*Του Κωστή Στυλ. Λεβογιάννη
Οικονομολόγος, πρ. Γεν. Γραμματεύς της Ενώσεως Κυκλαδικού Τύπου
Κοσμεί από σήμερα το Πάνθεο των ηρώων του Ελληνικού Έθνους
Εγκατέλειψε τα εγκόσμια υπερενενηκοντούτης ο ημίθεος του νεώτερου Ελληνισμού
Θρηνούν σήμερα ο Ελληνισμός και οι κατατρεγμένοι όπου γης για τον θάνατο του Μανώλη Γλέζου.
Εισήλθε από σήμερα στην αιωνιότητα ο τετιμημένος και δαφνοστεφής ήρωας της Ελλάδος, ο ασίγαστος αγωνιστής και σύμβολο όλων των ελευθέρων ανθρώπων του πλανήτη.
Ο Μανώλης Γλέζος δεν ανήκε σε κόμματα αλλά σε ολόκληρο τον Ελληνισμό. Ήταν φαινόμενο ανθρώπινης αντοχής και πνευματικής ακμαιότητος. Άγων την ένατη δεκαετία του πολυκύμαντου βίου του, αυτός ο εγχεικέραυνος Ζεύς της Ελληνικής Ιστορίας «πατούσε και βροντούσε» χωρίς καμμία υποβοήθηση. Είχε όραση ιέρακος και νουν Πλάτωνος. Και όλα αυτά όταν άλλοι ομήλικοί του είχαν απέλθει προ πολλού εις τας αιωνίους μονάς.
Ο αιώνιος έφηβος Μανώλης Γλέζος δεν έπαυσε να αγωνίζεται μέχρι το τέλος της ζωής του για τα ιδεώδη τα οποία τον οιστρηλατούσαν σε όλο τον ένδοξο βίο του. Ήταν κατ΄εξοχήν πολιτικό όν χωρίς ίχνος πολιτικού επαγγελματισμού στην ακατάπαυστη δράση του. Η ζωή του θα αποτελεί μοναδική ιερή παρακαταθήκη για όλους τους Έλληνες και το όνομά του θα γραφεί «χρυσοῖς γράμμασι» στις δέλτους της μακραίωνος Ελληνικής Ιστορίας.
Τιμούμε τη μνήμη του Μανώλη Γλέζου αυτής της μεγαλειώδους προσωπικότητος της Ελληνικής Ιστορίας. Τηρουμένων των αναλογιών είναι ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης της νεωτέρας Ελλάδος.
Στον μαρτυρικό βίο του γνώρισε καταδίκες σε θάνατο τρεις φορές, διώξεις, βασανισμούς, προπηλακισμούς, εικονικές εκτελέσεις, 28 καταδίκες, με εγκλεισμούς σε φυλακές και εξορίες επί 16 έτη και άλλα δεινά «ων ουκ έστιν αριθμός». Και όλα αυτά τα πάθη για τον Άνθρωπο που κατεξευτέλισε τον Γερμανικό φασισμό με το κουρέλιασμα στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης του μιαρού συμβόλου των Ναζί, της σβάστικας, εκείνη τη Μεγάλη Νύχτα της 30 προς 31 Μαϊου 1941. Το παράτολμο αυτό εγχείρημα ανάγκασε τον Γάλλο στρατηγό Ντε Γκωλ να τον αποκαλέσει πρώτο «Παρτιζάνο» της Ευρώπης, την δε (τότε) Σοβιετική Ένωση να εκδώσει προς τιμήν του γραμματόσημο και να του απονείμει και το βραβείο Λένιν (το οποίο, ειρήσθω εν παρόδω, επέστρεψε μετά την σοβιετική εισβολή στην Τσεχοσλοβακία εν έτει 1968.
Πρέπει, επίσης, να εξαρθεί η εργώδης κοινωνική του δράση με τη συγκέντρωση και αποστολή πολυτίμων βιβλίων σε μαθητές απομεμακρυσμένων περιοχών της Ελλάδος (μεταξύ των οποίων και του χωριού Σκαδού της Νάξου), καθώς και ο αέναος αγώνας του για την ανακίνηση του ζέοντος θέματος των Γερμανικών αποζημιώσεων από τις ανθρωποθυσίες των Ελλήνων και τις καταστροφές κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής.
