Διαλλακτικός εμφανίστηκε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Νίκος Παρασκευόπουλος σε συνάντηση που είχε την Τρίτη το πρωί, με εκπροσώπους Δικηγορικών Συλλόγων μεταξύ των οποίων και την πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Νάξου Μαρία Μάρκου, σχετικά με το θέμα των συγχωνεύσεων των υποθηκοφυλακείων.
Όπως δήλωσε στο naxostimes.gr η κ. Μάρκου, ο Υπουργός αναγνώρισε τις δυσκολίες που θα προκύψουν στα νησιά με την κατάργηση των υποθηκοφυλακείων και εμφανίστηκε διαλλακτικός και πρόθυμος να επανεξετάσει το θέμα, λόγω της νησιωτικής ιδιαιτερότητας.
Να σημειωθεί ότι στα σχέδια του Υπουργείου είναι να διατηρηθούν ανά την επικράτεια 41 έμμισθα υποθηκοφυλακεία και συνιστώνται 700 οργανικές θέσεις, ενώ οι υπηρετούντες υπάλληλοι των υφιστάμενων άμισθων υποθηκοφυλακείων μεταφέρονται και τοποθετούνται σε συνιστώμενες προσωποπαγείς θέσεις με σχέση εργασίας ιδιωτικού αορίστου χρόνου και παράλληλα οι οργανικές θέσεις που κατείχαν καταργούνται. Ανάμεσα στα υπό κατάργηση υποθηκοφυλακεία είναι όλα των Κυκλάδων πλην της Χώρας Νάξου και της Σύρου.
Σύμφωνα με το υπό διαβούλευση σχέδιο του Υπουργείου και σε ότι αφορά τις Κυκλάδες, στο υποθηκοφυλακείο της Σύρου θα υπαχθούν τα νησιά Κύθνος, Μήλος, Μύκονος, Σέριφος, Σίφνος, Άνδρος, Τήνος και Κίμωλος, τα οποία τώρα εξυπηρετούνται από τα Υποθηκοφυλακεία Ερμουπόλεως, Κορθίου, Άνδρου, Γαυρίου, Πάρου, Μυκόνου, Τήνου, Μήλου-Κιμώλου, Κύθνου, Σερίφου και Σίφνου.
Στο υποθηκοφυλακείο της Νάξου θα υπάγονται τα νησιά Θήρα, Αμοργός, Πάρος, Ανάφη, Αντίπαρος, Δονούσα, Ηρακλειά, Κουφονήσια, Σίκινος, Σχοινούσσα και Φολέγανδρος, τα οποία μέχρι την έναρξη ισχύος του νόμου, εξυπηρετούνται από τα υποθηκοφυλακεία Νάξου, Θήρας, Αμοργού, Ίου- Φολεγάνδρου, Τραγαίας, Ανάφης και Σικίνου.
Ωστόσο, οι επιστολές διαμαρτυρίας προς τον κ. Παρασκευόπουλο πέφτουν βροχή από δημάρχους και φορείς των Κυκλάδων που επισημαίνουν την αναγκαιότητα διατήρησης των υποθηκοφυλακείων στα νησιά και τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν οι νησιώτες με πιθανή κατάργηση τους.