Αντιμέτωποι με κυρώσεις βρίσκονται όσοι παραβιάζουν την ισχύουσα νομοθεσία περί διάκρισης ηλεκτρονικών επικοινωνιακών διαύλων και ηλεκτρονικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης…
Το κρεσέντο πληροφοριακής ασυδοσίας στον χώρο του διαδικτύου δεν έχει τέλος… Το γεγονός ότι ο διαδικτυακός χώρος προσφέρει μεγάλο βαθμό ελευθερίας και ευκολίας στη διασπορά και διακίνηση της πληροφορίας δεν σημαίνει ότι η πολιτεία δεν έχει θεσπίσει νόμους που αφορούν στη διάκριση μεταξύ διαδικτυακών διαύλων επικοινωνίας (προσωπικά ιστολόγια, blogs, μέσα κοινωνικής δικτύωσης κ.ά) και ηλεκτρονικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.
Δυστυχώς η «δίψα» πολλές φορές επίσημων αρχών, φορέων, συλλόγων, πολιτικών παρατάξεων κ.λπ., προκειμένου να αποκτήσουν ένα βήμα δημοσιότητας και προβολής, τους ωθεί στην ανεξέλεγκτη και αφειδή αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων (e –mails) προς ηλεκτρονικούς διαύλους, είτε πρόκειται για ηλεκτρονικούς διαύλους επικοινωνίας, είτε για ηλεκτρονικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
Η στρεβλή λογική του «όσο σε πιο πολλούς το στείλουμε, τόσο περισσότεροι θα το αναρτήσουν» έχει ωστόσο έννομο φραγμό θεσπισμένο από την ίδια την πολιτεία.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, υπάρχουν εν ισχύ νόμοι που ορίζουν ρητώς την ανωτέρω διάκριση με κατηγορηματική σαφήνεια (Νόμος 4339/2015 ΦΕΚ Α΄133, Άρθρα 52,53 και 54 Μητρώο Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης).
Συνεπώς οι «πανταχόθεν» αποστολείς μηνυμάτων θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δύνανται να υποστούν νομικές κυρώσεις όταν παραβιάζουν τη ρητή διάκριση που υφίσταται μεταξύ ενός ηλεκτρονικού διαύλου επικοινωνίας και ενός ηλεκτρονικού Μέσου Μαζικής Ενημέρωσης.
Ένας διαδικτυακός δίαυλος επικοινωνίας υπόκειται σε ατομική διαχείριση και λειτουργεί κατά προσωπική κρίση. Το ηλεκτρονικό Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης αποτελεί επιχείρηση που υπόκειται στον έλεγχο της πολιτείας. Επομένως, η λειτουργική εξομοίωσή τους, προκαλεί αθέμιτο ανταγωνισμό και στρεβλώσεις στο πεδίο της ενημέρωσης. Καταστρατηγεί το αναφαίρετο δημοκρατικό δικαίωμα πρόσβασης του πολίτη στην αξιόπιστη είδηση, θέτοντας ζητήματα ηθικής τάξης και δημοκρατικής νομιμότητας.
Τέλος, προς επίγνωση των «επίδοξων» ή κατά συρροή παραβατών, γνωστοποιούμε ότι μπορεί μεν ο διαδικτυακός χώρος να «φαντάζει» αχανής και απόλυτα ελεύθερος ως προς τη χρήση του, η πραγματικότητα ωστόσο είναι πολύ διαφορετική…
Η ασύδοτη πληροφοριακή διασπορά και διακίνηση επισύρει ποινές για όλους, και αν κάποιοι ασχολούμενοι με το χώρο δεν το γνωρίζουν θα πρέπει επιτέλους να το μάθουν…