15ο περιφερειακό συνέδριο στη Σύρο: Οι Κυκλάδες στην πρώτη γραμμή

 
 
 

sinedrio syros 2

Την ευκαιρία να θέσουν και να συζητήσουν σημαντικά ζητήματα που αφορούν στον αναπτυξιακό σχεδιασμό και τη διαδικασία οικονομικής ανασυγκρότησης, είχαν οι ομιλητές που πήραν μέρος στο 15ο περιφερειακό συνέδριο, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Ερμούπολη της Σύρου.

Στο κλείσιμο των εργασιών, ο δήμαρχος Ερμούπολης Σύρου Γιώργος Μαραγκός σημείωσε ότι «το 15ο περιφερειακό συνέδριο θα αποτελέσει την αφετηρία ενός κοινωνικού συμβολαίου για την υλοποίηση του οποίου θα κληθούμε να συμβάλουμε όλοι στο μέτρο των δυνατοτήτων μας», υπογραμμίζοντας ότι κατά τη διάρκεια του συνεδρίου τέθηκαν όλα τα ζητήματα και τα προβλήματα.

Αναφερόμενος στο θέμα του μεταφορικού ισοδύναμου ο κ. Μαραγκός τόνισε ότι «περιμένουμε με ενδιαφέρον τις εξελίξεις» ενώ ζήτησε από τους εκπροσώπους της κυβέρνησης να συμβάλουν στην προσπάθεια που έχει ξεκινήσει από την αυτοδιοίκηση για να αρθεί η αδικία που υπήρξε σε βάρος των νησιών με την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.

Δραγασάσκης: Οι Κυκλάδες στην πρώτη γραμμή για αειφόρο και δίκαιη ανάπτυξη

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, σημείωσε ότι το συνέδριο πραγματοποιήθηκε σε συνθήκες που «η χώρα ανακάμπτει και η ανάκαμψη αυτή δεν περιορίζεται μόνο στον τουρισμό, γενικεύεται, εδραιώνεται και αποτελεί πλέον ένα δεδομένο πάνω στο οποίο μπορούμε όλοι να σχεδιάσουμε το μέλλον μας. Ειδικότερα για τις Κυκλάδες, ανάπτυξη σημαίνει επένδυση στα κοινά, σε κοινές υποδομές, κοινά δίκτυα, κοινά προγράμματα, σε ό,τι διασυνδέει τα νησιά μεταξύ τους, σε ό,τι απαντά σε κοινές ανάγκες, σε ό,τι δημιουργεί δεσμούς συνεργασίας και κοινότητας μεταξύ των νησιών, καθώς και των Κυκλάδων με την ενδοχώρα και τα άλλα νησιά», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόσθεσε.

«H πρώτη κατεύθυνση είναι η πολυεπίπεδη διασύνδεση των Κυκλάδων πρώτον στο εσωτερικό τους, δεύτερον μεταξύ των κυκλαδίτικων νησιών με την ηπειρωτική χώρα, τη Βόρεια Ελλάδα, το υπόλοιπο Αιγαίο και την Κρήτη και τρίτον, η διεθνής διάσταση της διασύνδεσης με την Ευρώπη και τον κόσμο. Έτσι, περιορίζουμε τις συνέπειες της γεωγραφικής ασυνέχειας και δημιουργούμε προϋποθέσεις πολυδιάστατης ανάπτυξης.

Σημαντική καινοτομία αποτελεί η καθιέρωση του «μεταφορικού ισοδύναμου», η πιλοτική εφαρμογή του οποίου ξεκινά την 1η Ιουλίου φέτος, ενώ η πλήρης εφαρμογή του θα γίνει την 1η Ιανουαρίου 2019. Πρόκειται για ένα δυναμικό εργαλείο που θα αυξήσει τις δυνατότητες δημόσιας παρέμβασης στην ακτοπλοΐα και τη ρύθμιση του κόστους των μεταφορών, ώστε αυτό να συγκλίνει με εκείνο των χερσαίων μεταφορών», τόνισε ο κ. Δραγασάκης και πρόσθεσε ότι «πρέπει το παραγωγικό μέλλον των Κυκλάδων να θεμελιωθεί σ’ ένα πλουραλιστικό παραγωγικό μοντέλο συμβατό με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, τις ιδιαιτερότητες και τη φέρουσα ικανότητα του κάθε νησιού ξεχωριστά».

«Οι Κυκλάδες δεν αρκεί να ακολουθούν, πρέπει να πρωτοπορήσουν στο πεδίο της αειφόρου, της βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης. Η ανάπτυξη στα νησιά έχει νόημα και προοπτική μόνο αν γίνεται με όρους αειφορίας μάλιστα με τις αναγκαίες στρατηγικές επιλογές, όπου αυτές απαιτούνται» είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και τόνισε: «Η Ελλάδα μεταβαίνει από την άναρχη και αποσπασματική, στη με σχέδιο και οργανωμένη ανάπτυξη».

«Πιστεύω ότι όλοι φεύγουμε από το Συνέδριο αυτό με ικανοποίηση, διότι κάναμε μια παραγωγική εργασία», είπε ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Δραγασάκης.

Σταθάκης: Κομβική επιλογή η μετάβαση των νησιών σε καθαρότερης μορφής ενέργεια

Τους κεντρικούς πυλώνες της ενεργειακής πολιτικής παρουσίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης. Περιέγραψε τις πρωτοβουλίες που προωθούνται στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και συγκεκριμένα στις Κυκλάδες, εστιάζοντας σε δυο κομβικές επιλογές για τη μετάβαση των νησιών σε μορφές καθαρότερης ενέργειας: α) τη διασύνδεση των νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας, που υλοποιείται ύστερα από δεκαετίες κωλυσιεργίας και β) τις πρωτοβουλίες που έχουν ξεκινήσει, σε συνεργασία με την Ε.Ε., για τα μη διασυνδεδεμένα νησιά («έξυπνα» και ενεργειακά νησιά).

