Σύλλογος Γυναικών Ναυτικών Σύρου «Άγκυρα»: «Αγαντάρουν» με τσαγανό και θέληση!

 
 
 

syllogos gynaikon naytikos syroy logo

«Απάνεμο λιμάνι» για τους άντρες τους και «φάρος» για τα παιδιά τους είναι οι γυναίκες των ναυτικών της Σύρου, οι οποίες ένωσαν τις δυνάμεις τους και προχώρησαν στην ίδρυση Συλλόγου προκειμένου να μοιράζονται τις χαρές, αλλά και τις δυσκολίες της καθημερινότητας.

Ζώντας τον περισσότερο χρόνο χωρίς τον σύζυγο, τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Ναυτικών Σύρου «Άγκυρα» έχουν αναλάβει εξ ολοκλήρου το σύνολο των ευθυνών για τις υποθέσεις του σπιτιού και κυρίως για την διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους, από τα οποία αντλούν και τη δύναμη για να συνεχίζουν. Ένα ακόμη σημαντικό στήριγμα τώρα πια είναι και ο Σύλλογος, καθώς τους δίνει τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε ποικίλες δημιουργικές δραστηριότητες, όπως επίσης και να προσφέρουν κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο.
Το naxostimes.gr μίλησε με την πρόεδρο της «Άγκυρας» Φραγκίσκα Μηλιού, που συνεχίζει την… οικογενειακή παράδοση. Κόρη ναυτικού και η ίδια και ξέροντας από πρώτο χέρι τι συνεπάγεται αυτό, η κ. Μηλιού δεν δίστασε να επιλέξει ως σύντροφο της ζωής της έναν ναυτικό. «Θέλει τσαγανό και πλάτες για να φέρεις βόλτα μόνη σου ένα σπίτι […] Οι σωστές γυναίκες έχουμε επιλέξει συνειδητά όμως αυτή τη ζωή και θεωρώ ότι είμαστε ο τύπος της γυναίκας που πραγματικά χρειάζεται ένας άντρας ναυτικός» δήλωσε χαρακτηριστικά στην συνέντευξη της.

 

ΕΡ: Πότε ιδρύθηκε ο Σύλλογος Γυναικών Ναυτικών Σύρου «Άγκυρα» και ποιο ήταν το έναυσμα για την ίδρυση του;
Φ.Μ.: Ο Σύλλογός μας δραστηριοποιείται από φέτος και εκπροσωπεί τις συζύγους των εν ενεργεία ναυτικών που κατοικούν στη νήσο Σύρο, έχει έδρα την Σύρο και σκοπό έχει την καλλιέργεια σχέσεων, επικοινωνίας και αλληλεγγύης μεταξύ των μελών του Συλλόγου αφενός κι αφετέρου μεταξύ αυτών του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και των κρατικών Αρχών.

 

ΕΡ: Πόσα μέλη απαριθμεί αυτή τη στιγμή και ποιοι είναι οι σκοποί του;
Φ.Μ.: Ο αριθμός των μελών μας είναι 25 και πέρα από τον βασικό σκοπό, που είναι η καλλιέργεια σχέσεων μεταξύ μας, αλλά και μεταξύ των παιδιών μας που βιώνουν έντονα την απουσία του πατέρα σε σχέση με άλλα παιδιά, κάνουμε και δράσεις για να πετύχουμε αυτό το σκοπό, όπως είναι:
1. Η οργάνωση ομιλιών και διαλέξεων διαφωτιστικού και επιμορφωτικού χαρακτήρα.
2. Η οργάνωση ψυχαγωγικών εκδηλώσεων, όπως είναι η Χριστουγεννιάτικη γιορτή για τα παιδιά, αλλά και η Γιορτή της Μητέρας, για τις οποίες έχουμε ηθικά δεσμευτεί να τις οργανώνουμε.
3. Η διενέργεια των επιβαλλόμενων συνεργασιών με κρατικές Αρχές για την προώθηση των συμφερόντων των μελών του.
4. Η πλήρης ενημέρωση των μελών για δικαιώματα και υποχρεώσεις σχετικά με ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, λήψη επιδομάτων κλπ.
5. Η συμμετοχή στον εορτασμό ημέρας Αγίου Νικολάου, προστάτη των ναυτικών και πολιούχου της νήσου Σύρου.
6. Η βράβευση παιδιών ναυτικών που διακρίνονται για τις επιδόσεις τους στον τομέα της εκπαίδευσης (εισαγωγή στις ανώτατες εκπαιδευτικές βαθμίδες του εσωτερικού ή εξωτερικού).

