Ο Δήμαρχος Τήνου και ο Δήμαρχος Άνδρου μίλησαν για το πρόβλημα των σκουπιδιών στην εκπομπή “Τριτολογίες” της ΕΡΤ3

Newsroom.
03/07/2024 12:14
 
 
 

 

Για τους στόχους του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων, μίλησε στην εκπομπή “Τριτολογίες” της ΕΡΤ3, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος.

Σύμφωνα με τον κ. Γραφάκο, το συγκεκριμένο σχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, φιλοδοξεί το 2030 να γίνεται ταφή των απορριμμάτων στο 10% , δηλαδή πέντε χρόνια νωρίτερα από την κοινοτική υποχρέωση, τη στιγμή που σήμερα γίνεται στο 70% και, μέχρι τα τέλη του 2030, να είναι έτοιμες και οι έξι μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων, για την ενεργειακή αξιοποίησή τους.

Μέσα στους στόχους ακόμη είναι, όπως τόνισε ο κ. Γραφάκος, και η παύση της ανεξέλικτης διάθεσης απορριμμάτων και αποκατάσταση των παράνομων χωματερών μέχρι το 2022, η αύξηση της ανακύκλωσης στο 55% το 2025 και στο 60% το 2030 (συμπεριλαμβανομένων και των βιοαποβλήτων), η χωριστή συλλογή οργανικών αποβλήτων (καφέ κάδος) και ανάπτυξη σχετικών υποδομών σε όλη την επικράτεια, καθώς και η πλήρης κάλυψη της χώρας με Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και Μονάδες Επεξεργασία ΒιοΑποβλήτων (ΜΕΒΑ).

“Αυτό που παραλάβαμε το 2019 στα νησιά, ήταν ότι το καθένα από αυτά ήταν φορέας διαχείρισης των δικών του απορριμμάτων, ενώ είχαμε 65 περιπτώσεις προστίμων για παράνομες χωματερές. Ακόμη είχαμε τρεις μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων στη χώρα και πέντε υπό κατασκευή. Αυτή τη στιγμή, οι παράνομες χωματερές είναι μόλις είκοσι, οι δεκατρείς από αυτές στα νησιά”, ανέφερε ο κ. Γραφάκος.

Την ίδια ώρα, με δυσκολία γίνεται η διαχείριση των απορριμμάτων στα νησιά.

Σύμφωνα με τον κ. Παναγιώτη Κροντηρά, Δήμαρχο Τήνου, το νησί του δεματοποιεί νόμιμα τα σκουπίδια του, ωστόσο, ανακύπτει πρόβλημα με τη θαλάσσια μεταφορά τους.

Όπως τόνισε ο κ. Θεοδόσιος Σουσούδης, Δήμαρχος Άνδρου, ενώ γινόταν η δεματοποίηση των σκουπιδιών σε συγκεκριμένο χώρο, το 2019 χάθηκε η αδειοδότηση από το ΣτΕ, επειδή συνορεύει με αρχαιολογικό χώρο.

“Πρέπει ο χώρος να αδειοδοτηθεί, ώστε, αυτά τα δύο χρόνια, να κάνουμε μία μεταβατική διαχείριση των απορριμμάτων, ώστε να γλυτώσουμε τα πρόστιμα, αυτή τη στιγμή καλούμαστε να πληρώσουμε πρόστιμα εκατομμυρίων ευρώ, και να φτάσουμε στην πραγματική διαχείριση των απορριμμάτων”, κατέληξε χαρακτηριστικά ο κ. Σουσούδης.

Πηγή: ertnews.gr

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 52 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*