Σε μια αυλή γεύσεων, χρωμάτων, αρωμάτων και πανάρχαιων πρακτικών παραγωγής μετατράπηκε το προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου Κορησσίας, κατά τη διάρκεια του 3ου Φεστιβάλ Παραδοσιακών Προϊόντων που διοργάνωσε ο δήμος Κέας από τις 18 μέχρι τις 20 Αυγούστου.
Είκοσι περίπου παραγωγοί του νησιού έδωσαν τη δυνατότητα στους επισκέπτες να γνωρίσουν μια μεγάλη γκάμα εκλεκτών προϊόντων της τζιώτικης φύσης, να έρθουν σε απευθείας επαφή με τους παραγωγούς, τον μύθο και την ιστορία πίσω από κάθε προϊόν, να ενημερωθούν για τις ευεργετικές ιδιότητες των προϊόντων και να δοκιμάσουν ντόπιες γεύσεις.
Θυμαρίσιο μέλι, παστέλι, κάπαρη, λιαστές ντομάτες, κρασί, λικέρ, μαρμελάδες, γλυκά, χυλοπίτες, τραχανά, άνυδρο τοματάκι, τυροκομικά, αλλαντικά, κηπευτικά, αμύγδαλα, βότανα, φυτικό σφουγγάρι, υφαντά, κεραλοιφές, χειροποίητα σαπούνια από κερί μέλισσας, προϊόντα ελαιολάδου, σάλτσες και μουστάρδες ήταν τα προϊόντα που βρίσκονταν στους πάγκους και που αρκετοί επισκέπτες του Φεστιβάλ αγόρασαν, προκειμένου να πάρουν μαζί τους μια «γεύση» κι ένα «κομμάτι» της Τζιας.
Την ικανοποίηση του για την απήχηση του Φεστιβάλ εξέφρασε ο δήμος Κέας, καθώς – όπως ανάφερε σε ανακοίνωση του – «κατάφερε να φέρει το ευρύ κοινό κοντά στον γευστικό πλούτο του νησιού και να αποτελέσει σημείο συνάντησης παραγωγών, καταναλωτών και επισκεπτών της Κέας, με βασικά “συστατικά” την αγάπη για τον πλούτο της τζιώτικης γης και την ανάδειξή του ως αναπόσπαστο κομμάτι της τζιώτικης πολιτιστικής κληρονομιάς».
Το τριήμερο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Προϊόντων ολοκληρώθηκε με παραδοσιακή μουσική από ντόπιους νέους οργανοπαίχτες, οι οποίοι ξεκίνησαν ένα τυπικό τζιώτικο γλέντι, παρασύροντας τους παριστάμενους στο ρυθμό τους.