Πρόεδρος Επιμελητηρίου Κυκλάδων προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης: «Αίτημα για επαναφορά μειωμένου ΦΠΑ στο κλάδο της Εστίασης»

fpa tameiaki
Newsroom.
24/07/2024 17:31
 
 
 

 

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, κ. Γιάννης Ρούσσος, απευθύνεται με επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών, κ. Κωστή Χατζηδάκη, και τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκο, , επισημαίνοντας την αναγκαιότητα επαναφορά μειωμένου ΦΠΑ στο κλάδο της Εστίασης.

Η επιστολή, κοινοποιημένη σε πλήθος αρμόδιων φορέων, υπογραμμίζει τις αρνητικές επιπτώσεις της αύξησης του ΦΠΑ, που ειδικότερα στην περιοχή των Κυκλάδων, με πολύ ανησυχητικά αποτελέσματα να καταγράφονται ήδη για τις επιχειρήσεις εστίασης και ζητάει την πάγια  μείωση των συντελεστών ΦΠΑ.

Η επιστολή του κ. Ρούσσου:

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί

Η εφαρμογή από 1.7.2014 της εγκυκλίου της ΑΑΔΕ για αύξηση του ΦΠΑ από 13% σε 24% στην διάθεση για επιτόπια κατανάλωση καφέ, κακάο, τσαγιού, χαμομηλιού και λοιπών αφεψημάτων στις επιχειρήσεις εστίασης, ήρθε σε μία στιγμή που ο κλάδος προσπαθεί να ανταποκριθεί σε μία σωρεία αυξήσεων του κόστους λειτουργίας του και επιβαρύνει αντίστοιχα το κόστος τόσο των κατοίκων όσο και των επισκεπτών των νησιών μας.

Ενδεικτικά αναφέρουμε πως έρχεται να προστεθεί στις ανατιμήσεις των πρώτων υλών, στις επιβαρύνσεις από το υψηλό κόστος ενέργειας, στις αυξημένες προμήθειες τραπεζικών συναλλαγών, στις δαπανηρές μεταρρυθμίσεις ψηφιακής μετάβασης που απαιτούνται συνεχώς και τόσα άλλα που καθημερινά καλούνται να αντιμετωπίσουν τα μέλη μας.

Είναι αναπόφευκτη η μετακύλιση της αύξησης του ΦΠΑ στις τελικές τιμές με αρνητικές επιπτώσεις στη κατανάλωση που ειδικότερα στην περιοχή των Κυκλάδων φαίνεται πως κινείται σε πτωτικά επίπεδα σε σχέση με άλλες χρονιές, με πολύ ανησυχητικά αποτελέσματα να καταγράφονται ήδη για τις επιχειρήσεις εστίασης.

Όπως και σε αντίστοιχές περιπτώσεις στο παρελθόν, εκτιμούμε πως η εν λόγω αύξηση δεν θα συνεισφέρει τα αναμενόμενα για τα κρατικά έσοδα, αντίθετα συρρικνώνει κι’ άλλο την αγοραστική δύναμη όχι μόνο επισκεπτών, αλλά και εργαζόμενων εποχικά και μη, καθώς και μόνιμων κατοίκων.

Πρέπει άμεσα να γίνει μία επανεκτίμηση της κατάστασης και της αναγκαιότητας αυτής της αύξησης τη δεδομένη στιγμή, ενώ αντίθετα ο επιχειρηματικός κόσμος ζητά πάγια την μείωση των συντελεστών ΦΠΑ με πολλαπλά οφέλη για την ελληνική οικονομία και την ελκυστικότητα της χώρας ως τουριστικού προορισμού.

Με εκτίμηση,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΟΥΣΣΟΣ

Πίνακας αποδεκτών
– Aναπληρωτή Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού
κ. Ιωάννη Βρούτση
– Βουλευτές Κυκλάδων
κα. Αικατερίνη Μονογυιού
κ. Φίλιππος Φόρτωμας
κ. Μάρκος Καφούρος
– Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος
– Λογιστικοί Σύλλογοι Κυκλάδων
– Επαγγελματικοί Φορείς – Σύλλογοι Κυκλάδων

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 5 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*