Την έδρα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων στη Σύρο επισκέφθηκε χθες ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Geoffrey Pyatt, συνοδευόμενος από τον Οικονομικό Σύμβουλο Brian Hoyt και τον Κωνσταντίνο Κωνσταντόπουλο από το Οικονομικό Τμήμα της Πρεσβείας ως μεταφραστή.
Τους διπλωμάτες υποδέχθηκαν ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων Γιάννης Ρούσσος, ο αντιπρόεδρος Ισίδωρος Ροσσολάτος, ο Γενικός Γραμματέας Νίκος Βασιλικός και στελέχη του Επιμελητηρίου.
Παρουσίαση δράσεων και πρωτοβουλιών του Επιμελητηρίου
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία διήρκησε περίπου δύο ώρες, ο Πρέσβης και το επιτελείο του είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τους βασικούς τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας στον νομό Κυκλάδων, τις υποδομές του Επιμελητηρίου καθώς και τις ανταποδοτικές υπηρεσίες που προσφέρει στα μέλη του. Ο κ. Pyatt έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για όλα τα παραπάνω, αντιλαμβανόμενος πλήρως τη διάρθρωση της τοπικής οικονομίας και τις ιδιαιτερότητες του νομού, αλλά και της Σύρου ειδικότερα.
Ενημέρωση για τα «πράσινα νησιά»
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Ρούσσος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ενεργειακή πρωτοβουλία του φορέα για την άμβλυνση των ενεργειακών και περιβαλλοντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο νομός υπό το ισχύον ενεργειακό μοντέλο.
Ο κ. Ρούσσος τόνισε ότι παρόλο που, μέχρι σήμερα, δεν κατέστη δυνατή η υλοποίηση αυτού του σχεδίου εξαιτίας γραφειοκρατικών και νομοθετικών προβλημάτων, ωστόσο συνεχίζεται η προσπάθεια από πλευράς Επιμελητηρίου για την εξεύρεση λύσης που θα οδηγήσει στη δημιουργία «πράσινων» νησιών – ιδιαίτερα όσων δεν θα διασυνδεθούν με το ηπειρωτικό δίκτυο.
Και το θέμα του ναυπηγείου της Σύρου στην ατζέντα της συνάντησης
Επιπλέον, ξεχωριστή αναφορά έγινε στο ζήτημα του ναυπηγείου της Σύρου ΝΕΩΡΙΟΝ Α.Ε., με τον κ. Pyatt να επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον δύο αμερικανικών επενδυτικών σχημάτων. Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι υπάρχει ανάγκη για σύντομες και απόλυτα διαφανείς διαδικασίες, καθώς και ότι είναι σημαντικό οι νέοι επενδυτές να αντιληφθούν την κρισιμότητα της αρμονικής συνύπαρξης του ναυπηγείου με τις υπόλοιπες δραστηριότητες του νησιού.
Ο κ. Πρέσβης υπογράμμισε πως το αμερικανικό ενδιαφέρον κινείται προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου επεσήμανε πως πρέπει να υπάρξει ειδική νομοθετική ρύθμιση από την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να προχωρήσει το συγκεκριμένο ζήτημα, αφού με την ισχύουσα νομοθεσία φαίνεται να είναι αδύνατο να δοθεί η κατάλληλη λύση στον κατάλληλο χρόνο.
Όπως δήλωσε ο κ. Ρούσσος, «είναι καιρός όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές να αντιληφθούν επιτέλους τη δυσχερή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει για μεγάλο χρονικό διάστημα οι εργαζόμενοι του Νεωρίου, αλλά και η τοπική κοινωνία στο σύνολό της, ώστε να δοθεί άμεσα λύση».
Τόσο ο κ. Pyatt όσο και ο κ. Ρούσσος εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τα αποτελέσματα αυτής της πρώτης συνάντησης.