Ο Μανώλης Γλέζος τιμήθηκε το 1958 με το Διεθνές Βραβείο Δημοσιογραφίας και το 1959 με το χρυσό μετάλλιο «Ζολιό – Κιουρί» του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης. Επίσης, του απονεμήθηκε ο τίτλος του επίτιμου καθηγητή της φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πάτρας το 1996, του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου και του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 2001. Στις 22 Ιανουαρίου 2008 αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτωρ της Γλωσσολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Υπήρξε µέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Διεθνούς Οργανώσεως Δημοσιογράφων, µέλος του Προεδρείου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αγωνιστών Εθνικής Αντιστάσεως (FIR) και µέλος του Προεδρείου του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης.
Υπήρξε, επίσης, ιδρυτικό μέλος της γεραράς Ενώσεως Κυκλαδικού Τύπου και εξέδιδε, επί μακρόν, στην Αθήνα την εφημερίδα «Κυκλαδικά Νέα».
Ο Μανώλης Γλέζος ήταν επίτιμος Δημότης 35 και πλέον Δήμων της χώρας μας.
Ο Μανώλης ήταν ιδεαλιστής, οραματιστής, πάναγνος και ακίβδηλος Αγωνιστής και εδίδασκε χαρακτηριστικά: «Δημοκρατία είναι το πολίτευμα στο οποίο ο άνθρωπος νοιάζεται πρωτίστως για τον συνάνθρωπό του».
Ο πολυγραφότατος εθνικός μας ήρωας είχε γράψει τα κάτωθι βιβλία (κατά χρονολογική σειρά)
1. Η ιστορία του βιβλίου (1974)
2. Από τη δικτατορία στη δημοκρατία (1974)
3. Το φαινόμενο της αλλοτρίωσης στη γλώσσα (1977)
4. Βίγλα Μνήμης (1981)
5. Η συνείδηση της πετραίας γης (1997)
6. Μαύρη Βίβλος της Κατοχής (1999)
7. Ύδωρ, Αύρα, Νερό (2001)
8. Ο άνθρωπος και η φύση (2002)
9. Το 2006 εκδόθηκε και εκυκλοφορήθη το δίτομο έργο του “Εθνική Αντίσταση 1940-1945” στην παρουσίαση του οποίου παρέστησαν τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και ο Πρωθυπουργός της χώρας.
10. “Και ένα Μάρκο να ήταν…Οι οφειλές της Γερμανίας στην Ελλάδα” ( 2012)
11. “Νέκυιαι Ωδαί” Ιούνιος ( 2013)
12. “Έξοδος” (Δεκέμβρης 2013)
13. Κατά το έτος 2016 εξεδόθη ο νέος κρίκος από την μακρά και ατέρμονα αλυσίδα των πνευματικών πονημάτων του, ήτοι το βιβλίο : «Στα κυκλαδονήσια η Αίσθηση στο Φως στιχουργεί» και με το ακόλουθο περιεχόμενο: «Στον αυλόγυρο-Προστιάδα-Τα οριονήσια–Αμοργός- Ανάφη- ‘Ανδρος –Γυάρος-Δήλος–Δονούσα-Ηρακλειά – Θήρα – Θηρασιά – Κέα- Κέρος Κουφονήσια- Κύθνος-Μήλος- Αντίμηλος- Κίμωλος– Μύκονος- Νάξος- Νιός- Πάρος – Αντίπαρος– Σέριφος-Σίκινος-Σίφνος-Σύρα-Σχοινούσα-Τήνος-Φολέγανδρος-Σημειώσεις-Γλωσσάρι των Κυκλαδίτικων ιδιωμάτων-Εργογραφία-Βιογραφικό»
(εκδόσεις Gutenberg, σελίδες 344, Ιούνιος 2015)
14. «Αντισταθείτε» (2017) (το αυτό και στα Ισπανικά, 2015)
15. «Ακρωνύμια» , έκδοση της Βουλής των Ελλήνων, 2017
«Γαῖαν ἒχοις ἐλαφράν» Αθάνατε Ήρωα της Ελλάδος και της Οικουμένης.