Για το «πολύ σημαντικό έργο» που προσφέρει το ΕΚΑΒ στα νησιά, χάρη στη διοίκηση και κυρίως χάρη στους εργαζόμενους, οι οποίοι καλούνται πολλές φορές να εργαστούν κάτω από αντίξοες συνθήκες, μίλησε ο Νίκος Συρμαλένιος στην Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής.
Σχετικά με τη Νάξο, ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ έκανε γνωστό ότι πληρώθηκαν οι θέσεις για δύο ασθενοφόρα, σε ημερήσια βάση, με βάρδιες καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου, κάτι που δεν ίσχυε στο παρελθόν. Επίσης, ανέφερε ότι υπάρχει η προοπτική δημιουργίας μιας μικρής βάσης του ΕΚΑΒ και στην ορεινή Νάξο, προκειμένου να αμβλυνθεί το πρόβλημα της απόστασης από το νοσοκομείο του νησιού που βρίσκεται στη Χώρα.
«Είναι περιοχές με αποστάσεις 40-60 χιλιόμετρα, όπου το χειμώνα μπορεί να συναντήσεις και πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες. Άρα, η μισή ώρα καθυστέρηση για να πάει το ασθενοφόρο από τη Χώρα της Νάξου στο χωριό ή οπουδήποτε αλλού, είναι το κρίσιμο διάστημα όπου μπορεί να σωθεί μια ζωή» τόνισε ο κ. Συρμαλένιος και συμπλήρωσε ότι «είναι πάρα πολύ σημαντικό η διοίκηση να εξετάσει τη διασπορά μικρών βάσεων σε περισσότερες περιοχές».
Ο βουλευτής έθιξε, επίσης, το ζήτημα «συμβατότητας» των ελικοδρομίων (και) των νησιών στις Κυκλάδες με τον τύπο του ελικοπτέρου που υπάρχει και σταθμεύει στη βάση αεροδιακομιδών στη Σύρο, τις νυχτερινές ώρες. Τόσο η διοίκηση του ΕΚΑΒ, όσο και η πολιτική ηγεσία γνωρίζουν το συγκεκριμένο θέμα, με τον κ. Συρμαλένιο να εκφράζει την άποψη ότι «θα πρέπει να λυθεί γρήγορα, έτσι ώστε σε μικρά νησιά, νυκτερινές ώρες, να μην έχουμε πρόβλημα να προσγειωθεί αυτός ο τύπος του ελικοπτέρου και να υπάρξει ένας άλλος τύπος».
Σε εκκρεμότητα παραμένουν και τα πλωτά μέσα του Λιμενικού που θα μετασκευαστούν και θα αναλάβουν τις διακομιδές στο Αιγαίο (ένα από αυτά θα βρίσκεται στις Κυκλάδες). «Δεν ξέρω, πού βρίσκεται η διαδικασία. Είχαμε πει ότι το Σεπτέμβριο του 2018 θα έχει ολοκληρωθεί» είπε ο κ. Συρμαλένιος, ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι τα ποσά που δαπανώνται σήμερα για διακομιδές από ιδιώτες είναι υπέρογκα και αποτελούν «ένα τεράστιο κόστος για το Ελληνικό Δημόσιο».
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση του, επισήμανε ότι στην αλλαγή του οργανισμού του ΕΚΑΒ θα πρέπει να προβλεφθεί (εκτός από τις έδρες σε Μυτιλήνη και Κρήτη) και μια τρίτη έδρα στο Αιγαίο, για να διευκολυνθεί η λήψη αποφάσεων και η αντιμετώπιση προβλημάτων διαχείρισης, κατανομής προσωπικού κ.λπ.