«Κυκλαδίτισσες και Υγεία: Σύγχρονες Προσεγγίσεις για το Ευ Ζην» είναι ο τίτλος του 14ου Παγκυκλαδικού Συνεδρίου Συλλόγων Γυναικών που ξεκινά τις εργασίες του αύριο Παρασκευή 21 Απριλίου στη Σίφνο, σε διοργάνωση της Ομοσπονδίας Συλλόγων Γυναικών «Οι Κόρες των Κυκλάδων» και του Συλλόγου Γυναικών Σίφνου «Το Σμάρι».
Για τη φετινή χρονιά επιλέχθηκε το – πάντα επίκαιρο – θέμα της Υγείας, με επίκεντρο τις σύγχρονες πρακτικές Ευ Ζην. Το Συνέδριο θα επιχειρήσει, επίσης, να φωτίσει θέματα όπως η πανδημία, η κρατική και κοινωνική μέριμνα, η μεσογειακή διατροφή και οι ιδιαιτερότητες των Κυκλάδων σε σχέση με τις υγειονομικές παροχές.
Συγκεκριμένα εξετάζονται, μεταξύ άλλων, θέματα, όπως:
-Σύγχρονες πρακτικές Ευ Ζην και τρόποι προσέγγισής τους στην κυκλαδική πραγματικότητα.
-Η εμπειρία της πανδημίας: ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις και μέτρα αντιμετώπισής τους.
-Παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και σύγχρονη ευζωΐα.
-Χάραξη εθνικών πολιτικών ευζωΐας: εκπαίδευση, πρόληψη, κοινωνική μέριμνα.
-Μεσογειακή διατροφή και Αιγιακή κουζίνα ως παράγοντες ευζωΐας.
Το Συνέδριο τελεί υπό τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Σίφνου και στηρίζεται από φορείς όπως η Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ).
Η Ομοσπονδία Συλλόγων Γυναικών «Οι Κόρες των Κυκλάδων» με έδρα τη Νάουσα Πάρου, αριθμεί πλέον 16 Συλλόγους Γυναικών από 13 νησιά (Αμοργό, Άνδρο, Αντίπαρο, Κέα, Κύθνο, Μήλο, Μύκονο, Πάρο, Σέριφο, Σίφνο, Τήνο, Φολέγανδρο και Σύρο), με σκοπό τον συντονισμό της δραστηριότητας των Συλλόγων Γυναικών των Κυκλάδων και την κοινή εκπροσώπηση τους.
Τα Παγκυκλαδικά Συνέδρια Συλλόγων Γυναικών αποτελούν ένα θεσμό για την Περιφερειακή Ενότητα Κυκλάδων, με πολυδιάστατες δράσεις, καθώς πέρα από ζητήματα που αφορούν στο γυναικείο φύλο και την καθημερινότητα των γυναικών στις Κυκλάδες, καλύπτουν θέματα ευρύτερου κοινωνικού ενδιαφέροντος, όπως είναι η Υγεία, στην οποία είναι αφιερωμένη η φετινή διοργάνωση.
Στο συνέδριο λαμβάνουν μέρος ειδικοί επιστήμονες και εκπρόσωποι φορέων και το τελικό πρόγραμμα καλύπτει πυκνή και ποικίλη θεματολογία γενικού, αλλά και ειδικού ενδιαφέροντος και εκτός των άλλων περιλαμβάνει και βιωματικό εργαστήρι που θα κάνει πιο διαδραστική και ενεργή τη συμμετοχή των Συνέδρων σε αυτό! Επιπλέον, στο πλαίσιο του Συνεδρίου εθα απονεμηθεί τιμητική πλακέτα στη μαία Βασιλική Χατζαστέρη-Σουλιώτη.
Επισημαίνεται ότι το Συνέδριο στη Σίφνο είχε αρχικά προγραμματιστεί για την άνοιξη του 2020, ωστόσο η διοργάνωσή του δεν κατέστη δυνατή λόγω της έξαρσης της πανδημίας και την ματαίωση κάθε κοινωνικής δραστηριότητας. Φέτος το «Σμάρι» πρότεινε και ανέλαβε με προθυμία να φιλοξενήσει το Συνέδριο στο όμορφο νησί της Σίφνου, ευελπιστώντας ότι θα έχει ανάλογη επιτυχία με εκείνη των προηγούμενων διοργανώσεων!