϊόντων που πωλούνται στα πλοία (καφές, νερό, σάντουϊτς κ.λπ.) και θα πρέπει να απαιτούν να αγράζουν βάση αυτών των τιμών. Αν για παράδειγμα ζητήσει κάποιος να αγοράσει ένα καφέ και κληθεί να πληρώσει 2,50 ευρώ θα πρέπει να γνωρίζει ότι η τιμή του είναι 1,20 ή 1,30 και να ζητάει πάντα διατιμημένα προϊόντα. “Σε διαφορετική περιπτωση” όπως είπε “να καλούν την Ένωση Καταναλωτών και να το αναφέρουν”. “Απαγορεύεται να σου πουν στο πλοίο ότι δεν υπάρχει νερό των 500ml μόνο και μόνο για να πουλήσουν ακριβότερα ένα μποκαλάκι νερό, το οποίο θα πρέπει να πωλείται 0,35 €”. 

enosi katanaloton ellados ploia 1

Ο πρόεδρος της Ένωσης ανέφερε, επίσης, ότι υπάρχει άριστη συνεργασία με τις Λιμενικές Αρχές, καθώς και την Αγορανομία του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά (και όχι μόνο), ελεγκτές της οποίας επιβιβάζονται “undercover” στα πλοία για να διαπιστώσουν αν σημειώνονται παραβάσεις εν πλω.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Καταναλωτών Ελλάδας, η χάρτα των δικαιωμάτων των επιβατών περιλαμβάνει και θέματα όπως τι θα πρέπει να περιμένει ο επιβάτης από την εταιρία σε περίπτωση καθυστέρησης του πλοίου ή τι προβλέπεται ώστε να ακυρώσει κάποιος το εισιτήριο του.”Εάν υπάρχει καθυστέρηση στην προγραμματισμένη ώρα άφιξης ή αναχώρησης του πλοίου, ο επιβάτης θα πρέπει αρχικά να να καταθέσει το παράπονο του (στο γραφείο παραπόνων του πλοίου, του πρακτορείου που το εκπροσωπεί ή στο Λιμενικό σταθμό) και σε πρώτη φάση, με αυτό τον τρόπο να έρθει σε συνεννόηση με την ακτοπλοϊκή εταιρία “για να τα βρουν”. Εάν δεν ικανοποιηθεί από αυτά που θα του προσφέρει ως αποζημίωση η εταιρία, θα πρέπει να πάει στο Λιμεναρχείο να καταγγείλει το συμβάν και από εκεί και πέρα παρεμβαίνει ο νόμος και ο επιβάτης παίρνει ότι του ανήκει (χρηματική αποζημίωση, ξενοδοχείο για τυχόν διανυκτέρευση, διατροφή κ.λπ.)”. 

«Οι ταξιδιώτες ψάχνουν με μικροσκόπιο τις τιμές και γενικά οι καταναλωτές έχουν αφυπνιστεί. Ψάχνουν, ζυγίζουν» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιφάκης και πρόσθεσε ότι φέτος μόνο οι 3 στους 10 Έλληνες θα πάνε διακοπές και κυρίως σε κοντινούς προορισμούς, λόγω κόστους και μείωσης της αγοραστικής τους δύναμης περίπου κατά 45{ebf2de1fdbfefdec110a02f4c927aa7ce558be84e5a322e6c41137cb467b3c6d} από το 2010, με τους υπόλοιπους να φιλοξενούνται σε σπίτια συγγενών και φίλων. Ωστόσο, υποστήριξε ότι και ο κόσμος από την πλευρά του, «θα πρέπει να στηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του τουρισμού».

(φωτό: kontranews.gr, piraeuspress.gr)

(Visited 62 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*