Αγριεύει κι άλλο η «Σοφία» – Ο καιρός το Σάββατο

 
 
 

xionia aytokinito

Τοπικές καταιγίδες στο Ιόνιο και το Αιγαίο, πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και ισχυρός παγετός στα κεντρικά και βόρεια και πυκνές χιονοπτώσεις σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο έφερε η κακοκαιρία «Σοφία» και την Παρασκευή 4 Ιανουαρίου.

Τα φαινόμενα πάντως δεν επηρέασαν ιδιαίτερα τις Κυκλάδες οι οποίες ήταν από τις ελάχιστες περιοχές της χώρας που δεν ντύθηκαν στα λευκά. 

Ωστόσο, σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία των μετεωρολόγων του Αστεροσκοπείου, η κακοκαιρία θα συνεχιστεί και το Σάββατο 5 Ιανουαρίου, με κατά διαστήματα πυκνές χιονοπτώσεις κυρίως στα ανατολικά και βόρεια ακόμα και σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο τις πρωινές ώρες, θυελλώδεις ανέμους στο Βόρειο Αιγαίο και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Τα φαινόμενα όμως βαθμιαία και από τα βόρεια θα εξασθενήσουν και αργότερα στα ηπειρωτικά σταδιακά θα σταματήσουν.

Το Σάββατο αναμένονται βροχές και τοπικές καταιγίδες στο Κεντρικό Ιόνιο και το Αιγαίο, καθώς και στις παραθαλάσσιες περιοχές τους, χιονοπτώσεις σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας με πολύ χαμηλό υψόμετρο, αλλά και στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και τις Σποράδες. Οι χιονοπτώσεις τις πρωινές ώρες στη Μακεδονία, τη Θράκη, την Ανατολική Θεσσαλία, την Εύβοια και το Βόρειο Αιγαίο θα είναι κατά περιόδους πυκνές.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν ισχυροί και στο Βόρειο Αιγαίο θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις 8-9 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες σε αρκετές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας θα είναι αρκετούς βαθμούς υπό το μηδέν, ενώ σε ορισμένες περιοχές θα σημειωθεί ολικός παγετός (αρνητικές θερμοκρασίες ολόκληρη την ημέρα).

Ο καιρός σε Κυκλάδες, Κρήτη

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία το Σάββατο στις Κυκλάδες θα επικρατήσουν νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και κυρίως στα θαλάσσια – παραθαλάσσια τμήματα μεμονωμένες καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Κρήτης.

Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 5 με 6 και στις Κυκλάδες τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 5 έως 11 βαθμούς Κελσίου.

Χιόνια στο κέντρο της Αθήνας

Τη Δευτέρα το απόγευμα θα βιώσει, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία για τον καιρό, η Αττική το ισχυρότερο κύμα του χιονιά όπως είπε στο ΘΕΜΑ 104,6 ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος.

«Από τη Δευτέρα το απόγευμα και μέχρι το πρωί της Τρίτης έρχεται η ώρα της Αττικής. Για 16-18 ώρες ο καιρός στην Αττική θα είναι χιονόκαιρος» είπε ο κ. Καλλιάνος προσθέτοντας ότι αν τα προγνωιστικά στοιχεία επιβεβαιωθούν τότε «θα χιονίσει και στο κέντρο της Αθήνας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, μάλιστα, το δριμύ ψύχος σε όλη τη χώρα θα διατηρηθεί μέχρι και τις 9-10 Ιανουαρίου.

Όσον αφορά την κακοκαιρία «Σοφία» ο Γιάννης Καλλιάνος εκτίμησε ότι σήμερα, «από τις προμεσημβρινές ώρες θα ενταθούν οι χιονοπτώσεις από την Πελοπόννησο μέχρι τη Θράκη».

«Από τη Βοιωτία, τη Θήβα και τα βορειότερα κατά περιόδους θα χιονίζει αρκετά και κυρίως ανατολικά της κορυφογραμμής της Πίνδου θα χιονίζει και στα πεδινά» πρόσθεσε ο μετεωρολόγος.

Ειδικά, δε, για τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα είπε ότι για τη μεν πρώτη «θα ενταθούν οι χιονοπτώσεις και ίσως έχουμε χιονόστρωση», για τη, δε, δεύτερη ότι «στις περιοχές πάνω από τα 350μ. θα έχουμε χιονοπτώσεις».

 

(Visited 16 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*