«Μαζί για το Παιδί» – Συμβουλές προς γονείς για την περίοδο των εορτών: Αντιδρώντας στα «θέλω» των παιδιών μας

Newsroom
25/12/2022 12:19
 
 
 

 

Αντιδρώντας στα «θέλω» των παιδιών μας
Συμβουλές προς γονείς για την περίοδο των εορτών από την επιστημονική ομάδα
της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί»

Τα Χριστούγεννα είναι μια περίοδος συνυφασμένη με την αγάπη κι ένας πολύ γνώριμος τρόπος έκφρασης της αγάπης μέσα στην οικογένεια είναι η προσφορά των δώρων.

Ωστόσο, αρκετές φορές ένα δώρο μπορεί και να γεννήσει ένταση μεταξύ γονιών και παιδιών. Ακολουθεί ένα παράδειγμα όπου το δώρο δημιουργεί μια πρόκληση:
Παιδί: «Τι είναι αυτό;», «Δεν είναι αυτό που ζήτησα!», «Είχα ζητήσει και κάτι ακόμα»
Γονέας: «Δεν πρέπει να είμαστε αχάριστοι», «Εγώ στην ηλικία σου δεν είχα τέτοια», «Δεν εκτιμάς αυτά που έχουμε», «Νομίζεις μας περισσεύουν τα λεφτά;».

Τα παιδικά και εφηβικά «θέλω» μπορούν να είναι ανεξάντλητα και να προκαλέσουν στους γονείς εκνευρισμό, κούραση ή ακόμα κι ενοχές. Συνήθως αυτό που εκφράζουν τα παιδιά είναι η ανάγκη να εξερευνήσουν τα όρια του περιβάλλοντος ή και μια αδυναμία να κατανοήσουν αντικειμενικούς περιορισμούς (πχ. οικονομική δυνατότητα).

Σε κάποιες περιπτώσεις πίσω από αυτές τις αντιδράσεις μπορεί να κρύβονται και συναισθηματικές προκλήσεις στη σχέση με τους γονείς (πχ. «Αξίζω ή δεν αξίζω για αυτούς;», «Θεωρούν ότι τα έχω πάει αρκετά καλά;», «Μήπως προτιμούν το αδελφάκι μου και γι’ αυτό του πήραν περισσότερα;»).
Ο τρόπος με τον οποίο οι γονείς θα ανταποκριθούν στα παραπάνω συνδέεται άμεσα με το πώς οι ίδιοι αντιλαμβάνονται και ερμηνεύουν τις δηλώσεις του παιδιού. Αν για παράδειγμα ένας γονέας αισθάνεται ανασφάλεια για την οικονομική κατάσταση της οικογένειας, είναι πιθανό να σκεφτεί ότι δεν προσφέρει αρκετά στο παιδί ή ότι μπορεί το παιδί να νιώθει στέρηση. Κάποιος άλλος γονέας μπορεί να περιμένει πως το παιδί θα καταλάβει με πόσο κόπο και προσπάθεια κατάφερε να του πάρει το όποιο δώρο. Όταν αυτό δεν συμβαίνει, ίσως το θεωρήσει αχάριστο και θυμώσει μαζί του.

Είναι φυσικό ένας γονιός να αναστατώνεται από τέτοιες δηλώσεις. Έχει σημασία να σκεφτεί ότι αυτό που ο ίδιος/ η ίδια φαντάζεται διαφέρει από αυτό που συμβαίνει στο μυαλό του παιδιού. Αξίζει να σημειωθεί πως εκείνη την στιγμή το παιδί ή ο έφηβος εκφράζει ένα έντονο συναίσθημα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν εκτιμά αυτά που ήδη έχει. Τα παιδιά από την προσχολική μέχρι και την εφηβική ηλικία διαχειρίζονται τα συναισθήματα τους με την βοήθεια των γονιών.

Αυτό που συνήθως είναι πιο βοηθητικό για την επικοινωνία και τη συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού είναι ο γονέας να μην απαντήσει αλλά να κάνει ερωτήσεις (πχ. «Πώς αισθάνεσαι για αυτό;», «Γιατί φαντάζεσαι ότι δεν μπόρεσες να πάρεις αυτό που ζήτησες;»). Επίσης, μπορεί ο γονέας να αναγνωρίσει ότι το παιδί είναι στενοχωρημένο ή απογοητευμένο ή θυμωμένο και να του επιτρέψει να εκφραστεί χωρίς σχόλια ή κριτική. Από αυτή τη βάση είναι ευκαιρία να ξεκινήσει μια συζήτηση – ακόμα και με όλα τα μέλη της οικογένειας – σχετικά με την αξία των υλικών αγαθών έναντι άλλων και τη σημασία της προσφοράς. Τέλος, εάν είναι εφικτό, μπορεί να διαμορφωθεί ένας νέος τρόπος για το πότε ή πως θα μπορούσε να ικανοποιηθεί η επιθυμία του παιδιού στο μέλλον.

Παιδί: «Τι είναι αυτό;», «Δεν είναι αυτό που ζήτησα!», «Είχα ζητήσει και κάτι ακόμα».
Γονέας: «Τι ιδιαίτερο είχε αυτό που ήθελες;», «Τι δεν είναι τόσο καλό σε αυτό που πήρες;», «Πρέπει να είσαι πολύ απογοητευμένος που δεν πήγε όπως το περίμενες.», «Κι εγώ έχω αισθανθεί έτσι.», «Όταν ηρεμήσεις είμαι εδώ να το συζητήσουμε.», «Δυστυχώς αυτό θα πάρει πολύ καιρό για να καταφέρουμε να το αγοράσουμε.», «Τι θα έλεγες αν φύλαγες κάθε βδομάδα στον κουμπαρά σου Χ ποσό μέχρι να μπορέσεις να το αγοράσεις;».

