Παραμένει ως έχει ο αριθμός των μειονεκτικών περιοχών στις Κυκλάδες

 
 
 

ergates elies

Ανεπηρέαστος μένει ο νομός των Κυκλάδων από τη νέα οριοθέτηση των μειονεκτικών περιοχών, η οποία θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2019.

Όπως διευκρίνισε ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Μανιός, δεν αλλάζει η χάραξη των ορεινών περιοχών, επειδή οι περιοχές αυτές έχουν καθοριστεί βάσει υψομέτρου που δεν μεταβάλλεται με τον χρόνο και ισχύει για όλα τα κράτη-μέλη. Η νέα οριοθέτηση αφορά τις περιοχές: α) με φυσικούς περιορισμούς και β) με ειδικά μειονεκτήματα και βασίστηκε σε βιοφυσικά κριτήρια κοινά για όλα τα κράτη-μέλη, όπως το κλίμα, το νερό και το έδαφος.
Σύμφωνα με τον πίνακα της νέας χάραξης των μειονεκτικών περιοχών στο νομό Κυκλάδων, όλες οι περιοχές που χαρακτηρίστηκαν μειονεκτικές παραμένουν ως έχουν και καμία δεν βγαίνει εκτός αυτών. Επομένως, η νέα οριοθέτηση των περιοχών στα νησιά δεν επηρεάζει τα μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως εξισωτική αποζημίωση, σχέδια βελτίωσης και νέους γεωργούς.
Ας σημειωθεί ότι η έννοια των μειονεκτικών περιοχών εισήχθη με την οδηγία 75/268/ΕΟΚ προκειμένου να εξασφαλιστεί η συνέχιση της γεωργικής και κτηνοτροφικής δραστηριότητας και συνεπώς η συντήρηση της υπαίθρου σε ορισμένες μειονεκτικές περιοχές, με σκοπό να ευνοήσει τις γεωργικές δραστηριότητες και να βελτιώσει το εισόδημα των γεωργών σε αυτές τις περιοχές.
Ορισμένοι μακροοικονομικοί και κοινωνικοοικονομικοί δείκτες μεταβλήθηκαν αισθητά από τότε και ορισμένες κατατάξεις περιοχών μπορεί να μην ισχύουν πλέον, γι’ αυτό και κρίθηκε αναγκαίο η αλλαγή του τρόπου οριοθέτησης των μειονεκτικών περιοχών.

(Visited 11 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*