Ομιλία Προέδρου Επιμελητηρίου Κυκλάδων στο 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μικρών Νησιών στη Μήλο

Newsroom
10/10/2024 11:33
 
 
 

 

Στο 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μικρών Νησιών που συνδιοργάνωσαν το Ελληνικό Δίκτυο Μικρών Νησιών, ο Δήμος Μήλου, η Γενική Γραμματεία ΕΣΠΑ και η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, συμμετείχε με ομιλία του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων κ. Γιάννης Ρούσσος.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Χρήστος Στυλιανίδης και ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Μανώλης Κουτουλάκης, με στόχο τη διαμόρφωση κοινών δράσεων σε θέματα που αφορούν στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα νησιά, όπως η επιχειρηματικότητα, η βιωσιμότητα των μικρών νησιών, η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις στο περιβάλλον, αλλά και η αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων για την αντιμετώπιση των παραπάνω προκλήσεων.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων κ. Ρούσσος, μιλώντας στην ενότητα «Κοινωνική Διάσταση Μικρών Νησιών», ανέφερε πως η επιχειρηματικότητα στα μικρά νησιά της Ελλάδας έχει μοναδικά χαρακτηριστικά που συνδέονται με τη γεωγραφική απομόνωση και τη δομή των τοπικών κοινωνιών. Οι επιχειρήσεις στις περιοχές αυτές αντιμετωπίζουν πληθώρα προκλήσεων, καθώς οι τοπικές αγορές είναι περιορισμένες και οι διαθέσιμοι πόροι λιγοστοί.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Ρούσσος ανέλυσε, για άλλη μια φορά, παρουσία και του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, και παρουσίασε συγκεκριμένες προτάσεις για μερικά από τα πιο σημαντικά θέματα που απασχολούν τις νησιωτικές επιχειρήσεις, όπως είναι το θέμα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης και των άγονων γραμμών, το μεταφορικό ισοδύναμο και η επαναφορά των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. τονίζοντας πως αποτελούν θέματα ζωτικής σημασίας για το μέλλον και τη βιωσιμότητα των νησιωτικών επιχειρήσεων και πως η πολιτεία οφείλει να αντιληφθεί τη σπουδαιότητάτους και να κινηθεί προς την άμεση επίλυσή τους. Επιπλέον η περιορισμένη πρόσβαση στο διαδίκτυο, ο περιορισμένος πληθυσμός και μικρές αγορές καθώς και το ανθρώπινο κεφάλαιο και η κοινωνική συνοχή αποτελούν εξίσου σημαντικούς παράγοντες που επηρεάζουν την επιχειρηματική και κοινωνική ανάπτυξη στα μικρά νησιά.

Αναλυτικά ολόκληρη η ομιλία του Προέδρου του Επιμελητηρίου Κυκλάδων εδώ

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 4 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*