Το Εργαστήριο Ξερολιθιάς «Η Αμοργιανή Μαστοριά» επιστρέφει τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2024 στον Ποταμό Αμοργού

Newsroom.
18/10/2024 09:17
 
 
 

Για τρίτη χρονιά, Το Μιτάτο της Αμοργού ΑΜΚΕ διοργανώνει τη μεγάλη γιορτή της ξερολιθιάς στην Αμοργό, με σκοπό τη μετάδοση της τέχνης από τις προηγούμενες γενιές στη νεότερη αλλά και την ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού, κατοίκων και επισκεπτών, ως προς το ιδιαίτερο ξερολιθικό τοπίο των Κυκλάδων, με τους αμέτρητους τοίχους, τις πεζούλες, τα καλντερίμια, τα ταπεινά αγροτικά κτίσματα, τα πηγάδια.

Φέτος, η δράση εστιάζει στο ζήτημα της εκπαίδευσης και πιστοποίησης της τέχνης της πέτρας, καλώντας για το σκοπό αυτό εκπροσώπους φορέων και τεχνίτες από την ηπειρωτική Ελλάδα, άλλα νησιά των Κυκλάδων καθώς και την Ιρλανδία. Προς αυτή την κατεύθυνση, την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024, πρόκειται να πραγματοποιηθεί συζήτηση στρογγυλής τράπεζας όπου θα συζητηθούν οι τρέχουσες πρακτικές και εξελίξεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και θα τεθούν ερωτήματα και πιθανοί προβληματισμοί.

Επιπλέον δράσεις, πρακτικές και θεωρητικές, πλαισιώνουν το Εργαστήριο, με καθημερινή μαθητεία στο πεδίο από έμπειρους ντόπιους και φιλοξενούμενους μάστορες, εκπαιδευτικά σεμινάρια και δράσεις με τους μαθητές, διαλέξεις για τη θεωρητική προσέγγιση του χτισίματος της ξερολιθιάς και παραδείγματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό και προβολή της ταινίας «Η Πέτρα στο Χρόνο… Οι Ξερολιθιές της Κύθνου» του σκηνοθέτη Γιάννη Σπηλιόπουλου.

Το πλήρες πρόγραμμα του 3ου Εργαστηρίου Ξερολιθιάς «Η Αμοργιανή Μαστοριά» είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του Μιτάτου της Αμοργού (κάντε κλικ εδώ).

Το 3ο Εργαστήριο Ξερολιθιάς «Η Αμοργιανή Μαστοριά» υλοποιείται με τη χρηματοδότηση της Πρωτοβουλίας του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, Cycladic Identity, και με την παροχή αιγίδας και οικονομικής επιχορήγησης του Υπουργείου Πολιτισμού και της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Η Στρογγυλή Τράπεζα για την Εκπαίδευση της Πέτρας χρηματοδοτείται από το Cyclades Preservation Fund (CPF) και οι ακτοπλοϊκές μετακινήσεις πραγματοποιούνται με μερική χορηγία της Blue Star Ferries. Για τις εκπαιδευτικές δράσεις για εκπαιδευτικούς και μαθητές, το Μιτάτο της Αμοργού συνεργάζεται με το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία Κορθίου Άνδρου.

Η δράση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αμοργού.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Cycladic Identity, επισκεφτείτε το www.cycladicidentity.gr.

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 34 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*