Πέθανε ο Ben Slot, δεινός μελετητής της λατινικής αποικιοκρατίας και της οθωμανικής κυριαρχίας της Νάξου

Newsroom
11/09/2024 22:56
 
 
 

 

O Ben Slot (Μπεν Σλοτ), διαπρεπής Ιστορικός, συγγραφέας της σημαντικής μελέτης με θέμα την ιστορία των Κυκλάδων 1500-1718, που δημοσιεύθηκε το 1982 από τις εκδόσεις του Ολλανδικού Ινστιτούτου Κωνσταντινουπόλεως με τον τίτλο: Archipelagus turbatus (Les Cyclades entre colonisation latine et occupation ottomane c. 1500-1718) πέθανε στην πατρίδα του Ολλανδία ύστερα από μακροχρόνια ασθένεια.

Ο Μπεν Σλοτ ήταν κατεξοχήν ιστορικός της Λατινικής αποικιοκρατίας και της οθωμανικής κυριαρχίας. Αξίζει να σημειωθεί, ότι διατηρούσε επί πολλά έτη στενούς δεσμούς με τη Νάξο, διαθέτοντας σπίτι στο Αγερσανί και την επισκεπτόταν τακτικά. Τον Ιούνιο του 2006 ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Νάξου από τους πρώην Δήμους Νάξου και Δρυμαλίας.

Έχει δημοσιεύσει μελέτες για την ιστορία της Ελλάδας από πηγές που απόκεινται στα Ολλανδικά Αρχεία, π. χ. μια σειρά άγνωστων γραμμάτων του Αδαμάντιου Κοραή. Από το 1990-1995 ήταν διευθυντής του τμήματος των Ολλανδικών και Αποικιακών Αρχείων προγενέστερων του 1795 στα Γενικά Αρχεία του Κράτους των Κάτω Χωρών. Εργάσθηκε στο Διεθνές Συμβούλιο Αρχείων και στην UNESCO σε προγράμματα διεθνούς συνεργασίας αρχείων. Συνεργάσθηκε με αρχεία και ιστορικά κέντρα στην Ασία κ.λπ. και έγραψε μελέτες και βιβλία σχετικά με την ιστορία της Ινδονησίας, της Ιαπωνίας, της Νέας Ζηλανδίας και ιδίως για την Αραβική Χερσόνησο και τον Αραβικό Κόλπο. Ήταν μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Ολλανδικού Ινστιτούτου στην Αθήνα, η οποία, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση, προετοίμασε τη δημοσίευση Ολλανδικών αρχείων σχετικών με την Ελλάδα στο Ίντερνετ.

Απόψε το Δημοτικό Συμβούλιο Νάξου εξέδωσε Ψήφισμα για την απώλειά του, ύστερα από πρόταση του Λεονάρδου Χατζηανδρέου.

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 73 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*