syllogos gynaikon naytikon syroy 1

ΕΡ: Εκτός από την δράση «Μαμάδες του Αιγαίου», σε ποιες άλλες δράσεις συμμετείχε ο Σύλλογος και ποιες είναι οι δραστηριότητες που έχετε προγραμματίσει για το επόμενο χρονικό διάστημα;
Φ.Μ.: Οι δράσεις που έχουμε οι ίδιες οργανώσει είναι αρκετές για το μικρό διάστημα από την ίδρυση του Συλλόγου έως σήμερα. Πέρα από την καθιερωμένη χριστουγεννιάτικη γιορτή για τα παιδιά, την Γιορτή της Μητέρας και τον εορτασμό του Αγίου Νικολάου στον ομώνυμο ναό στην Άνω Σύρο, όπου οργανώνουμε κέρασμα για τους επισκέπτες και προσκυνητές, πράττουμε και φιλανθρωπικό έργο, βοηθώντας ουσιαστικά κάποιες οικογένειες που έχουν ανάγκη, αλλά και ιδρύματα προσφέροντας γεύματα αγάπης.
Φέτος γίναμε και μέλη στην Ομοσπονδία Συλλόγων Γυναικών «Οι Κόρες Των Κυκλάδων» και έχουμε και την τιμή να συμμετέχουμε στην Οργανωτική Επιτροπή για τη διοργάνωση των εκδηλώσεων της «Ναυτικής Εβδομάδας 2019», ένας θεσμός που θα αναβιώσει στο νησί μας μετά από δέκα χρόνια.
Επίσης, τώρα τελευταία συνάψαμε συνεργασία με τον Λαογραφικό Χορευτικό Όμιλο «Η Σοφία της παράδοσης», δημιουργώντας ένα χορευτικό γκρουπ παραδοσιακών χορών όπου θα συμμετέχουμε και με αυτό τον τρόπο στις εκδηλώσεις της Ναυτικής Εβδομάδας 2019 στη Σύρο.
Παράλληλα, κάποια από τα μέλη μας που διαθέτουν καλλιτεχνική «φλέβα», συμμετέχουν στα εικαστικά εργαστήρια με τίτλο “The art of the woman”, ένα τρίπτυχο πρότζεκτ συνεργασίας με τo Δίκτυο Εικαστικών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Σύρου (ΔΕΕΠΣ) και το Δίκτυο Μέλισσα στην Αθήνα. Με αυτόν τον τρόπο δίνεται η ευκαιρία, κυρίως σε γυναίκες, να εκφραστούν προσεγγίζοντας θέματα όπως ο ρόλος της γυναίκας στην κοινωνία, η μητρότητα, η γυναίκα και η ηλικία, η δύναμη της γυναίκας.

 

ΕΡ: Ποιο είναι το όραμα που έχετε για τον Σύλλογο;
Φ.Μ.: Το όραμά μας είναι να δώσουμε το ερέθισμα και σε άλλες γυναίκες ναυτικών ανά την Ελλάδα να βρουν τον τρόπο να φέρουν κοντά τις οικογένειές τους. Ο Σύλλογός μας θα γίνει γνωστός και θα παλέψουμε πολύ γι’ αυτό. Όταν υπάρχει καλή διάθεση, φρέσκιες ιδέες και χαμόγελα, τότε και όμορφα περνάμε και οι σύζυγοί μας είναι ευχαριστημένοι που έχουμε η μια την άλλη να συζητάμε και να αφουγκραζόμαστε τη κοινή μας καθημερινότητα.

