Η ομάδα του “Syros GrEATings” για άλλη μια φορά έκανε τη διαφορά! H εντυπωσιακή παρουσίαση του Ελληνικού Πρωινού της Σύρου στο περίπτερο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος στη Horeca 2017 ήταν μια ισχυρή απόδειξη ότι το “Syros GrEATings” πέρα από τις εκδηλώσεις του στη Σύρο, τον Σεπτέμβριο του 2016, είναι πλέον ένας θεσμός που έχει διάρκεια και δυναμική.
Μια ιδέα που ξεκίνησε δειλά-δειλά από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης, το Επιμελητήριο Κυκλάδων, τον Σύλλογο Επαγγελματιών Εστίασης «Τερψιχόρη» το δικτύου Aegean Cuisine και στη συνέχεια την αγκάλιασε η τοπική κοινωνία, οι εστιάτορες κι οι τοπικοί παραγωγοί.
Ο Γιάννης Ζυγομαλάς εν δράσει!
Αυτή τη φορά τον θεσμό εκπροσώπησαν οι πιο δυναμικές του προσωπικότητες, που όχι μόνο παρουσίασαν τα συριανά εδέσματα με την ανεπανάληπτη αισθητική της Αρχόντισσας των Κυκλάδων, αλλά επιβεβαίωσαν το γεγονός ότι η γνώση, το κέφι, το μεράκι και η δυναμική των συλλογικοτήτων είναι η το πιο ισχυρό όπλο για την γαστρονομική απογείωση της χώρας. Και αυτά τα χαρακτηριστικά τα κατέχουν καλά οι Συριανοί, καθώς και οι απέναντί τους Τηνιακοί από τα Tinos footpaths και όπου βέβαια η ευγενής τους άμιλλα, θα οδηγήσει πολύ ψηλά τη γαστρονομία των Κυκλάδων.
Tα κόλυβα στις Κυκλάδες, αλλά και σ’ άλλα μέρη της Ελλάδας -ως σπερνά ή σπερμά- είναι ένα γιορτινό έδεσμα που περιέχει όλα τα δημητριακά και τους καρπούς της εποχής και συμβολίζει τη χαρά και την αναγέννηση της ζωής
Στην σκηνογραφία (mine en scene) του «Συριανού Πρωινού» ο Γιάννης Ζυγομαλάς υλοποίησε ένα ρομαντικό σκηνικό που μας μετέφερε αυτόματα την ατμόσφαιρα του αρχοντολογιού της Ερμούπολης. Αμέσως μετά το περίτεχνο στήσιμο των εδεσμάτων, το μελωδικό κτύπημα των κουταλιών πάνω στα φλιτζανάκια από τους δημιουργούς σεφ, που τελετουργικά χτυπώντας από ένα ντεκότο -το χτυπητό με ζάχαρη αβγό, εμπλουτισμένο με κακάο, το δεκατιανό των παιδικών μας χρόνων- έδωσε το έναυσμα της έναρξης της παρουσίασης.
To κτύπημα ντεκότο, η αγαπημένη παιδική ανάμνηση, ξεχασμένη εδώ και χρόνια!
Στην ομάδα δράσης του Syros GrEATings, εκτός του Γιάννη Ζυγομαλά που είχε την καλλιτεχνική επιμέλεια, συμμετείχαν οι σεφ Λίνα Φουρνιστάκη, Δημήτρης Πλυτάς, Κώστας Μπουγιούρης, Μάρω Διακάτου, Λεονάρδος Ρούσσος και Νάσος Καραμανώλης. Για τα λαχταριστά τους εδέσματα χρησιμοποιηθήκαν ντόπιες πρώτες ύλες που τις προσέφεραν οι διαλεκτοί παραγωγοί του νησιού.
