Από την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015 ολοκληρώνεται η διαδικασία της ψηφιακής μετάβασης της χώρας με την ενεργοποίηση του ψηφιακού σήματος στα νησιά του Νοτιοανατολικού Αιγαίου και την Κρήτη.
Για πρώτη φορά, η νησιωτική Ελλάδα θα υποστηριχθεί από ένα ολοκληρωμένο δίκτυο τηλεοπτικής εκπομπής με κατοχυρωμένες συχνότητες, απαλλαγμένες από παρεμβολές, λύνοντας έτσι οριστικά τα προβλήματα πρόσβασης στο τηλεοπτικό σήμα για τους κατοίκους των νησιών. Ιδιαίτερα για τον ακριτικό πληθυσμό Κυκλάδων και Δωδεκανήσων, όπου για πρώτη φορά γίνεται μία πλήρης δικτύωση, η συγκεκριμένη μετάβαση αποτελεί ένα σημαντικό βήμα εξέλιξης και βελτίωσης της καθημερινότητας των νησιωτών.
Πιο συγκεκριμένα, με την ολοκλήρωση του έκτου και τελευταίου switch-off, 52 κέντρα εκπομπής θα δώσουν πρόσβαση στο ψηφιακό σήμα σε περίπου 900 χιλιάδες κατοίκους των νομών Ηρακλείου, Λασιθίου, Ρεθύμνου Χανίων, Κυκλάδων, Δωδεκανήσου και Σάμου.
Ταυτόχρονα, με την ενεργοποίηση αυτών των κέντρων της τελευταίας μετάβασης, συνολικά επιτυγχάνεται κάλυψη άνω του 95{ebf2de1fdbfefdec110a02f4c927aa7ce558be84e5a322e6c41137cb467b3c6d} του πληθυσμού της χώρας, όπως έχει προβλεφθεί από την ισχύουσα νομοθεσία.
Ο κ. Μαθιός, Γενικός Διευθυντής της Digea δήλωσε σχετικά: «Με την ενεργοποίηση των 52 κέντρων εκπομπής των Δωδεκανήσων, των Κυκλάδων και της Κρήτης ολοκληρώνεται η διαδικασία της Ψηφιακής Μετάβασης της Χώρας. Η Digea ανταπεξήλθε σε ένα εξαιρετικά απαιτητικό χρονοδιάγραμμα με επιτυχία, δίνοντας τα πλεονεκτήματα της ψηφιακής εικόνας και ήχου σε πάνω από το 95{ebf2de1fdbfefdec110a02f4c927aa7ce558be84e5a322e6c41137cb467b3c6d} των Ελλήνων, από την Κέρκυρα μέχρι το Καστελόριζο και από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη, μέσα σε μόλις 224 ημέρες».
Οι κάτοικοι των περιοχών που καλύπτονται από τα εν λόγω κέντρα, που θα περάσουν οριστικά στην ψηφιακή εποχή, θα χρειαστεί να διαθέτουν τον κατάλληλο εξοπλισμό τεχνολογίας MPEG-4 (τηλεόραση ή εξωτερικό αποκωδικοποιητή) και από τις 6 Φεβρουαρίου να τον συντονίσουν στις συχνότητες της Digea. Τρία από αυτά τα κέντρα (Ρογδιά και Μαλάξα στην Κρήτη, Μόντε Σμιθ στη Ρόδο) εκπέμπουν ήδη ψηφιακά και θα μεταβούν στις τελικές συχνότητες εκπομπής. Οι τηλεθεατές που λαμβάνουν ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα από αυτά τα κέντρα θα χρειαστεί να επανασυντονίσουν τους δέκτες τους ή και να κάνουν επαναφορά των εργοστασιακών ρυθμίσεων της συσκευής τους.
Πλέον, οι κάτοικοι των περιοχών αυτών που καλύπτονται από τα κέντρα εκπομπής θα έχουν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν τους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας, με άψογη εικόνα χωρίς «χιόνια» και τέλειο ήχο, ενώ θα έχουν πρόσβαση και σε νέες υπηρεσίες όπως τον Ηλεκτρονικό Οδηγό Προγράμματος (EPG).
Η DIGEA
Η Digea είναι ο πάροχος δικτύου επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης για τα ιδιωτικά κανάλια της χώρας. Στις 7 Φεβρουαρίου του 2014, η Digea έλαβε από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (Ε.Ε.Τ.Τ.) την άδεια παρόχου δικτύου για την εκπομπή σε ψηφιακό σήμα του τηλεοπτικού προγράμματος των ιδιωτικών καναλιών εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας. Σε αυτό το πλαίσιο υλοποιεί το χρονοδιάγραμμα της χώρας, όπως ορίζεται από τα αρμόδια Υπουργεία. Η Digea ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2009 αναλαμβάνοντας ενεργό ρόλο στην υλοποίηση του έργου της ψηφιακής μετάβασης στην Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου η εταιρεία έχει προχωρήσει στην ενεργοποίηση 13 ψηφιακών κέντρων εκπομπής, ενώ σύμφωνα με το Χάρτη Συχνοτήτων, μετά την ολοκλήρωση και του πέμπτου switch-off, έχει ενεργοποιήσει μέχρι σήμερα 103 ψηφιακά κέντρα για εκπομπή στις τελικές συχνότητες.
Η εταιρεία είναι υπεύθυνη για την εκπομπή των καναλιών, χωρίς να ορίζει το περιεχόμενο τους.