Λίγα λόγια για τη Γραμμή 115 25 & το Συμβουλευτικό Κέντρο της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί»

Συμβουλευτική Γραμμή 115 25 της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί» βρίσκεται από το 2009 δίπλα σε γονείς, εκπαιδευτικούς και εφήβους. Παρέχει δωρεάν συμβουλευτική υποστήριξη και δέχεται επώνυμες ή ανώνυμες καταγγελίες.

Το όραμα πίσω από τη λειτουργία της Γραμμής είναι η ψυχολογική στήριξη και η ενδυνάμωση γονέων, εκπαιδευτικών και εφήβων σχετικά με προβληματισμούς και δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους και η ενίσχυση των ευρύτερων οικογενειακών και υποστηρικτικών πλαισίων των παιδιών και των εφήβων.

Η Γραμμή 115 25 είναι στελεχωμένη από έμπειρη επιστημονική ομάδα και εκπαιδευμένους εθελοντές με συνεχή κλινική εποπτεία.

Τηρείται το απόρρητο και όλες οι κλήσεις είναι εμπιστευτικές και δεν ηχογραφούνται.

Πέρα από τις τηλεφωνικές συνεδρίες, η Γραμμή 115 25 συμπληρώνεται από το Συμβουλευτικό Κέντρο, όπου προσφέρονται διαδικτυακά ή με φυσική παρουσία:
• Ολοκληρωμένος κύκλος συμβουλευτικών συνεδριών
• Ομάδες στήριξης γονέων
• Ψυχο-εκπαιδευτικά σεμινάρια συγκεκριμένης θεματολογίας σε γονείς/ εκπαιδευτικούς /εφήβους

Το σύνολο των υπηρεσιών της Συμβουλευτικής Γραμμής και του Συμβουλευτικού Κέντρου πλαισιώνουν ολοκληρωμένα, σε επίπεδο πρόληψης και πρώιμης παρέμβασης, την κάθε οικογένεια.

Τα ψυχο-εκπαιδευτικά σεμινάρια και οι ομάδες γονέων προσφέρονται δια ζώσης ή διαδικτυακά σε πανελλαδικό επίπεδο.

Όλες οι ανωτέρω υπηρεσίες προσφέρονται ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ.
Οι κλήσεις στη Γραμμή 11525 είναι ατελείς για όλους τους παρόχους κινητής και σταθερής τηλεφωνίας.

Ωράριο λειτουργίας και επικοινωνία

Η πανελλαδική «Γραμμή 115 25» της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί» λειτουργεί, από Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00-21:00.
Στεγάζεται στην Αγίου Θωμά 14 στους Αμπελοκήπους.
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 11525, email: 11525@mazigiatopaidi.gr
Τηλεοπτικό σποτ Γραμμής: https://youtu.be/6Vurai6rRF8

Λίγα λόγια για την Ένωση «Μαζί για το Παιδί»:

Το «Μαζί για το Παιδί» και τα σωματεία-μέλη του εργάζονται εδώ και περισσότερα από 25 χρόνια για την προστασία χιλιάδων παιδιών στη χώρα μας. Η Ένωση «Μαζί για το Παιδί» προσφέρει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών με στόχο κάθε παιδί σε κάθε γωνιά της χώρας μας να έχει πρόσβαση σε βιώσιμες συνθήκες διαβίωσης και σε ίσες ευκαιρίες.

Το 2016 τιμήθηκε με το Αργυρό Μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών για την κοινωνική του προσφορά.
Έχει αποσπάσει δύο φορές το βραβείο Bravo Sustainability Award, το 2019 για το πρόγραμμα «Ίσες Ευκαιρίες για τα παιδιά: Δράσεις για την Υγεία και την Παιδεία σε ακριτικές περιοχές της Ελλάδας» και το 2022 για το πρόγραμμα «Προσφέρω γιατί Νοιάζομαι».

Το 2022 επίσης βραβεύτηκε στο θεσμό Hellenic Responsible Business στην κατηγορία «ΜΚΟ της χρονιάς» για την υπηρεσία της συμβουλευτικής-ψυχολογικής Γραμμής 115 25 μέσω της οποίας ψυχολόγοι & κοινωνικοί λειτουργοί απαντούν σε ερωτήματα παιδιών, εφήβων, γονέων & εκπαιδευτικών.

Περισσότερα: www.mazigiatopaidi.gr

Τα Σωματεία-μέλη του «Μαζί για το Παιδί»:
• Ίδρυμα «Η Παιδική Στέγη»
• Ίδρυμα Κοινωνικής Εργασίας «Χατζηπατέρειον» – Κ.Α.Σ.Π.
• Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών
• Πνοή-Φίλοι Εντατικής Θεραπείας Παιδιού
• Οι Φίλοι του Παιδιού
• Οι Φίλοι της Μέριμνας
• Πανελλήνια Ένωση Αγώνα κατά του Νεανικού Διαβήτη (Π.Ε.Α.Ν.Δ.)
• Κέντρο Ειδικών Ατόμων «Η Χαρά» • Σωματείο «Φίλοι του Θεοτόκος».
—————-
Αγ. Θωμά 14, Αθήνα 115 27 | Τηλ.: 210 7482690 | E-mail: info@mazigiatopaidi.gr|www.mazigiatopaidi.gr| Facebook •Twitter•Instagram: @mazigiatopaidi

(Visited 55 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*