Δήλος: Νέο βιωματικό εργαστήριο από το Μπουλούκι

Newsroom.
10/07/2024 08:44
 
 
 

Ένα εργαστήριο αφιερωμένο στις σχέσεις αρχαίων και παραδοσιακών μορφών υλικής γνώσης και αειφόρων τρόπων διαχείρισης του τοπίου

Η συλλογικότητα Μπουλούκι, που ασχολείται με τη μελέτη των παραδοσιακών υλικών και τεχνικών δόμησης, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και τη Γαλλική Σχολή Αθηνών πρόκειται να αποκαταστήσει μια παραδοσιακή αγροικία στη Δήλο, γνωστή ως το “Σπίτι” ή το “Χωριό του Μάρκου”.

Σκοπός της αποκατάστασης, που θα πραγματοποιηθεί με παραδοσιακά υλικά και τεχνικές, είναι να προσφέρει έναν νέο χώρο διαμονής για ειδικούς και ερευνητές που εργάζονται στον αρχαιολογικό χώρο της Δήλου.

Έχοντας στο επίκεντρο το συγκεκριμένο έργο, το Μπουλούκι οργανώνει επίσης μια διεπιστημονική έρευνα γύρω από τις πολυδιάστατες -όμως συχνά δυσδιάκριτες, παραγνωρισμένες και άδηλες- σχέσεις αρχαίων και παραδοσιακών τρόπων κτισίματος και διαχείρισης του τοπίου.

Η πρώτη φάση αυτού του εγχειρήματος θα σηματοδοτηθεί από το συμμετοχικό εργαστήριο “ΑΔΗΛΟΣ | Θραύσματα αρχαίων κτισμάτων, μοντέρνων υποδομών και λαϊκής γνώσης, στην αγροικία του “Μάρκου”, που θα πραγματοποιηθεί στο διάστημα 20-26 Οκτωβρίου 2024 και θα συνδυαστεί με τις προκαταρκτικές εργασίες που προηγούνται της κυρίως αποκατάστασης.

Μέσα από ένα ανοιχτό κάλεσμα, θα επιλεγούν συνολικά μέχρι δώδεκα συμμετέχοντες και συμμετέχουσες από την Ελλάδα και το εξωτερικό και από διαφορετικά επιστημονικά πεδία (αρχιτέκτονες και μηχανικοί, αρχαιολόγοι και συντηρητές, ανθρωπολόγοι και καλλιτέχνες), που θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στο 7ήμερο βιωματικό εργαστήριο.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:
– συμμετοχή στις προκαταρκτικές εργασίες αποκατάστασης των κτισμάτων της αγροικίας, οι οποίες θα καθοδηγούνται από έμπειρους τεχνίτες ειδικευμένους στις αποκαταστάσεις μνημείων
– συμμετοχή στις σχεδιαστικές συνεδρίες (studio) έρευνας και μελέτης
– παρακολούθηση διαλέξεων και παρουσιάσεων από εξειδικευμένους ερευνητές και επιστήμονες
– επισκέψεις στον αρχαιολογικό χώρο της Δήλου και σε λαϊκά αγροτικά συμπλέγματα του νησιού

Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι τις 25/7 εδώ.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Πηγή: atlantea.news

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 56 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*