Ναυαγοσώστες, εξοπλισμός και σκάφη διάσωσης σε 14 παραλίες της Μυκόνου

 
 
 

nauagosostis

Γρήγορα «αντανακλαστικά» επέδειξε, για ακόμη μια φορά, ο δήμος Μυκόνου, ο οποίος – παρά την ξαφνική και εν μέσω τουριστικής περιόδου αλλαγή της κείμενης νομοθεσίας για την παροχή ναυαγοσωστικών υπηρεσιών – κάλυψε στο ακέραιο τη δαπάνη των 372.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) για τη διασφάλιση της σωματικής ακεραιότητας των κολυμβητών σε 14 πλέον πολυσύχναστες παραλίες του νησιού.

Έτσι, με χρήματα του δήμου Μυκόνου καλύφθηκε η προβλεπόμενη δαπάνη για την παρουσία ναυαγοσωστών, καθώς και για την ύπαρξη απαραίτητου ιατροφαρμακευτικού και υλικοτεχνικού εξοπλισμού διάσωσης (απινιδωτή, φαρμακείου κλπ), μηχανοκίνητων διασωστικών μέσων (σκάφων, λέμβων κλπ) και υποδομών (ναυαγοσωστικών βάθρων). Σημειώνεται ότι όλοι οι ναυαγοσώστες είναι άρτια εκπαιδευμένοι και διαθέτουν την απαραίτητη άδεια ναυαγοσώστη που βρίσκεται εν ισχύ και εκδίδεται από τη Λιμενική Αρχή.
Το πρόγραμμα προστασίας λουομένων της δημοτικής αρχής, που θα ολοκληρωθεί στις 30 Σεπτεμβρίου, έχει ως στόχο κυρίως την πρόληψη, αλλά και τη σωτήρια συνδρομή των απόλυτα εξειδικευμένων επαγγελματιών ναυαγοσωστών σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
Οι παραλίες που παρέχονται οργανωμένα οι υπηρεσίες ναυαγοσωστικής κάλυψης είναι οι εξής:
1. Παραλία Πλατύ Γιαλός
2. Παραλία Καλαμοπόδι (Παραντάϊς)
3. Παραλία Πλιντρί (Σούπερ Παραντάϊς)
4. Παραλία Ψαρρού
5. Παραλία Παράγκα
6. Παραλία Αγράρι
7. Παραλία Ελιά
8. Παραλία Καλό Λιβάδι
9. Παραλία Καλαφάτη
10. Παραλία Άγιος Στέφανος
11. Παραλία Πάνορμος
12. Παραλία Άγιος Ιωάννης (Διακόφτης)
13. Παραλία Ορνού
14. Παραλία Αγία Άννα Καμινάκι

 

Αιφνιδιαστική αλλαγή του νομικού πλαισίου
Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο δήμος Μυκόνου, η κυβέρνηση αιφνιδίασε για ακόμη μια φορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς εν μέσω τουριστικής περιόδου αποφάσισε να αλλάξει το νομικό πλαίσιο που ισχύει για την προστασία των λουομένων, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στην παροχή ναυαγοσωστικών υπηρεσιών και μεγάλη αναστάτωση στο χώρο της Αυτοδιοίκησης.
Συνέπεια της ξαφνικής αυτής αλλαγής ήταν να μείνει χωρίς ναυαγοσωστική κάλυψη η πλειοψηφία των δήμων της χώρας, αλλά και να αυξηθεί σημαντικά το κόστος για την παροχή ναυαγοσωστικών υπηρεσιών (το οποίο παρεμπιπτόντως είναι υποχρεωτικό καθώς προβλέπεται από το νόμο και βαρύνει τα ταμεία των Δήμων). Παρόλα αυτά, ο δήμος Μυκόνου είναι ένας από τους ελάχιστους Δήμους της χώρας που συμμορφώθηκε απολύτως με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, αφού προτεραιότητα του είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, «η οποία ούτε κοστολογείται, ούτε παζαρεύεται!».

(Visited 13 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*