Ακαθάριστα οικόπεδα: Ένα βήμα πίσω το ΥΠΕΝ στα μέτρα πυροπροστασίας – Αλλαγές στις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών

Newsroom.
04/06/2024 17:41
 
 
 

Περιορίζονται τα υποχρεωτικά μέτρα πυροπροστασίας για τους ιδιοκτήτες – Δοκιμαστική η φετινή περίοδος με δύο μόλις υποχρεώσεις

«Περικοπές» στα μέτρα πυροπροστασίας φέρνουν όπως όλα δείχνουν οι αντιδράσεις ιδιοκτητών ακινήτων, οι οποίοι το φετινό καλοκαίρι έχουν μόλις δύο υποχρεώσεις. Να προχωρήσουν σε εργασίες κλαδέματος και να απομακρύνουν από τις αυλές του ή τα οικόπεδά τους, την καύσιμη ύλη.

Η υποχρέωση κατάρτισης τεχνικής έκθεσης που θα καθορίζει τα μέτρα διατηρείται, ωστόσο το περιεχόμενό της δεν θα πρέπει απαραίτητα να ακολουθεί κατά γράμμα τον κανονισμό. Περαιτέρω, το μόνο που είναι υποχρεωμένοι να κάνουν φέτος οι πολίτες είναι να κλαδέψουν τα δέντρα που είναι κοντά στο σπίτι τους και να απομακρύνουν καυσόξυλα.

Αυτό διευκρίνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Θεόδωρος Σκυλακάκης, για την ολοκληρωμένη διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας. Έως τις 21 Ιουνίου οι ιδιοκτήτες που βρίσκονται εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων καλούνται αρχικά να απευθυνθούν σε εξουσιοδοτημένο επαγγελματία για την υποβολή του Εντύπου Αξιολόγησης της Επικινδυνότητας και της Τεχνικής Έκθεσης με τα συνοδευτικά τους στοιχεία.

Το κόστος της διαδικασίας ανέρχεται περίπου στα 500 ευρώ. Έκθεση, πάντως, καλούνται, να υποβάλουν και οι χιλιάδες ιδιοκτήτες δασικών αυθαιρέτων, οι οποίοι δεν έχουν υπαχθεί σε κάποιον νόμο τακτοποίησης.

Πρόκειται για περίπου 100.000 κτίσματα, που βρίσκονται μέσα σε δάση. Η εφαρμογή του κανονισμού περιλαμβάνει τρία στάδια:

* την αξιολόγηση της επικινδυνότητας του ακινήτου
* τη σύνταξη τεχνικής έκθεσης μέτρων και ενεργειών
* και τη δήλωση εφαρμογής τους από τον ιδιοκτήτη του ακινήτου.

Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, η φετινή περίοδος θα είναι ουσιαστικά δοκιμαστική, ενώ η εφαρμογή των πιο απαιτητικών μέτρων του κανονισμού πυροπροστασίας (κλιμακωτές αποστάσεις βλάστησης, αντικατάσταση ξύλινων στοιχείων σε εξωτερικούς χώρους και δομικά στοιχεία του κτιρίου κ.ο.κ.) μετατίθεται για το μέλλον.

«Θα χρειαστεί να ξαναδούμε τις προδιαγραφές με βάση την εμπειρία που θα αποκτηθεί», ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης, εξηγώντας ότι θα μελετηθούν δειγματοληπτικά τεχνικές εκθέσεις. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι οι δασικές υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος δεν ρωτήθηκαν καν για το περιεχόμενο του κανονισμού πυροπροστασίας, το οποίο δρομολογήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος.

Το θέμα προκάλεσε και την παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, ο οποίος σε επιστολή του αναφέρει πως η «η επίμαχη ΚΥΑ θίγει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της ιδιοκτησίας», τονίζει, καθώς τα έξοδα υλοποίησης των υποχρεωτικών μέτρων πυρασφάλειας είναι υπέρογκα και όσοι πολίτες δεν δύνανται να τα καταβάλλουν, θα κατευθυνθούν αναγκαστικά προς την επιλογή μεταβίβασης των ακινήτων τους ή θα βρεθούν υπόχρεοι καταβολής υψηλών διοικητικών προστίμων».

Πηγή: newsbomb.gr

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 168 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*