Οι πέντε αλλαγές στο φετινό επίδομα θέρμανσης – Τι θα ισχύσει με τα εισοδηματικά κριτήρια

epidoma thermansis
Newsroom.
18/10/2024 08:35
 
 
 

Η ΚΥΑ αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες ημέρες. Θα προβλέπει αλλαγές στα κριτήρια χορήγησης και στα ποσά του επιδόματος.

Σε παρεμβάσεις στο καθεστώς χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης για τη χειμερινή περίοδο πάνω από 1,3 εκατ. προχωρούν τα συναρμόδια υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Ενέργειας με αναπροσαρμογές στα περιουσιακά κριτήρια, υψηλότερο ποσό για το ηλεκτρικό ρεύμα αλλά μειωμένο για το πετρέλαιο, μεγαλύτερη ενίσχυση όσων διαμένουν σε περιοχές με χαμηλές θερμοκρασίες, και την αύξηση του ποσού της πρώτης δόσης που θα καταβληθεί το Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Κοινή Υπουργική Απόφαση που αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες ημέρες θα προβλέπει τις ακόλουθες αλλαγές στα κριτήρια χορήγησης και στα ποσά του επιδόματος

1. Η αξία της ακίνητης περιουσίας δεν μπορεί να ξεπερνά τα 200.000 ευρώ για άγαμο, για έγγαμο τα 240.000 ευρώ και προσαυξάνεται κατά 40.000 ευρώ για κάθε παιδί. Αυτό σημαίνει ότι για οικογένεια με ένα παιδί το όριο διαμορφώνεται στα 280.000 ευρώ για δύο παιδιά στα 320.000 και για τρία παιδία στα 360.000 ευρώ. Επισημαίνεται ότι με βάση το ισχύον καθεστώς η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας για άγαμο δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ για τους άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και το ποσό των 300.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

2. Το μέγιστο ποσό επιδότησης θα είναι αυξημένο καθώς θα διαμορφωθεί στα 1200 ευρώ από 1.000 ευρώ πέρυσι. Επίσης θα δοθεί μπόνους για περιοχές με πάρα πολύ κρύο με ανώτατο όριο τα 1.200 ευρώ

3. Το επίδομα βάσης στο πετρέλαιο διαμορφώνεται σε 300 ευρώ από 350 ευρώ πέρυσι και θα αυξομειώνεται ανάλογα με την περιοχή. Για πέλετ θα είναι 360 ευρώ από 350 ευρώ πέρυσι, ενώ στις ορεινές περιοχές που δίνεται επίδομα για καυσόξυλα θα παραμείνει στα 350 ευρώ.

4. Υψηλότερο κατά 20% σε σχέση με το πετρέλαιο θα είναι το επίδομα για θέρμανση με ηλεκτρικό ρεύμα. Το επίδομα βάσης θα είναι 380 ευρώ και θα αυξομειώνεται ανάλογα με την θερμοκρασία ανά περιοχή ενώ πέρυσι το επίδομα βάσης ήταν 350 ευρώ και με τους ειδικούς συντελεστές κυμαινόταν από 45 ευρώ ως 480 ευρώ για τις ορεινές περιοχές. Όπως επισημαίνουν αρμόδιοι παράγοντες Ο ηλεκτρισμός θα έχει μεγαλύτερη επιδότηση από το πετρέλαιο, γιατί το πετρέλαιο περιλαμβάνει μία σοβαρή ατμοσφαιρική επιβάρυνση, ενώ ο ηλεκτρισμός προέρχεται κατά κύριο λόγο από ΑΠΕ.

5. Η πρώτη δόση θα αντιστοιχεί στο 60% του επιδόματος και θα δοθεί τον Δεκέμβριο ενώ το υπόλοιπο 40% θα δοθεί στα τέλη Απριλίου αφού σταθμιστούν τα καιρικά δεδομένα από τα 12.000 σημεία που έχει χωριστεί η χώρα.

Ωστόσο τα εισοδηματικά κριτήρια παραμένουν τα ίδια. Συγκεκριμένα:

Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, πραγματικό και τεκμαρτό, δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 16.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και 24.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Για τη μονογονεϊκή οικογένεια το εισόδημα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 29.000 ευρώ με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.
Εφόσον πρόκειται για ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα, τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα υπόχρεου, συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και εξαρτωμένων τέκνων, δεν πρέπει να υπερβαίνουν το ποσό των 80.000 ευρώ.

Πότε ανοίγει το myΘέρμανση

Η πλατφόρμα myΘέρμανση της ΑΑΔΕ θα ανοίξει τον Νοέμβριο από την ΑΑΔΕ και ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση για να ενταχθούν στο Μητρώο Δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης.

Στην αίτηση αναγράφονται:

– Ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) του αιτούντος προσώπου – υπόχρεου φορολογικής δήλωσης,
– το ονοματεπώνυμό του,
– ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων του,
– η ένδειξη αν πρόκειται για πολυκατοικία,
– ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου κύριας κατοικίας,
– η ταχυδρομική διεύθυνση που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρούμενη, καθώς και ο Α.Φ.Μ. του εκμισθωτή ή του δωρεάν παραχωρούντος,
– τα τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων της κύριας κατοικίας κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης,
– το είδος του επιθυμητού προς επιδότηση καυσίμου θέρμανσης ή θερμικής ενέργειας,
– τα στοιχεία επικοινωνίας του (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμός κινητού ή και σταθερού τηλεφώνου).

Για τα λοιπά καύσιμα, εκτός του πετρελαίου θέρμανσης, υποβάλλεται επιπρόσθετα ο αριθμός της απόδειξης αγοράς ειδών καυσίμων ή κατανάλωσης θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης το ποσό/αξία της συναλλαγής, ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) και η επωνυμία της επιχείρησης – πωλήτριας των ειδών καυσίμων θέρμανσης ή της θερμικής ενέργειας.

Πριν από την οριστικοποίηση της αίτησης, θα πρέπει να έχει δηλωθεί ο αριθμός λογαριασμού ΙΒΑΝ, ο οποίος ανήκει στον δικαιούχο και στον οποίο επιθυμεί να πιστωθεί το ποσό του επιδόματος.

Πηγή: flash.gr

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 22 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*