syllogos gynaikon naytikon syroy 2

ΕΡ: Θα μπορούσατε να τον χαρακτηρίσετε ως τη «δεύτερη οικογένεια» των μελών του;
Φ.Μ.: Ίσως να ήταν υπερβολική η έκφραση για «το νεαρό της ηλικίας» του Συλλόγου, όμως πιστεύω ότι όπως όλες οι σχέσεις, έτσι και αυτή θέλει το χρόνο της για να ανθίσει! Η αλήθεια είναι ότι όταν βρισκόμαστε, περνάμε πραγματικά καλά και αυτό το εισπράττουμε και από τα παιδιά μας. Είναι και ένας τρόπος να έρχονται κοντά και οι ναυτικοί μας όταν βρίσκονται στην στεριά.

 

ΕΡ: Σε ποιες δυσκολίες καλούνται να αντεπεξέλθουν οι γυναίκες των ναυτικών και από πού αντλούν τη δύναμη για να τις ξεπεράσουν;
Φ.Μ.: Η γυναίκα του ναυτικού έχει πολλούς ρόλους. Το «τιμόνι» του σπιτιού το κρατάμε εμείς, αλλά το βάρος των ευθυνών είναι μεγάλο. Θέλει τσαγανό και πλάτες για να φέρεις βόλτα μόνη σου ένα σπίτι, πρέπει να είσαι μάνα, πατέρας, οικονομολόγος, να παίρνεις αποφάσεις μόνη σου για να μην «σκοτίζεις» τον σύζυγο που βρίσκεται με 11 μποφόρ στη μέση του Ειρηνικού ωκεανού και στο τέλος της ημέρας να πέφτεις μόνη σου στο κρεβάτι και ξανά όλα από την αρχή την επομένη μέρα. Οι σωστές γυναίκες έχουμε επιλέξει συνειδητά όμως αυτή τη ζωή, θεωρώ ότι είμαστε ο τύπος της γυναίκας που πραγματικά χρειάζεται ένας άντρας ναυτικός.
Δύναμη αντλούμε από την ολιγόλεπτη συνομιλία μαζί του, από την στιγμή της αντάμωσης στην κάμερα του κινητού (…τα καλά της τεχνολογίας) και από τη στιγμή της επιστροφής. Έτσι είναι αυτή η σχέση… συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε. Δύναμη αντλούμε από τα παιδιά μας, τα δημιουργήματά μας, που ο χρόνος κυλά και μεγαλώνουν και οι πατεράδες τους έχουν χάσει τόσα επεισόδια που προσπαθούν να αναπληρώσουν το κενό στο μικρό διάστημα που βρίσκονται κοντά τους. Τα παιδιά μας όμως έχουν την ιδιαιτερότητα να έχουν ενσυναισθηση εντονότερη από τα παιδιά του «στεριανού», έχουν συναισθηματικό κόσμο πλουσιότατο, ξέρουν τις δυσκολίες της δουλειάς του πατέρα και ωριμάζουν γρηγορότερα από παιδιά συνομήλικά τους.

syllogos gynaikon naytikon syroy 3

ΕΡ: Ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε μέσω του naxostimes.gr στους συζύγους σας που ταξιδεύουν;
Φ.Μ.: Στους συζύγους μας που ταξιδεύουν, το μήνυμα είναι ένα: είμαστε εδώ και σας περιμένουμε να γυρίσετε στην αγκαλιά μας. Και για να χρησιμοποιήσουμε και λίγη ναυτική ορολογία… «αγαντάρουμε» εμείς εδώ! Μέχρι τότε να σας προστατεύει η Παναγία και ο Άγιος Νικόλαος και να έχετε γαλήνιες θάλασσες!

 

Η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Γυναικών Ναυτικών Σύρου «Άγκυρα»:
Πρόεδρος: Φραγκίσκα Μηλιού
Αντιπρόεδρος: Γιούλη Χερουβείμ
Γραμματέας: Αγγελική Κεχαγιά
Ταμίας: Μπέτυ Πετράτου
Μέλη: Λίτσα Ζυγομαλά, Τόνια Αθυμαρίτου, Φανή Τόμελιτς
Αναπληρωματικό Μέλος: Γεωργία Νικητίδου

(Visited 144 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*