Εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Ενιαίου Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοινώνει ότι σήμερα, στις 13:33 ώρα Ελλάδος, το σεισμολογικό δίκτυο κατέγραψε Ασθενή σεισμική δόνηση με μέγεθος 4.4 στην κλίμακα Richter. Ο σεισμός έγινε σε απόσταση 225 χλμ. ΝΑ των Αθηνών.
Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 15 χλμ. ΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού.
ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟΥ:
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ ΠΛΑΤΟΣ: 36.6866 Βόρεια
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ ΜΗΚΟΣ: 25.6883 Ανατολικά
Σαντορίνη: Μέτρα προστασίας και σχέδιο για λιμάνια διαφυγής – Σε επιφυλακή για κατολισθήσεις
Με τη σεισμική ακολουθία να παρουσιάζει ύφεση, οι αρχές και οι επιστήμονες βρίσκονται σε επιφυλακή στη Σαντορίνη, ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος κατολισθήσεων και να διασφαλιστεί η ασφαλής επιστροφή στην κανονικότητα.
Ειδική ομάδα επιστημόνων από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών βρίσκεται στο νησί και καταγράφει τα πρανή σε πέντε περιοχές υψηλού κινδύνου: Αθηνιό, Παλιό Λιμένα, Αμμούδι, Αρμένη και Κόρφος στη Θηρασιά. Χρησιμοποιώντας ειδικά drones, οι ερευνητές συλλέγουν δεδομένα για τα σημεία όπου υπάρχει αυξημένος κίνδυνος κατολίσθησης.
Ο καθηγητής Τηλεανίχνευσης και Μορφοτεκτονικής του ΕΚΠΑ, Μανώλης Βασιλάκης, τόνισε ότι οι κατολισθήσεις είναι ένα διαχρονικό φαινόμενο. «Έχουν γίνει έργα προστασίας, όμως η δουλειά μας είναι να εντοπίσουμε ποια έχουν αστοχήσει, ποια χρειάζονται βελτίωση και ποια πρέπει να γίνουν επιπρόσθετα», ανέφερε.
Σχέδιο για δύο λιμάνια διαφυγής
Παράλληλα, έχουν ξεκινήσει οι μελέτες για την κατασκευή δύο λιμανιών διαφυγής, τα οποία θα χρησιμεύσουν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, όπως σεισμός ή ηφαιστειακή έκρηξη. Αυτά τα λιμάνια θα επιτρέψουν την άμεση προσέγγιση διασωστικών δυνάμεων και την ασφαλή εκκένωση του πληθυσμού.
Στη Βλυχάδα, στη νότια Σαντορίνη, προβλέπεται να κατασκευαστεί ένα από τα δύο λιμάνια με τη βοήθεια του στρατού. Ο δήμαρχος Σαντορίνης, Νίκος Ζώρζος, δήλωσε ότι η μελέτη για την πύλη διαφυγής στη Βλυχάδα έχει ολοκληρωθεί και το έργο έχει χρηματοδοτηθεί από το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας. Το έργο θα εκτελεστεί από τη ΜΟΜΚΑ και υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί μέσα σε περίπου δέκα μήνες από την έναρξη των εργασιών. Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη η μελέτη για τη δεύτερη πύλη διαφυγής στην περιοχή Άκρα Κολούμπος, στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού.
Παρά τη μείωση της σεισμικής δραστηριότητας, οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός, καθώς η Σαντορίνη είναι μια γεωδυναμικά ενεργή περιοχή που απαιτεί συνεχή παρακολούθηση και προληπτικά μέτρα προστασίας.
Πηγή: ertnews.gr
Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις