Εποχικό Επίδομα: Ποιες τροποποιήσεις προτίθεται να εφαρμόσει η κυβέρνηση

Newsroom.
03/07/2024 08:25
 
 
 

Η κυβέρνηση εξετάζει την εφαρμογή αυστηρότερων μέτρων στην πολιτική επιδομάτων της ΔΥΠΑ, καθώς πιστεύει ότι τα ισχύοντα επιδόματα συνιστούν αντικίνητρο για την αναζήτηση εργασίας.

Σχεδιάζονται αλλαγές στο εποχικό επίδομα με στόχο την αντιμετώπιση του φαινομένου των ανασφάλιστων εργαζομένων και τη βελτίωση του ασφαλιστικού συστήματος.

Το τρέχον καθεστώς, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στους εργαζομένους να λαμβάνουν επίδομα ανεργίας με ελάχιστη προϋπόθεση τις 100 ημέρες εργασίας για 80 ημέρες επιδότησης, δημιουργεί καταστάσεις που ευνοούν την ανασφάλιστη εργασία και αποδυναμώνουν το ασφαλιστικό σύστημα.

Ως απάντηση, η κυβέρνηση εξετάζει την εφαρμογή αυστηρότερων μέτρων στην πολιτική επιδομάτων της ΔΥΠΑ, καθώς θεωρεί ότι τα υπάρχοντα επιδόματα λειτουργούν ως αντικίνητρο για την αναζήτηση εργασίας. Τα σχέδια για αναμόρφωση περιλαμβάνουν την αναθεώρηση της τακτικής επιδότησης ανεργίας, με έμφαση στο εποχικό επίδομα για τους εργαζόμενους στον τομέα του τουρισμού.

Ποιες τροποποιήσεις στο εποχικό επίδομα προτίθεται να εφαρμόσει η κυβέρνηση

Για την καταβολή του εποχικού επιδόματος ανεργίας στους εργαζόμενους του τουρισμού, ισχύουν οι εξής προϋποθέσεις:

1. Για νέους επιδοτούμενους με μία σεζόν εργασίας:

– Απαιτούνται 100 ημέρες εργασίας σε εποχικά λειτουργούντες χώρους, με ασφαλιστικές κρατήσεις για τον κλάδο της ανεργίας, μέσα στα τελευταία 14 μήνες πριν τη λήξη της εργασιακής σχέσης, εξαιρουμένων των ημερών των δύο τελευταίων μηνών πριν τη λήξη.

– Επιπλέον, απαιτούνται 80 ημέρες εξαρτημένης εργασίας κάθε έτος, για τα δύο προηγούμενα έτη πριν την έναρξη της επιδότησης.

2. Για νέους επιδοτούμενους με δύο συνεχόμενες σεζόν εργασίας:

– Απαιτούνται 100 ημέρες εργασίας σε εποχικά λειτουργούντες χώρους, με ασφαλιστικές κρατήσεις για τον κλάδο της ανεργίας, κατά το τελευταίο 12μηνο πριν τη λήξη της σύμβασης.

– Επιπλέον, απαιτούνται 80 ημέρες εξαρτημένης εργασίας κάθε έτος, για τα δύο προηγούμενα έτη πριν την έναρξη της επιδότησης.

3. Για παλαιούς επιδοτούμενους με μία σεζόν εργασίας:

– Απαιτούνται 100 ημέρες εργασίας σε εποχικά λειτουργούντες χώρους, με ασφαλιστικές κρατήσεις για τον κλάδο της ανεργίας, εντός του τελευταίου 14μήνου πριν τη λήξη της εργασιακής σχέσης, χωρίς να υπολογίζονται οι ημέρες των δύο τελευταίων μηνών πριν τη λήξη.

4. Για παλαιούς επιδοτούμενους με δύο συνεχόμενες σεζόν εργασίας:

– Απαιτούνται 100 ημέρες εργασίας σε εποχικά λειτουργούντες χώρους, με ασφαλιστικές κρατήσεις για τον κλάδο της ανεργίας, κατά το τελευταίο 12μηνο πριν τη λήξη της σύμβασης εργασίας. Η διάρκεια της επιδότησης ανέρχεται σε 80 ημέρες, χωρίς περιορισμούς ως προς το ημερήσιο ποσό που έλαβαν κατά την προηγούμενη τετραετία.

Σε περίπτωση που οι δικαιούχοι του εποχικού επιδόματος ανεργίας αποκτήσουν εργασία κατά τη διάρκεια της επιδότησης, η καταβολή του επιδόματος διακόπτεται προσωρινά. Ωστόσο, εφόσον οι δικαιούχοι χάσουν εκ νέου την εργασία τους, η επιδότηση μπορεί να επανεκκινηθεί υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, ανάλογα με τη νομοθεσία και τους όρους που ισχύουν για το επίδομα.

Πηγή: ergasia.gr

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 81 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*