Την κορδέλα των εγκαινίων του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων έκοψε ο Αλέξης Τσίπρας

 
 
 

«Εμβληματικό έργο στρατηγικής σημασίας που σηματοδοτεί μία νέα εποχή στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό δίκτυο, την Α’ φάση της οποίας εγκαινίασε σήμερα το μεσημέρι σε ειδική τελετή στον υποσταθμό του ΑΔΜΗΕ στη Σύρο.

Στην ομιλία του, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στα οικονομικά, αναπτυξιακά, αλλά και περιβαλλοντικά οφέλη που προκύπτουν από το συγκεκριμένο έργο (αξιόπιστη και επαρκής τροφοδότηση των νησιών με ηλεκτρική ενέργεια, ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες, μείωση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης από τους πετρελαϊκούς σταθμούς παραγωγής, καθώς και μείωση του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά όλης της), η υλοποίηση του οποίου – όπως ανέφερε – ήταν όραμα δεκαετιών. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, όταν θα ολοκληρωθούν και οι επόμενες φάσεις του έργου το 2020, αναμένεται να εξοικονομηθεί το ποσό των 3 δισ. ευρώ περίπου σε βάθος 20ετίας.

tsipras syros diasyndesi 24

tsipras syros diasyndesi 27
Χαιρετισμό, απηύθυναν, επίσης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης και ο δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης Γιώργος Μαραγκός, ενώ το παρών έδωσαν ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας κ. Σαντορινιός, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ξυδάκης, οι τρεις κυβερνητικοί βουλευτές Κυκλάδων κ.κ. Συρμαλένιος, Μανιός και Συρίγος, ο βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ κ. Βρούτσης, η βουλευτής Β’ Αθήνας κα Καφαντάρη, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Χατζημάρκος, οι αντιπεριφερειάρχες Κυκλάδων και Ενέργειας κ.κ. Λεονταρίτης και Φλεβάρης αντίστοιχα, ο διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Μανουσάκης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Παναγιωτάκης, ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ κ. Χατζηαργυρίου, ο πρόεδρος του ΛΑΓΗΕ κ. Φιλίππου και ο πρόεδρος της ΡΑΕ κ. Μπουλαξής, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, όπως επίσης και εκπρόσωποι τοπικών φορέων.

Τα εγκαίνια τελέσε ο Πρωτοπρεσβύτερος της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου π. Φλαβιανός Αλμπέσκου, παρουσία του Καθολικού Επισκόπου Σύρου κ. Πέτρου Στεφάνου.
Μετά το κόψιμο της κορδέλας των εγκαινίων, ακολούθησε ξενάγηση του πρωθυπουργού και των παριστάμενων στις εσωτερικές εγκαταστάσεις του υποσταθμού.

tsipras syros diasyndesi 25

tsipras syros diasyndesi 26

tsipras syros diasyndesi 29

tsipras syros diasyndesi 30
tsipras syros diasyndesi 31

tsipras syros diasyndesi 32

tsipras syros diasyndesi 33

tsipras syros diasyndesi 34

tsipras syros diasyndesi 35

tsipras syros diasyndesi 36

tsipras syros diasyndesi 38

tsipras syros diasyndesi 39

tsipras syros diasyndesi 40

tsipras syros diasyndesi 41

tsipras syros diasyndesi 43

tsipras syros diasyndesi 44

tsipras syros diasyndesi 46

tsipras syros diasyndesi 47

tsipras syros diasyndesi 48

 

Τι περιλαμβάνουν οι τρεις φάσεις της διασύνδεσης
Η Α’ φάση διασύνδεσης περιλαμβάνει τη σύνδεση της Σύρου με το Λαύριο (με καλώδιο υψηλής τάσης, μήκους 105 χιλιομέτρων), καθώς και με τα νησιά Πάρο, Μύκονο και Τήνο με αντίστοιχες καλωδιακές συνδέσεις. Η παρούσα φάση θα ολοκληρωθεί με την ένταξη και της Μυκόνου. Έτσι, πλέον, Σύρος, Τήνος, Πάρος, Αντίπαρος, Νάξος, Κουφονήσι, Σχοινούσα, Ηρακλειά, Ίος, Σίκινος και Φολέγανδρος, συνδέονται με το ηπειρωτικό σύστημα.
Η Β’ Φάση του έργου περιλαμβάνει τη διασύνδεση της Νάξου και την αναβάθμιση των διασυνδέσεων με Άνδρο και Τήνο και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2019. Η Γ’ Φάση (που θα ξεκινήσει το 2020) προβλέπει την πόντιση δεύτερου καλωδίου διασύνδεσης του Λαυρίου με τη Σύρο, έργο που με απόφαση του ΑΔΜΗΕ επισπεύσθηκε κατά δύο χρόνια.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 245 εκατ. ευρώ, με συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με τη χρηματοδοτική στήριξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

tsipras syros diasyndesi 21

tsipras syros diasyndesi 23

tsipras syros diasyndesi 42

tsipras syros diasyndesi 28

tsipras syros diasyndesi 37

tsipras syros diasyndesi 22

tsipras syros diasyndesi 49

tsipras syros diasyndesi 50

 

(Visited 56 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*