Αλλαγή ώρας 2025: Πότε γυρίζουμε τους δείκτες μια ώρα μπροστά

Newsroom.
28/03/2025 09:45
 
 
 

Η επίσημη ανακοίνωση για την αλλαγή ώρας.

Η ώρα που θα πάμε μία ώρα μπροστά τα ρολόγια μας φτάνει καθώς αυτή την Κυριακή (30/3) αλλάζει η χειμερινή ώρα σε θερινή.

Συγκεκριμένα, οι δείκτες θα αλλάξουν στις 03:00 τα ξημερώματα και θα δείξουν 04:00 η ώρα.

H ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την αλλαγή της ώρας έχει ως εξής:

«Υπενθυμίζουμε ότι την Κυριακή 30 Μαρτίου 2025 ολοκληρώνεται η εφαρμογή της χειμερινής ώρας, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου. Συνεπώς, οι πολίτες θα πρέπει να προσαρμόσουν τα ρολόγια τους μετακινώντας τα μία ώρα μπροστά, δηλαδή από τις 03:00 π.μ. στις 04:00 π.μ.».

Τι ισχύει στον υπόλοιπο κόσμο με την αλλαγή ώρας 2025

Στην Ευρώπη, η πρώτη εφαρμογή της θερινής ώρας έγινε το καλοκαίρι του 1916 στη Γερμανία, εν μέσω πολέμου, με στόχο την εξοικονόμηση ηλεκτρικού ρεύματος. Από το 1996, ισχύει ενιαία πανευρωπαϊκή ρύθμιση: την άνοιξη τα ρολόγια μετακινούνται 60 λεπτά μπροστά, ενώ το φθινόπωρο επανέρχονται κατά 60 λεπτά πίσω.

Ορισμένες χώρες δεν έχουν υιοθετήσει το μέτρο. Η Ισλανδία δεν αλλάζει καθόλου την ώρα της, ενώ η Λευκορωσία το 2011 υιοθέτησε μόνιμα τη θερινή ώρα, ακολουθώντας την τότε αλλαγή της Ρωσίας.

Στη Ρωσία, από τις 27 Απριλίου 2011, με διάταγμα του Προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ, η θερινή ώρα καθιερώθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Η διαμάχη για την επικράτηση της θερινής ώρας

Σημειώνεται πως, η αλλαγή της ώρας και η εφαρμογή της θερινής ώρας προκαλούν έντονες συζητήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα τελευταία χρόνια.

Η συζήτηση αναζωπυρώθηκε το 2018, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την κατάργηση της αλλαγής ώρας, μετά από δημόσια διαβούλευση όπου το 84% των Ευρωπαίων πολιτών τάχθηκε υπέρ της μόνιμης εφαρμογής της θερινής ή χειμερινής ώρας. Ωστόσο, λόγω έλλειψης ομοφωνίας μεταξύ των κρατών-μελών για το ποια ώρα θα επιλέξουν, το θέμα παραμένει ανοιχτό.

Τα επιχειρήματα υπέρ της κατάργησης της αλλαγής της ώρας περιλαμβάνουν λόγους υγείας, όπως διαταραχές στον ύπνο και την καθημερινή απόδοση. Υποστηρίζεται, επίσης, ότι η διατήρηση μιας σταθερής ώρας θα βελτιώσει την ευημερία, ενώ μπορεί να έχει οφέλη για το περιβάλλον και την εξοικονόμηση ενέργειας.

Αντίθετα, ορισμένοι θεωρούν ότι η θερινή ώρα προσφέρει περισσότερες ώρες φωτός κατά τις απογευματινές ώρες, υποστηρίζοντας έτσι την ευημερία και την ψυχαγωγία, ιδίως κατά τους θερινούς μήνες.

Η πανδημία του COVID-19 και άλλες πολιτικές προτεραιότητες ανέβαλαν τις συζητήσεις, και προς το παρόν, δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία για την οριστική κατάργηση της αλλαγής ώρας. Έτσι, οι χώρες της Ε.Ε. συνεχίζουν να αλλάζουν ώρα δύο φορές τον χρόνο μέχρι νεοτέρας.

Γιατί αλλάζει η ώρα

Ήδη, από το 1784 ο Βενιαμίν Φραγκλίνος είχε εκφράσει πως η αλλαγή της ώρας θα επιφέρει εξοικονόμηση ενέργειας. Οι πόλεμοι και συγκεκριμένα κατά την διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι μεγάλες ανάγκες σε ενέργεια, έφεραν την πρώτη εφαρμογή της αλλαγής της θέσης των δεικτών με την Γερμανία να είναι η πρώτη χώρα που μετακίνησε την ώρα 60 λεπτά μπροστά το 1916. Την ίδια τακτική ακολούθησε και η Αγγλία, αλλά και οι ΗΠΑ.

Μετά τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου πολέμου, η τακτική αυτή δεν κρίθηκε απαραίτητη και σταμάτησε. Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος έφερε ξανά την θερινή ώρα.

Η Ελλάδα είχε επιχειρήσει την καθιέρωση της θερινής ώρας το 1932, χωρίς όμως επιτυχία. Η οριστική της καθιέρωση στην χώρα μας έγινε το 1975 μαζί με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 152 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*