Ανοίγει ο δρόμος για την ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων

admin
10/03/2015 13:21
 
 
 

Το «πράσινο φως» για 11 ενεργειακά έργα έδωσε η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Την περασμένη Παρασκευή, η ευρωπαϊκή αρχή αποφάσισε να μην προβάλει αντιρρήσεις και να δώσει την έγκρισή της, λαμβάνοντας υπόψη ότι η κρατική ενίσχυση στα συγκεκριμένα έργα είναι συμβατή με την εσωτερική αγορά.


Έτσι, ανοίγει ο δρόμος για να προχωρήσουν τα εξής έργα:

 Επέκταση του δικτύου διανομής τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας. Στόχος της ενίσχυσης είναι η επέκταση της υφιστάμενης υποδομής του δικτύου τηλεθέρμανσης, ώστε να καλύπτει την αυξημένη ζήτηση από τους κατοίκους της Πτολεμαΐδας για αυτό το είδος της θέρμανσης. Το συνολικό κόστος του έργου για την επέκταση του δικτύου τηλεθέρμανσης είναι 6,11 εκατ. ευρώ.

– Ανέγερση υποσταθμού υπερυψηλής τάσης Μεγαλόπολης. Οι ελληνικές αρχές προτίθενται να χορηγήσουν ενίσχυση στον Διαχειριστή του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) για την προμήθεια εξοπλισμού, την κατασκευή, την ανέγερση και τη λειτουργία ενός νέου υποσταθμού υπερυψηλής τάσης κοντά στη Μεγαλόπολη της Πελοποννήσου. Το έργο αποτελεί τμήμα της επέκτασης του συστήματος μεταφοράς 400 kV (Κιλοβόλτ) στην περιοχή της Πελοποννήσου. Η σχεδιαζόμενη δημόσια χρηματοδότηση ανέρχεται σε 10.215.880 ευρώ.

– Μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας 400 kV για τη σύνδεση του υποσταθμού υπερυψηλής τάσης Λαγκαδά με τον υποσταθμό υπερύψηλης τάσης Φιλίππων. Οι ελληνικές αρχές προτίθενται να χορηγήσουν ενισχύσεις στον ΑΔΜΗΕ για το έργο. Το μήκος της γραμμής μεταφοράς θα είναι περίπου 110 χιλιόμετρα και θα συνδέει τις περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Η σχεδιαζόμενη δημόσια χρηματοδότηση ανέρχεται σε 15.687.198 ευρώ.

– Προμήθεια και εγκατάσταση υπόγειων καλωδίων για την υπόγεια γραμμή μεταφοράς 150 kV Φοίνικας – Νέα Ελβετία. Οι ελληνικές αρχές προτίθενται να χορηγήσουν ενίσχυση προς τον ΑΔΜΗΕ για τη διασύνδεση του υποσταθμού «Θεσσαλονίκη Χ (Φοίνικας)» με τον υποσταθμό «Θεσσαλονίκη IV» (Νέα Ελβετία) μέσω υπόγειας γραμμής μεταφοράς 150 kV, μήκους 4,8 χιλιομέτρων. Το συνολικό κόστος της επένδυσης είναι 2.484.057 ευρώ χωρίς ΦΠΑ.

– Επέκταση του δικτύου διανομής τηλεθέρμανσης Μεγαλόπολης (β' φάση), ώστε να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 12.534.366 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ, που δεν είναι επιλέξιμος).

– Εγκατάσταση υπόγειων καλωδίων 150 kV για τη σύνδεση του νέου υποσταθμού «Ηράκλειο Ι» με τη γραμμή μεταφοράς 150 kV Λινοπεράματα – Ιεράπετρα στην Κρήτη. Η υπόγεια γραμμή μεταφοράς έχει μήκος 2,9 χιλιόμετρα. Ο «Ηράκλειο Ι» τροφοδοτεί το κέντρο του Ηρακλείου, συμπεριλαμβανομένης της κεντρικής αγοράς, των ξενοδοχείων, καθώς και άλλες κύριες δραστηριότητες της πόλης. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ήταν 3.061.111 ευρώ.

– Υποβρύχια διασύνδεση μέσης τάσης Καλύμνου – Κω. Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή και εγκατάσταση πρόσθετης διπλής γραμμής μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας 20 kV ισχύος 20,78 MVA μεταξύ των δύο νησιών, συμπληρωματικά με την υφιστάμενη γραμμή. Το συνολικό επενδυτικό κόστος του έργου ανέρχεται σε περίπου 5 εκατ. ευρώ.

– Διασύνδεση των Κυκλάδων με το εθνικό Ηπειρωτικό Διασυνδεδεμένο Σύστημα Μεταφοράς. Για την κατασκευή της διασύνδεσης των αυτόνομων ηλεκτρικών συστημάτων του βορείου τμήματος των Κυκλάδων και του εθνικού δικτύου της ηπειρωτικής χώρας θα χορηγηθεί ενίσχυση στον ΑΔΜΗΕ. Σκοπός του έργου είναι να διασφαλίσει τη διαρκή και ενδεδειγμένη προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας για τη Σύρο, την Πάρο, τη Νάξο και τη Μύκονο. Επιπλέον, με το έργο θα δημιουργηθεί η αναγκαία υποδομή για την αξιοποίηση του σημαντικού δυναμικού της αιολικής ενέργειας στο Αιγαίο Πέλαγος. Η πρώτη φάση του έργου προβλέπεται ότι θα ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2015. Ο συνολικός προϋπολογισμός εκτιμάται σε 240 εκατ. ευρώ.

– Υπηρεσία διακοπτόμενου φορτίου για το ηλεκτρικό σύστημα στην Ελλάδα. Ο μηχανισμός αποζημιώνει επιχειρήσεις του ελληνικού διασυνδεδεμένου δικτύου που συνάπτουν συμβάσεις με τον ΑΔΜΗΕ, με τις οποίες συμφωνούν να μειώσουν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας για ένα δεδομένο χρονικό διάστημα.

– Υπόγεια γραμμή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Αγίου Στεφάνου και Νέας Χαλκηδόνας. Οι συνολικές επενδυτικές δαπάνες του έργου ανέρχονται σε 1,8 εκατ. ευρώ.

– Κατασκευή υποσταθμού υπερυψηλής τάσης Νέας Σάντας Ροδόπης από τον ΑΔΜΗΕ. Οι συνολικές επενδυτικές δαπάνες του έργου ανέρχονται σε περίπου 19,6 εκατ. ευρώ.

Τέλος, η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού αποφάσισε να μην προβάλει αντιρρήσεις και για την αξιοποίηση του Γεωθερμικού Πεδίου Ερατεινού του Δήμου Νέστου, έργο προϋπολογισμού 10,6 εκατ. ευρώ. Το συνολικό γεωθερμικό πεδίο Ερατεινού καλύπτει μέγιστη έκταση 93 τετραγωνικών χιλιομέτρων, εκ των οποίων τα 14 τ.χλμ. έχουν επιβεβαιωθεί ως κατάλληλα προς αξιοποίηση. Το προτεινόμενο έργο αποτελεί έργο υποδομής μικρής κλίμακας, το οποίο στοχεύει στην αξιοποίηση περιορισμένου τμήματος, μόνο 1 τ.χλμ., και αξιοποιεί το 15-20{ebf2de1fdbfefdec110a02f4c927aa7ce558be84e5a322e6c41137cb467b3c6d} του δυναμικού του γεωθερμικού πεδίου.

 
 
Πηγή: Το Βήμα
 
 

 

(Visited 29 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*