Την ανάγκη δημιουργίας υποδομών προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία ή άλλες κινητικές δυσκολίες στις παραλίες των νησιών επισημαίνει στην ανοιχτή επιστολή του προς τον περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου και τους δημάρχους του νομού Κυκλάδων ο κυβερνητικός βουλευτής του νομού Νίκος Μανιός.
Σύμφωνα με τον κ. Μανιό, η αξιοποίηση της μη μόνιμης συναρμολογούμενης διάταξης SEATRAC για την αυτόνομη πρόσβαση ΑμΕΑ στο υδάτινο περιβάλλον θα διασφαλίσει «προσβασιμότητα με αξιοπρέπεια σε άτομα με κινητικά προβλήματα, ηλικιωμένους, εγκυμονούσες, χρονίως πάσχοντες και γενικά εμποδιζόμενα άτομα», καθιστώντας ταυτόχρονα τα νησιά τουριστικό προορισμό για ΑμΕΑ, καθώς θα παρέχουν εξειδικευμένες υπηρεσίες.
Στόχος του κ. Μανιού είναι η ανάπτυξη ενός δημόσιου διαλόγου «για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής με ταυτόχρονη ρεαλιστική αναπτυξιακή διάσταση», δίνοντας στα νησιά «την ευκαιρία για ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημο, ευαισθησία και ανοιχτό νου».
Αναλυτικά, η επιστολή του κ. Μανιού έχει ως εξής:
Η επιστολή αυτή σκοπό έχει να αναδείξει την ανάγκη για την δημιουργία υποδομών προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία ή άλλες κινητικές δυσκολίες στις θάλασσες των Νησιών μας. Ταυτόχρονα οι υποδομές αυτές μπορούν να κάνουν τα Νησιά μας μοναδικό προορισμό για τον παγκόσμιο τουρισμό των ΑμεΑ, με εξειδικευμένες παροχές υπηρεσιών που προσθέτουν στα ήδη πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας.
Το Άρθρο 21 παράγραφος 6 του Συντάγματος ορίζει ότι «τα άτομα με αναπηρία έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν μέτρα που θα εξασφαλίζουν την αυτονομία τους, την προεπαγγελματική τους εκπαίδευση, την ένταξή τους στην αγορά εργασίας, καθώς και την ένταξή τους στην ευρύτερη κοινωνική οικονομική και πολιτιστική ζωή της χώρας».
Η μη μόνιμη συναρμολογούμενη διάταξηSEATRACγια την αυτόνομη πρόσβαση ΑμεΑ στο υδάτινο περιβάλλον, βασιζόμενη στην τεχνογνωσία που έχει αναπτυχθεί με τη συμμετοχή και της Επιτροπής Ερευνών του Πανεπιστημίου Πατρών και η οποία έχει κατοχυρωμένα διπλώματα ευρεσιτεχνίας σε Ελλάδα και διεθνώς, αποτελεί την μοναδική τέτοιου είδους υποδομή σε παγκόσμια κλίμακα και συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας δεδομένης και της απουσίας αντίστοιχων υποδομών στις χώρες του εξωτερικού. Διασφαλίζει προσβασιμότητα με αξιοπρέπεια σε άτομα με κινητικά προβλήματα, ηλικιωμένους, εγκυμονούσες, χρονίως πάσχοντες και γενικά εμποδιζόμενα άτομα.
Στόχος μου είναι η ανάπτυξη ενός δημόσιου διαλόγου των αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού και της Εθνικής Αντιπροσωπείας, για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής με ταυτόχρονη ρεαλιστική αναπτυξιακή διάσταση.
Σημειώνω ότι,
*το Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού έχει υπογράψει πρωτόκολλο συνεργασίας με την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΕΣΑΜΕΑ) και ότι έχουν ήδη σταλεί σε όλες τις Ειδικές Υπηρεσίες Διαχείρισης των Περιφερειακών Υπηρεσιακών Προγραμμάτων, συγκεκριμένες προτάσεις που αφορούν στη δημιουργία τουριστικού προσβάσιμου προορισμού σε κάθε Περιφέρεια της χώρας με πόρους του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020,
*η Περιφέρεια Αττικής στο πλαίσιο του προγράμματός «Προσβάσιμος Τουρισμός-Τουρισμός για όλους» με ιδίους πόρους και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων στο πλαίσιο του διασυνοριακού προγράμματος «Interreg Ελλάδα-Ιταλία» έχουν ήδη προχωρήσει σε υλοποίηση άνω των 35 ολοκληρωμένων συστημάτων αυτόνομης πρόσβασης ΑμεΑ στις παραλίες τους.
Σε ότι με αφορά, παραμένω στη διάθεση σας όπως πάντα, για να συνδράμω με όλες μου τις δυνάμεις και ευελπιστώ και στη δική σας ανταπόκριση και ενημέρωση για ενέργειες που έχουν ήδη γίνει ή πρόκειται να γίνουν σχετικά, στο πνεύμα πάντα της γόνιμης συνεργασίας με γνώμονα το κοινωνικό συμφέρον.
Σας καλώ να δώσουμε στον τόπο μας την ευκαιρία για ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημο, ευαισθησία και ανοιχτό νου, όπως αρμόζει στους νησιώτες.