Σημαντικές εξελίξεις στα έργα προστασίας και ανάδειξης του πολιτιστικού αποθέματος των Κυκλάδων παρουσίασε ο Διευθυντής της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, Δρ. Δημήτρης Αθανασούλης, σε συνέντευξή του στον Aegean Voice και την εκπομπή «Μέρα μεσημέρι» με την Πόπη Αλιμπέρτη.
Ο κ. Αθανασούλης αναφέρθηκε στις πρόσφατες διευκρινίσεις της Εφορείας σχετικά με το έργο του φράγματος Τσικαλαριού, ξεκαθαρίζοντας ότι η Αρχαιολογική Υπηρεσία δεν ευθύνεται για τις καθυστερήσεις του έργου, παρά μόνο για τη διακοπή εργασιών σε παρακείμενο δρόμο, διάρκειας εννέα μηνών. «Η δουλειά μας είναι να προστατεύουμε τις αρχαιότητες χωρίς να καθυστερούμε δημόσια και ιδιωτικά έργα», τόνισε.
Αναφερόμενος στην ψηφιακή ανάδειξη των δυσπρόσιτων μνημείων της Φολεγάνδρου και της Πάρου, έργο που υλοποιείται με χρηματοδότηση 400.000 ευρώ από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο κ. Αθανασούλης εξήγησε ότι οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν εικονικά στη Χρυσοσπηλιά και στο αρχαίο λατομείο του Μαραθιού, δύο από τα πιο εμβληματικά μνημεία των Κυκλάδων. «Με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών, προσφέρουμε πρόσβαση σε χώρους που παραμένουν απρόσιτοι, ενισχύοντας την πολιτιστική προβολή του αρχιπελάγους», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με την έκθεση «Κυκλαδίτισσες: Άγνωστες ιστορίες γυναικών των Κυκλάδων», που φιλοξενείται στο Μέγαρο Σταθάτου του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, ο κ. Αθανασούλης υπογράμμισε τη σημασία της, καθώς πρόκειται για την πρώτη παγκόσμια παγκυκλαδική έκθεση που καλύπτει τη γυναικεία παρουσία στις Κυκλάδες από την προϊστορία έως τον 19ο αιώνα. Η έκθεση θα μεταφερθεί τον Ιούνιο στο ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο Θήρας, με στόχο να προσεγγίσει το κοινό των νησιών.
Ο κ. Αθανασούλης σχολίασε επίσης τις συζητήσεις για την προστασία των Κούρων των Μελάνων στη Νάξο, εξηγώντας ότι εξετάζεται η μεταφορά ενός εκ των δύο αγαλμάτων στο μουσείο, με την τοποθέτηση αντιγράφου στον αρχικό χώρο, προκειμένου να προστατευθούν τα ευρήματα από τις καιρικές συνθήκες, χωρίς να αλλοιωθεί το τοπίο.
Τέλος, έκανε λόγο για την πρόοδο των έργων στο Κάστρο της Νάξου – Νησίδα Μουσείων- και τις ανασκαφές στην Αρκεσίνη Αμοργού, που αποκάλυψαν εντυπωσιακά ευρήματα από την προϊστορία έως τον μεσαίωνα, ενώ προανήγγειλε την επανέναρξη των ανασκαφών στην Κέρο το 2025, στη μνήμη του αείμνηστου καθηγητή Κόλιν Ρένφριου.
Ο Δρ. Δημήτρης Αθανασούλης, στη συνέντευξή του, αναφέρθηκε επίσης και στο σημαντικό ερευνητικό έργο που αφορά τις ακατοίκητες νησίδες των Κυκλάδων. Μέχρι σήμερα έχουν ερευνηθεί 90 νησίδες, αποκαλύπτοντας εντυπωσιακά ευρήματα που φωτίζουν τη διαχρονική ιστορία και χρήση αυτών των περιοχών. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στις πρόσφατες ανακαλύψεις γύρω από τη Δονούσα, οι οποίες αναμένεται να παρουσιαστούν αναλυτικά, ενώ προανήγγειλε τη συνέχιση των ερευνών με στόχο την πληρέστερη κατανόηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του αρχιπελάγους.
Το βίντεο της συνέντευξης