Σε εξέλιξη βρίσκεται το Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές» στη Σίφνο, που φέτος διανύει τη δεύτερη δεκαετία της “ζωής” του και υπόσχεται νέα γευστικά «ταξίδια».
Έχοντας στο “βιογραφικό” του το ΧΡΥΣΟ Βραβείο «European gastronomic Festival 2016″ και ΑΣΗΜΕΝΙΟ Βραβείο στα Best City Awards 2016, τη συλλογική προσπάθεια και την εθελοντική προσφορά όλων των συμμετεχόντων, στοχεύει στην ακόμα μεγαλύτερη προβολή των τοπικών προϊόντων της κυκλαδίτικης γης και στην ανάδειξη της ξεχωριστής γαστρονομίας των νησιών.
Το 11ο Φεστιβάλ, που συνδιοργανώνεται και αυτή τη χρονιά από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σίφνου, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Δήμο Σίφνου και φιλοξενεί προϊόντα και αυθεντικές παραδοσιακές συνταγές, προωθώντας ταυτόχρονα μέσα από παράλληλες εκδηλώσεις- για μικρούς και μεγάλους- τη σπουδαιότητα της σωστής διατροφής.
Το Πρόγραμμα του 11ου Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας
Στο φεστιβάλ, που οργανώνεται με αγάπη και μεράκι για να χωρέσει περισσότερους επισκέπτες, εθελοντές και φιλοξενούμενους (και από περιοχές εκτός Κυκλάδων), την τιμητική τους έχουν πάντα οι συνταγές. Παραδοσιακές, με υλικά από τον τόπο τους, μοιράζονται απλόχερα σε χαρτί σε τρεις γλώσσες αλλά και σε …μπουκιές, δημιουργώντας την ευχάριστη και γιορταστική ατμόσφαιρα που χαρακτηρίζει τα μεγάλα ελληνικά, οικογενειακά και φιλικά, τραπέζια. Οι συμμετοχές φέτος ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, καθώς εκτός από τις Κυκλαδίτικες συμμετοχές, το παρών έδωσαν αντιπροσωπείες από πολλές περιοχές της Ελλάδας (Δωδεκάνησα, Κρήτη, Καρδίτσα, Έβρος κ.λπ.), ακόμα και από το εξωτερικό (Ρωσία, Αίγυπτος)!
Συνοπτικά το τριήμερο πρόγραμμα περιλαμβάνει:
Κάθε απόγευμα από τις 19:00 και μετά στην πλατεία & στο Στενό του Αρτεμώνα…
-Επιδείξεις παρασκευής παραδοσιακών συνταγών: Διαφορετικά νησιά – περιοχές παρουσιάζουν, περιγράφουν και μαγειρεύουν συνταγές του τόπου τους.
-Παιδομαγειρέματα, με στόχο τον προσανατολισμό των μικρών μας φίλων στην υγιεινή διατροφή, και πολλές ακόμα δραστηριότητες για παιδιά.
-Έκθεση και διάθεση παραδοσιακών προϊόντων
Παράλληλες εκδηλώσεις στον κεντρικό χώρο του Φεστιβάλ & στο Στενό του Αρτεμώνα…
Την Πέμπτη 7 Σεπτέμβρη, στις 20.00, στο κτήριο Δραγάτση στο Στενό του Αρτεμώνα πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση «Αναβιώνοντας την αγγειοπλαστική τέχνη της Σίφνου»: Μια ιστορική αναδρομή στην αγγειοπλαστική παράδοση του τόπου από τη Λυδία Κοπτσοπούλου, αρχιτέκτονα μηχανικό.
Την Παρασκευή 8 Σεπτέμβρη, στις 9:00 το βράδυ στο χώρο του Φεστιβάλ θα γίνει παρουσίαση και δοκιμές κυκλαδίτικων τυριών, ενώ το
Σάββατο 9 Σεπτέμβρη, στις 19:30, στην αυλή του ζαχαροπλαστείου ΘΕΟΔΩΡΟΥ θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση «Γαστρονομικές κοινότητες – μικροί παραγωγοί – τοπικά προϊόντα. Η συμβολή τους στην ανάπτυξη της τοπικής γαστρονομίας» από το Γιώργο Πίττα, που είναι μέλος του Δ.Σ. του Ξ.Ε.Ε. και δημιουργός του GREEK GASTRONOMY GUIDE, τη δημοσιογράφο – συγγραφέα Νανά Δαρειώτη και το συγγραφέα – αρθρογράφο του περιοδικού «Γαστρονόμος» Δημήτρη Ρουσουνέλο.
Μουσικές και χορευτικές «εκπλήξεις» κατά τον περίπατό σας στον Αρτεμώνα.
