Στους δέκα πιο αποτελεσματικούς Δήμους της Ελλάδας, ο Δήμος Άνδρου

 
 
 

Θέση στους δέκα πιο αποδοτικούς δήμους καταλαμβάνει ο Δήμος Άνδρου, σύμφωνα με μελέτη του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών – «Μάρκος Δραγούμης» (ΚΕΦίΜ), που παρουσιάστηκε σε εκδήλωση για τον νεοσύστατο Ελληνικό Δείκτη Αποτελεσματικότητας των Δήμων.

Ο Δείκτης που συνέταξε πιλοτικά το ΚΕΦίΜ, αξιολογεί τις δημοτικές αρχές της χώρας βάσει των επιδόσεών τους σε τρία βασικά πεδία: την Οικονομική Διαχείριση, τη Διαφάνεια και τη Λογοδοσία και τις Υπηρεσίες προς τους Δημότες.

andros kefim 1

Όσον αφορά τον Δήμο Άνδρου, σημαντικό στοιχείο συγκριτικά με το 2015 είναι ότι η αποτελεσματικότητά του έχει αυξηθεί κατά 10 μονάδες. Στη συνολική κατάταξη (0-100 μονάδες), οι δέκα δήμοι της χώρας με τις καλύτερες επιδόσεις ως προς τη συνολική τους αποδοτικότητα για το έτος 2017, όπως αναδείχθηκαν από τη μελέτη, είναι οι ακόλουθοι:

Δήμος Μετσόβου
Δήμος Αριστοτέλη
Δήμος Καλαβρύτων
Δήμος Καλαμάτας
Δήμος Ιωαννίνων
Δήμος Φιλιατρών
Δήμος Αλιάρτου – Θεσπιέων
Δήμος Ζαγορίου
Δήμος Άνδρου
Δήμος Ήλιδας

Για τον υπολογισμό της επίδοσης αξιοποιήθηκαν τα δεδομένα των προϋπολογισμών και απολογισμών των δήμων και κριτήρια αξιολόγησης είναι, μεταξύ άλλων, η γενική εκτέλεση προϋπολογισμού, το κόστος λειτουργίας του Δήμου ανά κάτοικο, η απόκλιση στο κόστος προσωπικού, η απόκλιση δαπανών για επενδύσεις, τα ανταποδοτικά τέλη ανά κάτοικο, η διάθεση στοιχείων για ερευνητικούς σκοπούς, η ιστοσελίδα και οι υπηρεσίες για τις γυναίκες, τους νέους και τους ηλικιωμένους.

andros kefim 2

Ο Δείκτης συντάχθηκε βάσει του αντίστοιχου λιθουανικού (Lithuanian Municipal Performance Index) και στόχος του είναι να εντοπίσει τις βέλτιστες πρακτικές και να αναδείξει τα θετικά παραδείγματα εκείνων των δημοτικών αρχών που έχουν καταφέρει να αξιοποιούν αποτελεσματικά τους διαθέσιμους πόρους, λαμβάνοντας υπόψη και τους αυστηρούς γραφειοκρατικούς περιορισμούς.

andros kefim 3

Ως κύρια πηγή επελέγησαν τα στοιχεία που παρασχέθηκαν κεντρικά από το υπουργείο Εσωτερικών και πιο συγκεκριμένα, τα δεδομένα που αφορούν τα οικονομικά των δήμων αντλήθηκαν από το Οικονομικό Παρατηρητήριο του Υπουργείου. Οι δημοσιεύσεις στη Διαύγεια και τις ιστοσελίδες των δήμων αξιοποιήθηκαν κυρίως για έλεγχο και επαλήθευση.

andros.kefim.4

Τέλος, να σημειωθεί ότι επειδή οι ελληνικοί δήμοι εμφανίζουν μεγάλη ποικιλομορφία ως προς την πυκνότητα, την αστικότητα και τη γεωγραφική τους θέση -για τις ανάγκες της μελέτης- αυτοί κατατάσσονται σε τέσσερις επιμέρους κατηγορίες: τους μεγάλους αστικούς δήμους, τους μεικτούς δήμους, τους μεγάλους ορεινούς και νησιωτικούς δήμους (άνω των 10.000 κατοίκους) και τους μικρούς ορεινούς και νησιωτικούς δήμους (με λιγότερους από 10.000 κατοίκους).

(Visited 16 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*