Η Γερμανία είναι αντιμέτωπη ξανά με το σκοτεινό ναζιστικό παρελθόν της, εξαιτίας μια έκθεσης των New York Times, η οποία περιγράφει σε 200 σελίδες πως η ναζιστική Γερμανία μοίρασε μέρος από το χρυσό που άρπαξε από χώρες που κατείχε σε «ουδέτερα κράτη» τα οποία βοήθησαν τον Χίτλερ. Τα αποθέματα χρυσού της Τουρκίας, για παράδειγμα, από 27 τόνους πριν τον πόλεμο έφθασαν μέχρι το τέλος του πολέμου σε 216 τόνους.
Όπως αναφέρει το Militaire.gr, σύμφωνα με το προσχέδιο της έκθεσης που αποκαλύπτουν οι New York Times «μεγάλο μέρος του λεηλατημένου πλούτου κατευθύνθηκε μέσω της Ελβετίας για να πληρώσει άλλα ουδέτερα κράτη για ζωτικές προμήθειες και διευκολύνσεις που στήριξαν τον στρατό του Χίτλερ τα τελευταία χρόνια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου».
Ο χρυσός σε μεγάλο ποσοστό προέρχεται από το Ολοκαύτωμα και ανέρχεται σε ύψος 300 εκατομμυρίων δολαρίων με την Τουρκία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Σουηδία να έχουν επωφεληθεί περισσότερο, μέσω Ελβετικής Εθνικής Τραπέζης.
Σάλος συζητήσεων έχει προκληθεί με τις Εβραϊκές ομάδες που εμπλέκονται σε νομικές διαμάχες με την Ελβετική Κυβέρνηση και τις τρεις μεγάλες τράπεζες της χώρας ,να ανησυχούν ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προσπαθεί να «καλύψει» την Ελβετία.
Αμερικανοί διπλωμάτες προσπαθούν εδώ και χρόνια από μια έκθεση του 1997 να περιγράψουν με λεπτομέρειες, πώς η Ελβετία βοήθησε τον Χίτλερ και ανέστειλε τις προσπάθειες να ανακτήσει το κλεμμένο χρυσό των Ναζί μετά την παράδοση της Γερμανίας.
Οι λεπτομέρειες της έκθεσης για την προέλευση του χρυσού είναι ανατριχιαστικές: χρυσός αξίας περίπου 40 εκατομμυρίων δολαρίων, βρίσκεται στον λογαριασμό «Melmer Account», που φέρει το όνομα του αξιωματικού των SS που τον διαχειριζόταν, με τους ράβδους χρυσού να προέρχονται από χρυσά δόντια θυμάτων του ολοκαυτώματος και από τα κοσμήματα τους.
Σύμφωνα με την έκθεση, οι δύο μεγάλες γερμανικές τράπεζες, η Dresdner Bank και η Deutsche Bank, πούλησαν χρυσό από τον λογαριασμό Melmer στην Τουρκία για να προμηθεύσουν τη Γερμανία με σκληρό νόμισμα.
Καμία από τις τράπεζες δεν έχει κατονομαστεί στη διαδικασία κατηγορίας κατά των ελβετικών τραπεζών ούτε έχει συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις για αποζημίωση θυμάτων.