Τα νησιά, λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους, αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις, στην προσπάθειά τους να αναπτυχθούν.
Ο τουρισμός αποτελεί καταλυτικό παράγοντα σε αυτό, καθώς έχει άμεση σχέση με το περιβάλλον. Η ανάγκη να μειωθούν οι αρνητικές επιπτώσεις του στο περιβάλλον είναι υψίστης σημασίας. Κατά συνέπεια είναι απαραίτητη η εφαρμογή ενός μοντέλου ανάπτυξης που θα λαμβάνει υπόψιν τις ιδιαιτερότητες των νησιών, χωρίς όμως αυτές να αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξή τους.
Αναφερόμενος στο Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών, ο κ. Γιάννης Μαλαφής Δήμαρχος Χίου, είπε ότι “είναι κάτι το θετικό, ωστόσο, πρέπει να εφαρμοστούν κανόνες για να υπάρξουν πολλαπλασιαστικά οφέλη, πρέπει να καθοδηγήσουμε πολιτικές για να δοθεί ζωτικός χώρος ενεργειακός στους δήμους και τους δημότες, προκειμένου να απομειώσουμε το πολλαπλά μεγάλο κόστος ενέργειας που έχουν όλοι οι δήμοι.” Ακόμη, ο δήμαρχος Χίου μίλησε για την ανάγκη της βιώσιμης διαχείρισης των υδάτων στα ελληνικά νησιά.
“Τέλος του 2027 θα γίνει η ηλεκτρική διασύνδεση του νησιού. Είμαστε το πρώτο νησί πανευρωπαϊκά στο οποίο εφαρμόστηκαν οι ΑΠΕ και συνεχίσαμε το όραμα της μετάβασης στην πράσινη ενέργεια”, είπε κ. Σταμάτης Γαρδέρης Δήμαρχος Κύθνου, προσθέτοντας ότι “η Τήλος αυτή τη στιγμή είναι το πιο πράσινο νησί και ότι η αποθήκευση της ενέργειας είναι το μεγάλο στοίχημα του αύριο.”
Ο κ. Αλέξανδρος Αθανασίου Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, έκρινε ότι “όλες αυτές οι πρωτοβουλίες κινούνται προς τη θετική κατεύθυνση, χρειάζεται, ωστόσο, συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας σε αυτό”, ενώ αναφέρθηκε και στις νέες εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα ελληνικά νησιά.
Πηγή: ertnews.gr
Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις