Επιμελητήριο Κυκλάδων για τις συναλλαγές με κάρτα: «Εξαιρετικά δύσκολη η εφαρμογή του μέτρου»

admin
15/07/2015 22:05
 
 
 

Τους (σημαντικούς) λόγους για τους οποίους η πραγματοποίηση συναλλαγών με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα για ποσά άνω των 70 ευρώ είναι εξαιρετικά δύσκολο να εφαρμοστεί κι επιπλέον δεν θα επιφέρει το επιθυμητό, θετικό αποτέλεσμα αναλύει σε επιστολή του προς τους βουλευτές του Αιγαίου το Επιμελητήριο Κυκλάδων.

Κάνοντας λόγο για «νησιωτικότητα» με αρνητικό πρόσημο», το Επιμελητήριο Κυκλάδων απευθύνεται προς τους νησιώτες βουλευτές και τους ζητά να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια ώστε να μην επιβαρυνθούν οι επιχειρήσεις των νησιών, αλλά και οι πολίτες, με περισσότερο φόρτο, αλλά και να εξαντλήσουν κάθε δυνατότητα προκειμένου να μην εφαρμοσθεί το υπό εξέταση μέτρο, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς και το γεγονός ότι τα νησιά τυγχάνουν δυσμενέστερης μεταχείρισης μέσα στη λαίλαπα των μέτρων που προωθούνται για όλη την επικράτεια.

Αναλυτικά, η επιστολή του Επιμελητηρίου Κυκλάδων (η οποία απευθύνεται προς τους βουλευτές Δωδεκανήσου Εμμανουήλ Κόνσολα, Ηλία Καματερό, Δημήτριο Γάκη, Δημήτριο Κρεμαστινό και Νεκτάριο Σαντορινιό, τους βουλευτές Κυκλάδων Νικόλαο Συρμαλένιο, Ιωάννη Βρούτση, Αντώνιο Συρίγο και Νικόλαο Μανιό, τους βουλευτές Λέσβου Ιωάννη Ζερδελή, Χαράλαμπο Αθανασίου και Σταύρο Τάσσο, τον βουλευτή Σάμου Δημήτριο Σεβαστάκη και τους βουλευτές Χίου Παναγιώτη Μηταράκη και Ανδρέα Μιχαηλίδη) έχει ως εξής:

Αξιότιμοι κύριοι Βουλευτές,

Σε συνέχεια της έντονης αντίδρασής μας για το θέμα της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου, επανερχόμαστε με την παρούσα, εν όψει της διαδικασίας ψήφισης στη Βουλή, των δυσβάστακτων έως και εξοντωτικών μέτρων για τον ελληνικό λαό. Στα μέτρα αυτά, περιλαμβάνεται και το γνωστό θέμα της πραγματοποίησης συναλλαγών με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα, για ποσά άνω των 70 ευρώ – μόνο για τις νησιωτικές περιοχές – αν και εξ όσων γνωρίζουμε, αυτό δεν είναι απαίτηση των δανειστών μας.

Όπως δηλώνουμε σε κάθε ευκαιρία που μας δίνεται, είμαστε πολέμιοι της φοροδιαφυγής και της οποιασδήποτε μορφής παράνομης δραστηριότητας η οποία αφενός δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό, αφετέρου δημιουργεί τεράστιες οικονομικές απώλειες στο κράτος και στην κοινωνία. Όμως, το εν λόγω θέμα – αν και εν πρώτοις φαίνεται δευτερεύουσας σημασίας ανάμεσα στα λοιπά υφεσιακά μέτρα που αποτελούν χαριστική βολή για την επιχειρηματικότητα και τη μέση ελληνική οικογένεια – είναι το λιγότερο που πρέπει να διεκδικήσετε τιμώντας τη νησιωτική καταγωγή σας και τις περιοχές που εκπροσωπείτε. Μέσα στη λαίλαπα των μέτρων που προωθούνται για όλη την επικράτεια, τα νησιά τυγχάνουν «ειδικής» δυσμενέστερης μεταχείρισης, τόσο με την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, όσο και με το εν λόγω μέτρο. Και όλα αυτά, εν μέσω μιας δύσκολης περιόδου, κατά την οποία ο Τουρισμός αποτελεί το μοναδικό τομέα της οικονομίας που συνεχίζει να παράγει και να αποτελεί ελπίδα για τη χώρα.

Σας καλούμε να καταβάλλετε κάθε προσπάθεια ώστε να μην επιβαρυνθούν οι επιχειρήσεις μας αλλά και οι πολίτες, με περισσότερο φόρτο, που εκ των πραγμάτων δεν θα έχει αποτέλεσμα.

Για άλλη μια φορά, αποδεικνύεται ότι όλοι οι φορείς και οι εκπρόσωποι του νησιωτικού χώρου, δεν έχουμε επιτύχει να κάνουμε αντιληπτές τις καθημερινές και ουσιαστικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νησιώτες κάτοικοι και επιχειρηματίες, αλλά και τα πρακτικά και τεχνικά θέματα που σχετίζονται με τη νησιωτική περιφέρεια τα οποία θα καταστήσουν αυτό το μέτρο, μη εφαρμόσιμο. Οι λόγοι για τους οποίους, μας βρίσκει εντελώς αντίθετους, είναι οι εξής:

  1. Αντιτίθεται σε βασικές συνταγματικές αρχές τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τις επιχειρήσεις – και ειδικότερα α) στην αρχή της ισονομίας (αφού δεν θα ισχύει για όλη την επικράτεια, αλλά μόνο για ορισμένα νησιά) και β) στην αρχή της ελευθερίας του ατόμου, ως προς το δικαίωμα να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του και να συμμετέχει στην κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας και άρα να συναλλάσσεται ελεύθερα (άρθρο 5, παρ. 1 του Συντάγματος) – γεγονός που θα οδηγήσει σε προσβολή του από τα δικαστήρια.

Για την περίπτωση των πιστωτικών καρτών, θεωρούμε ότι είναι εκτός θέματος. Είναι μάλλον απίθανο να χορηγήσουν οι Τράπεζες πιστωτικές κάρτες (σε όσους δεν έχουν), αφού η πλειοψηφία των φορολογούμενων δεν συγκεντρώνει σήμερα τα ζητούμενα κριτήρια. Για τους ήδη κατόχους, επιβάλλονται εμμέσως, επιβαρύνσεις με χρεωστικούς τόκους, αλλά και μια συνεχής διαδικασία ενασχόλησης με την χρήση και την αποπληρωμή της κάρτας.

Στην καλύτερη περίπτωση, αυτή της χρήσης χρεωστικής κάρτας, θα υποχρεώνεται ο πολύπαθος πολίτης, ο μικροεπαγγελματίας, ο μικροκαταστηματάρχης, να «περνά» τα λιγοστά του χρήματα από την Τράπεζα, για να κάνει μια αγορά άνω των 70 ευρώ μέσω της κάρτας. Εάν έχει μια οφειλή σε καθυστέρηση από δόση δανείου ή εκκρεμή οφειλή από χρήση πιστωτικής κάρτας (που αποτελεί σύνηθες φαινόμενο), τα χρήματα αυτά είναι πολύ πιθανόν σε αρκετές περιπτώσεις, να παρακρατούνται.

  1. Οι μικρές επιχειρήσεις που δεν έχουν μέχρι σήμερα συσκευές POS επεξεργασίας καρτών λόγω περιορισμένου τζίρου, είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο να τις προμηθευτούν, καθώς είναι ασύμφορο για τις Τράπεζες να χορηγούν αυτές τις συσκευές, εάν το ύψος των πωλήσεων δεν εξασφαλίζει κερδοφορία για αυτές. Συνεπώς, στην περίπτωση των πολύ μικρών και εποχιακών επιχειρήσεων των νησιών μας, είναι εξαιρετικά δύσκολο να έχει εφαρμογή αυτή η διάταξη.
  2. Λόγω του ότι στην πλειοψηφία των επιχειρήσεών μας, που όπως προαναφέραμε είναι εποχιακές και πολύ μικρού μεγέθους, απασχολείται μόνο ένα άτομο – δηλαδή ο επιχειρηματίας – είναι εκ των πραγμάτων δύσκολο, να πραγματοποιούνται συναλλαγές μέσω καρτών, δεδομένων των τηλεπικοινωνιακών καθυστερήσεων και προβλημάτων που υπάρχουν και που θα επιδεινωθούν δραματικά στο νησιωτικό χώρο, από την μαζική μεταφορά data κατά την καταχώρηση συναλλαγών μέσω καρτών, στα pos των καταστημάτων.
  3. Επί της ουσίας, το μέτρο δεν θα επιφέρει θετικό αποτέλεσμα, αντίθετα θα οδηγήσει σε «κατατμήσεις» των συναλλαγών σε μικρότερα ποσά και αύξηση της φοροδιαφυγής.
  4. Η πρακτική αδυναμία εφαρμογής ενός τέτοιου μέτρου στη νησιωτική περιφέρεια. Για την κάνουμε περισσότερο κατανοητή, αναφέρουμε ενδεικτικά ένα μόνο από τα προβλήματα, ότι η καθημερινή τροφοδοσία των μικρότερων νησιών γίνεται με καΐκια, οι ιδιοκτήτες των οποίων αναλαμβάνουν να μεταφέρουν – και να πληρώνουν στις περισσότερες περιπτώσεις μετρητοίς – εμπορεύματα από τα μεγαλύτερα νησιά. Σχεδόν σε όλα τα μικρά νησιά, δεν υπάρχουν τράπεζες και ΑΤΜ, συνεπώς η συναλλαγή με μετρητά είναι ο μόνος διαθέσιμος τρόπος. Με ποιόν τρόπο θα γίνονται οι συναλλαγές με τα μεγαλύτερα νησιά, σε αυτές τις περιπτώσεις; Θα πρέπει οι κάτοικοι των νησιών να εκδώσουν κάρτες στις ανύπαρκτες στα νησιά τους τράπεζες και στη συνέχεια να δίνουν στο ιδιοκτήτη του σκάφους τις κάρτες τους για πραγματοποιήσει αγορές για λογαριασμό τους από τα γειτονικά μεγαλύτερα νησιά; όπως αντιλαμβάνεσθε, αυτό είναι αδύνατο και είναι ένα μόνο από τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουμε με την εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου.
  5. Το μέτρο αυτό, προϋποθέτει την παρουσία πιστωτικών ιδρυμάτων στο νησιωτικό χώρο. Ας ληφθεί σοβαρά υπόψη ότι σε έντεκα από τα εικοσιτέσσερα κατοικημένα νησιά των Κυκλάδων, δεν υπάρχουν Τράπεζες. Επιπλέον, γενικότερα στο νομό Κυκλάδων, έχει μειωθεί αισθητά ο αριθμός των τραπεζικών υποκαταστημάτων και λόγω συγχωνεύσεων.

Για όλους τους παραπάνω λόγους παρακαλούμε να εξαντλήσετε κάθε δυνατότητα προκειμένου να μην εφαρμοσθεί το υπό εξέταση μέτρο, μεταφέροντας τόσο στο σώμα της Βουλής όσο και στην κυβέρνηση, τις ιδιαίτερες συνθήκες που συνδέονται με τη νησιωτικότητα.

 

Με εκτίμηση,

Ο πρόεδρος

Γιάννης Ρούσσος

(φωτό: thetoc.gr)

(Visited 13 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*