Σε τρεις άξονες η πρόταση αξιοποίησης του στρατοπέδου «Λοχαγού Αποστόλου Ζαφείρη» στη Σύρο

protasi stratopedo syroy 1
admin
05/02/2018 22:51
 
 
 

Ανοικτή εκδήλωση παρουσίασης της πρότασης αξιοποίησης του στρατοπέδου «Λοχαγού Αποστόλου Ζαφείρη» στη Σύρο πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου Κυκλάδων.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Πρωτοκόλλου Συναντίληψης και Συνεργασίας (το οποίο έχει υπογράψει ο δήμος Σύρου – Ερμούπολης με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας) και σε αυτήν παρέστησαν, μεταξύ άλλων, οι τρεις κυβερνητικοί βουλευτές κ.κ. Συρμαλένιος, Μανιός και Συρίγος, στελέχη του υπουργείου, ο πρόεδρος του τοπικού πανεπιστημιακού τμήματος, δημοτικοί σύμβουλοι, καθώς και εκπρόσωποι τοπικών συλλόγων, φορέων και θεσμών κ.α.
Όπως είχε ανακοινωθεί, η πρόταση – που παρουσιάστηκε και επίσημα – διαμορφώθηκε έπειτα από ανάθεση των σχετικών υπηρεσιών σε εξειδικευμένο σύμβουλο (την εταιρία Γ.Ε. Έψιλον Κατασκευαστική Ι.Κ.Ε. Γεωργία Ζώη, Ευάγγελος Τσιρώνης με τη συνεργασία της Onoffice environmental architecture), ο οποίος σε συνεργασία με τον δήμο Σύρο – Ερμούπολης, την Υπηρεσία Αξιοποίησης της Ακίνητης Περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων (Υπ.Α.Α.Π.Ε.Δ.) και το Ταμείο Εθνικής Άμυνας (Τ.Εθ.Α.) προχώρησε στη σύνταξη και εξειδίκευση της, λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα δημόσιας διαβούλευσης, η οποία είχε ήδη προηγηθεί.

protasi stratopedo syroy 3

Γ. Μαραγκός: «Έντιμη και επωφελής συμφωνία»
Ο δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης Γιώργος Μαραγκός αναφέρθηκε στο ιστορικό της υπόθεσης του στρατοπέδου, η οποία ταλανίζει την τοπική κοινωνία εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Όπως είπε, το συγκεκριμένο θέμα «είχε περιέλθει σε αδιέξοδο», με την παρούσα δημοτική αρχή «να βάζει τα πράγματα σε μια σειρά, ξεκινώντας μια ειλικρινή και εκ του μηδενός συζήτηση», στο πλαίσιο μιας προσπάθειας «για μια έντιμη συμφωνία που θα ήταν επωφελής και ανταποδοτική και για τις δύο πλευρές» (δηλαδή τον δήμο Σύρου-Ερμούπολης και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας).
Έτσι, λοιπόν, η πρόταση αξιοποίησης – η οποία προέκυψε από την «γόνιμη και εποικοδομητική διαβούλευση» που προηγήθηκε και τις προτάσεις που κατατέθηκαν – περιλαμβάνει τρεις άξονες: α) την παραχώρηση έκτασης για δομές του τοπικού πανεπιστημιακού τμήματος, β) τον εμπλουτισμό και την εξειδίκευση του τουριστικού προϊόντος της Σύρου και γ) κοινωφελείς σκοπούς.
«Θέλαμε η όποια αξιοποίηση να περιλαμβάνει τη δημιουργία βιώσιμων θέσεων εργασίας, καθώς και να αλληλεπιδρά και να δημιουργεί συνέργιες και με τις άλλες δραστηριότητες του νησιού» σημείωσε ο κ. Μαραγκός, υπενθυμίζοντας ότι η Σύρος, διαχρονικά, στηριζόταν στους εξής τέσσερις βασικούς οικονομικούς πυλώνες: το ναυπηγείο, τις δημόσιες υπηρεσίες, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και τον τουρισμό. Κάνοντας, μάλιστα, ειδική αναφορά τόσο στο πανεπιστήμιο, όσο και στο Νεώριο, ο δήμαρχος τόνισε ότι οι τέσσερις πυλώνες «μπορούν, πρέπει και θα συνυπάρξουν».
Επίσης, παρόλο που ενθάρρυνε τους παριστάμενους να κατατεθούν προτάσεις, ώστε να συμβάλλουν στην περαιτέρω εξειδίκευση και βελτίωση της πρότασης αξιοποίησης, ξεκαθάρισε ότι «δεν θα γίνουν πισωγυρίσματα».
Σημειώνεται ότι η πρόταση αξιοποίησης του στρατοπέδου θα εισαχθεί προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου θα πάει στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας και θα ακολουθήσει η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης, ενώ η ανάδειξη του πλειοδότη-επενδυτή θα γίνει μέσω ηλεκτρονικού διαγωνισμού.

protasi stratopedo syroy 4
Στη συνέχεια, τον λόγο πήραν ο κ. Τσιρώνης και η κα Ζώη, καθώς και ο σύμβουλος υπουργού Εθνικής Αμύνης και επικεφαλής Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων Γιώργος Ζησιμάτος, οι οποίοι έδωσαν περισσότερα στοιχεία για επιμέρους σημεία της πρότασης (π.χ. για το πώς θα συνυπάρξουν οι δραστηριότητες των τριών αξόνων στους οποίους στηρίζεται), αλλά και για τα οφέλη που – κατά την άποψη τους – θα προκύψουν για την τοπική κοινωνία.
Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των τριών βουλευτών, του προέδρου του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Παν/μίου Αιγαίου κ. Αζαριάδη, όπως επίσης και αιρετών και εκπροσώπων των τοπικών φορέων.

(Visited 91 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*