«Όσον αφορά στο 2050, ο στόχος είναι να μηδενίσουμε απολύτως τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα» τόνισε ο κ. Σταθάκης. «Υπό αυτό το πρίσμα» σημείωσε «η εκπόνηση εθνικού μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού θα δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο που θα επιτρέψει να επιτευχθούν οι παραπάνω στόχοι, περιγράφοντας τον τρόπο και τα εργαλεία».

Ο υπουργός αναφέρθηκε στη σημασία των διασυνδέσεων των νησιών με το ηπειρωτικό ηλεκτρικό σύστημα, κεντρικό στόχο της ενεργειακής πολιτικής της κυβέρνησης. Οι διασυνδέσεις, επισήμανε ο κ. Σταθάκης, θα συμβάλουν στον περιορισμό του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των νησιών, στην ασφαλή και επαρκή τροφοδότησή τους, καθώς και στη μείωση των χρεώσεων Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) στους λογαριασμούς ρεύματος των καταναλωτών σε όλη τη χώρα, εξηγώντας ότι η παραγωγή ενέργειας στα νησιά είναι ιδιαιτέρως δαπανηρή και βασίζεται σε ρυπογόνα καύσιμα. Υπολογίζεται ότι ετησίως η λειτουργία των μονάδων πετρελαίου στα νησιά κοστίζει τουλάχιστον 700 εκατ. ευρώ.

Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) σε νησιά τα οποία δεν θα διασυνδεθούν, ο κ. Σταθάκης περιέγραψε τρεις φάσεις:

– η πρώτη ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2017 με τη στήριξη εγχειρημάτων σε νησιά όπως η Τήλος, η Ικαρία και ο ‘Αη Στράτης.
– η δεύτερη φάση αφορά στη δυνατότητα υλοποίησης από το ΔΕΔΔΗΕ των ειδικών πιλοτικών έργων σε Καστελόριζο (Μεγίστη), Σύμη και Αστυπάλαια.
– η τρίτη φάση, αφορά στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τα «Ενεργειακά Νησιά».

Στο πλαίσιο αυτό, το ΥΠΕΝ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Κομισιόν, για την κατάρτιση λίστας κριτηρίων, καθώς και υποψήφιων νησιών που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα.

Ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι αφετηριακά η μαζική μετακίνηση προς κάθε μορφή ΑΠΕ (αιολική, ηλιακή, γεωθερμική) είναι γεγονός, ωστόσο στην εξοικονόμηση ενέργειας η Ελλάδα είναι ακόμη πολύ πίσω και χρειάζονται ταχύτερα βήματα. Ανέφερε τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την ενίσχυση της ενεργειακής αποδοτικότητας των κατοικιών μέσα από το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ» με 55.000 ωφελούμενους πανελλαδικά και διπλασιασμό των πόρων προς διάθεση στο 1 δισ. ευρώ, καθώς των δημόσιων κτηρίων με χρηματοδότηση 2 δισ. ευρώ από την ΕΤΕπ. Έκανε ειδική μνεία, επίσης, στις σημαντικές δυνατότητες που ανοίγονται για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος στις μεταφορές, με αιχμή τη ναυτιλία και την ακτοπλοΐα.

Τέλος, ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε στον τομέα του χωροταξικού σχεδιασμού, όπου η χώρα δεν είχε ούτε δασικούς χάρτες, ούτε κτηματολόγιο, ούτε σχεδιασμό του θαλάσσιου χώρου. «Λύνουμε όλα τα παραπάνω ταυτόχρονα, συνολικά και όχι αποσπασματικά» σημείωσε. «Προωθούμε τις διαδικασίες ολοκλήρωσης του αναθεωρημένου περιφερειακού χωροταξικού σχεδιασμού και την προτεραιοποίηση εκπόνησης Τοπικών Χωρικών Σχεδίων για τα νησιά».

Φάμελλος για νησιωτικότητα

«Το κριτήριο της νησιωτικότητας λείπει από το νομοθετικό πλαίσιο και πρέπει να τη λαμβάνουμε υπόψη σε όλα τα ζητήματα» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, αναφερόμενος στις ιδιαιτερότητες των νησιωτικών περιοχών.

Οι Κυκλάδες είναι ένας ιδιαίτερος τόπος, με ξεχωριστή ταυτότητα αλλά και με πολλά προβλήματα, σύμφωνα με τον κ. Φάμελλο, ο οποίος μίλησε για τις προσπάθειες αντιμετώπισης και τις διαδικασίες που έχουν δρομολογηθεί για την επίλυση τους, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι τα νησιά των Κυκλάδων υστερούν σε υποδομές εξαιτίας των πολιτικών και των προτεραιοτήτων των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Επίσης, υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει αλλαγή στο μοντέλο πολιτικής και πρόσθεσε ότι προς αυτήν την κατεύθυνση κινούνται οι διαδικασίες των αναπτυξιακών συνεδρίων.

Για το θέμα των θαλάσσιων περιοχών Natura, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος έκανε σαφές ότι «δεν πρόκειται να αλλάξουν οι συνθήκες για την αλιεία, απλώς πρέπει να εφαρμόζεται η νομοθεσία που και σήμερα ισχύει». Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Φάμελλος αναφέρθηκε σε σειρά ζητημάτων, όπως η προστασία των δασών, το θέμα των υγρών και των στερεών αποβλήτων, το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, κ.ά.

 

(Visited 25 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*