Στις Βρυξέλλες το Επιμελητήριο Κυκλάδων ως εκπρόσωπος των ευρωπαϊκών νησιωτικών επιμελητηρίων

royssos bryxelles prasina nisia 2
admin
08/03/2018 22:16
 
 
 

Το Δίκτυο των Νησιωτικών Επιμελητηρίων της Ε.Ε. (INSULEUR) εκπροσώπησε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων Γιάννης Ρούσσος στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 5 και 6 Μαρτίου στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για πράσινη ενέργεια στα νησιά της Ε.Ε. “Clean Energy for EU Islands Initiative”.

Η προαναφερόμενη πρωτοβουλία ξεκίνησε τον Μάιο του 2017, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να έχει αποφασίσει τη δημιουργία προϋποθέσεων προκειμένου να γίνουν «πράσινα» 1.000 νησιά της Ε.Ε.
Έτσι, προσκάλεσε σε σύσκεψη όλους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς που εκπροσωπούν τη νησιωτικότητα, αλλά και εκπροσώπους νησιωτικών περιοχών, με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων, την παρουσίαση καλών πρακτικών, χρηματοδοτικών εργαλείων και νομοθεσίας, καθώς και την παρουσίαση των μέσων υποστήριξης, από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Εκτός από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, στη σύσκεψη συμμετείχε επίσης μεγάλος αριθμός αξιωματούχων διαφορετικών Γενικών Διευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Γενική Διεύθυνση Ενέργειας, Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος κ.ά.).
Η συνέχεια αναμένεται να δοθεί στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Βιώσιμης Ενέργειας που θα πραγματοποιηθεί στις 4-8 Ιουνίου, κατά τη διάρκεια της οποίας το INSULEUR έχει εντάξει στο πλαίσιο της ετήσιας γενικής του συνέλευσης προγραμματισμένο συνέδριο με θέμα «Βιώσιμες μεταφορές στα ευρωπαϊκά νησιά» .

royssos bryxelles prasina nisia 1

«Δικαίωση του Επιμελητηρίου Κυκλάδων»
Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, αυτή η πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δικαιώνει τις μέχρι τώρα προσπάθειες του φορέα, ο οποίος έθεσε πρώτος στην Ελλάδα το 2011 τα ζητήματα της αξιοποίησης σύγχρονων τεχνολογιών πράσινης ενέργειας στο νησιωτικό χώρο (και συγκεκριμένα στα μη-διασυνδεδεμένα νησιά των Κυκλάδων) με τελικό στόχο την ενεργειακή αυτονόμηση των νησιών και τη σταδιακή μετατροπή τους σε πράσινα.
«Το Επιμελητήριο συνεχίζει να επιμένει προς αυτή την κατεύθυνση, ιδιαίτερα τώρα που οι συνθήκες έχουν αρχίσει να ωριμάζουν, παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις πάνω στην πράσινη ενέργεια τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη, με στόχο να πάρουν σάρκα και οστά οι πολύχρονες προσπάθειές του να γίνουν κάποια από τα νησιά των Κυκλάδων πράσινα, απολαμβάνοντας τόσο άμεσα οικονομικά οφέλη όσο και έμμεσα μέσω της τουριστικής ανάπτυξης» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δελτίο Τύπου.

(Visited 15 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*