Πρωινό ρόφημα από μολοχολούλουδο με μέλι, συνοδευόμενο από παξιμάδι, τυράκι και κάπαρη
Τα ροφήματα που προσεφέρθησαν ήταν φρέσκο κατσικίσιο γάλα, μολοχολούλουδο με μέλι, φασκόμηλο με μέλι και σμυρναίικος καφές βρασμένος με ταχίνι, όπως τον έπιναν οι παππούδες τις ημέρες της νηστείας για να πάρουν δυνάμεις. Τα αρτοσκευάσματα ήταν οι σφάκτες (μικρά κριθαρένια παξιμαδάκια), ψαθούρια (λουκούμι μέσα σε κουλούρια με σουσάμι), παξιμάδια γλυκάνισου, ψωμί απανωσυριανό ζυμωτό και κριθαρένια καρβέλια.
Συριανές παστελαριές, αποξηραμένα σύκα πασπαλισμένα με σουσάμι και κανέλα από τον Πρέκα
Δοκιμάσαμε ένα πλατώ τυριών (από τον Ζωζεφίνο και την Τυροσύρα), ψωμάκια με βούτυρο γελαδινό πασπαλισμένο με ζάχαρη, μέλι απανοχωρήτικο και διάφορες μαρμελάδες, λούζες και λουκάνικα (από τον Ρουσουνέλο), ρυζόγαλο με αρμπαρόριζα, κόλλυβα, φρισούρες (τηγανίτες), τιριτιτίμ (ομελέτα με κολοκύθι), μαραθόπιτες, χαλβαδάτο, σταφύλια με κοπανιστή.
Τυράκια, λουκάνικα και λούζα συριανή
Με τα αυγά εκτός του ντεκότο σε παραλλαγές με κακάο, κονιάκ, σταφίδες, φτιαχτήκαν αυγά μπουλέρια (αυγά cardinal), στραπατσάδα με ποσέ αβγό, γλυκιά στραπατσάδα με ντοματίνια πανοχωριανά.
Ψαθούρια, κουλούρια με σουσάμι και λουκουμάκι συριανό
Τα λουκούμια, το σήμα κατατεθέν της Σύρου, έδωσαν και πήραν. Παρουσιάστηκαν και τα ξερολούκουμα, μια μοναδική λιχουδιά που αναβιώνει και πάλι για πρώτη φορά φέτος μετά από 40 χρόνια. Στη Σύρο μπορείς να βρεις το λουκούμι σε κάθε πιθανή εκδοχή, από ταπεινό σάντουιτς και σάλτσα μέχρι λικέρ και παγωτό όπως και λαχταριστούς λουκουμάδες με σάλτσα από λιωμένο λουκούμι. Τα γλυκά είχαν τοποθετηθεί σε τρία πανέμορφα οριεντάλ βάζα που περιείχαν γλυκό κάπαρη, ρετσέλι και μελιτζανάκι.
Γλυκά κουταλιού, μελιτζανάκι, περγαμόντο και ρετσέλι
Από τις πίτες δοκιμάσαμε την μαραθόπιτα, την καθολική πίτα (μια πίτα γλυκιά με μέλι και μυζήθρα που οπτικά μοιάζει με ραβανί), την ανοικτή κολοκυθόπιτα και τις τάρτες μάραθου που ήταν μια πανέμορφη έκπληξη!
Στα γλυκά υπήρχαν οι λουκουμάδες με σάλτσα λουκούμι, φανουρόπιτα, χαλβαδάτο, μουσταλευριά, μαστιχάκια, σφολιάτσα, ροδίνια, παστελαριές, χαλβαδόπιτες, κόλλυβα και μια εντυπωσιακή σύνθεση! Σταφύλι με κοπανιστή!
Σταφύλι με κοπανιστή. Μια ποιητική και πρωτότυπη γαστιμαργική σύνθεση
«Των Ελλήνων οι κοινότητες φτιάχνουν άλλο γαλαξία».
Δεν γνωρίζω κατά πόσον αυτές οι κοινότητες διαμορφώνονται πλέον «με τις αρχαιότητες είτε με την Ορθοδοξία», όπως το περιγράφει ο αγαπημένος μας Νιόνιος, το σίγουρο είναι ότι οι γαστρονομικές κοινότητες της Ελλάδας, με πρωτοπόρες των Κυκλάδων, κτίζουν με κέφι, μεράκι και ενθουσιασμό ένα νέο ήθος στην ελληνική μας καθημερινότητα!
Μουσταλευριά συριανή
(Πηγή: greekgastronomyguide.gr)