Κάθε βράδυ, μετά το πέρας των επιδείξεων μαγειρικής, μουσικές – χορευτικές εκδηλώσεις…
Κατά την πρώτη μέρα του Φεστιβάλ, το Θεατρικό Εργαστήρι Ενηλίκων Σίφνου (Θ.Ε.Ε.Σ.) παρουσίασε το θεατρικό δρώμενο «Tselementes from Sifnos, το παλιό και το καινούριο», ενώ έγινε και αντάμωμα παραδοσιακών μουσικών και χορευτών από τις φιλοξενούμενες περιοχές.
Την Παρασκευή (8 Σεπτέμβρη), “παντρεύονται” έθιμα και παραδόσεις του σιφναίικου γάμου. Το δρώμενο του γάμου θα ξεκινήσει στις 6:00 το απόγευμα από τα Εξάμπελα, το σπίτι του αρχιμάγειρου Νικόλαου Τσελεμεντέ, και θα καταλήξει μέσα από τους κεντρικούς οικισμούς του νησιού, στο χώρο διεξαγωγής του Φεστιβάλ, όπου παραδοσιακοί οργανοπαίκτες θα παίξουν σκοπούς του γάμου και όχι μόνον…
Το Σάββατο 9 Σεπτέμβρη το πρόγραμμα περιλαμβάνει:
– Χαιρετισμοί και αποχαιρετισμοί στο 11ο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές»
– Γλέντι και χορός για όλους με το ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΝΙΤΟΠΟΥΛΟ και τους συνεργάτες του
Παράλληλα, στον κεντρικό χώρο του Φεστιβάλ (στον Αρτεμώνα), θα υπάρχει η δυνατότητα να παρακολουθήσετε:
-Επίδειξη της παραδοσιακής τέχνης της αγγειοπλαστικής στο κτήριο ΔΡΑΓΑΤΣΗ στον Αρτεμώνα, όπου παράλληλα λειτουργεί έκθεση σιφναίικης κεραμικής από το Σωματείο Αγγειοπλαστών Σίφνου
-Στον ίδιο χώρο (σινέ ΔΡΑΓΑΤΣΗ) προβολές ταινιών που σχετίζονται με τη γαστρονομία
Και για τα πρωινά…
-Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου:
11:00: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΙΦΝΑΙΙΚΟΥ ΠΡΩΙΝΟΥ στην ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ
Μια μέρα διακοπών αρχίζει ιδανικά με ένα σιφναίικο πρωινό! Συνδυασμοί τοπικής παραγωγής, μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής με αρώματα της σιφναίικης γης προσφέρουν ένα διαφορετικό παράδειγμα – “εργαλείο” επαγγελματικής χρήσης! Φασκομηλιά και άλλα βότανα, τυριά, ελιές, ψωμί, μαρμελάδες και μπισκότα, γλυκά και αλμυρά για κάθε ουρανίσκο και στομάχι σε προτεινόμενους δοκιμασμένους συνδυασμούς και όχι μόνο!
Από τις 12:30 και μετά: ΘΑΛΑΣΣΟ-ΚΕΡΑΣΜΑΤΑ στο ΦΑΡΟ (παραλία Φασολού)
Στην παραλία ΦΑΣΟΛΟΥ, στο γραφικό οικισμό του Φάρου, δίπλα στη θάλασσα, υποδέχεται ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Φάρου τις φιλοξενούμενες αντιπροσωπείες του Φεστιβάλ και όλους τους επισκέπτες του νησιού. Θα σας περιμένουν οι άνθρωποι του Συλλόγου και οι κάτοικοι του Φάρου με την ίδια, όπως πάντα, φιλόξενη διάθεση, για να ανταμώσουν με τους «παλιούς» και για να γνωρίσουν τους «νέους». Θα ετοιμάσουν για όλους σας γευστικότατους τοπικούς μεζέδες και υπόσχονται όμορφες στιγμές υπό τους …ήχους σιφναίικου τακιμιού.
-Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου στις 12:00 στο Ίδρυμα Πρόκου στην Απολλωνία
«Οι συνταγές του Τσελεμεντέ ως αναπόσπαστο κομμάτι της Μεσογειακής διατροφής και οι ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία μας σύμφωνα με τις επιστημονικές μελέτες»: Παρουσίαση από τη Δρ. Βαλεντίνη Κωνσταντινίδου, ερευνήτρια μεσογειακής διατροφής, έξτρα παρθένου ελαιόλαδου και γονιδιακής έκφρασης.
Λίγα λόγια για την παρουσίαση: “Η σύγχρονη επιστημονική έρευνα επιβεβαιώνει και προωθεί τη μεσογειακή μας διατροφή σε όλο τον κόσμο ως το μοναδικό μοντέλο διατροφής ικανό να προλάβει καρδιοαγγειακά νοσήματα και άλλες ασθένειες. Η Δρ. Βαλεντίνη Κωνσταντινίδου θα παρουσιάσει τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα και τους τρόπους να ακολουθούμε πιστά τη μεσογειακή διατροφή στη καθημερινότητά μας”.