Με χιονόπτωση το κατέβασμα της Παναγίας Τουρλιανής από την Άνω Μερά στη Χώρα Μυκόνου (φώτος)

Παναγία Τουρλιανή
Newsroom
12/03/2022 23:20
 
 
 

 

Νιφάδες χιονιού έραιναν την εικόνα της Παναγίας Τουρλιανής κατά την κάθοδό της από το Καστρομονάστηρο της Άνω Μέρας στο Μητροπολιτικό Ναό της Μεγάλης Παναγιάς, στη Χώρα Μυκόνου.

Παναγία Τουρλιανή
Το πρωί του Σαββάτου -και μετά από δύο χρόνια που δεν έγινε λόγω πανδημίας- τηρήθηκε το πανάρχαιο έθιμο του κατεβάσματος της εικόνας της Παναγίας Τουρλιανής από την Άνω Μερά, στη Χώρα Μυκόνου.

Παναγία Τουρλιανή

Οι Μυκονιάτες παρά το τσουχτερό κρύο και την ασθενή χιονόπτωση περπάτησαν για περίπου 3 ώρες προκειμένου να συνοδέψουν την εικόνα της Παναγίας της Τουρλιανής για περίπου 8 χιλιόμετρα, από το Μοναστήρι της Άνω Μεράς, στο Μητροπολιτικό ναό, στη Χώρα, όπου θα φιλοξενηθεί μέχρι το Σάββατο του Λαζάρου.

Παναγία Τουρλιανή Παναγία Τουρλιανή

Ο Μητροπολίτης κ. Δωρόθεος Β’ χοροστάτησε στις θρησκευτικές εκδηλώσεις συνεπικουρούμενος από πλήθος κληρικών. Παρόντες μεταξύ άλλων ήταν οι βουλευτές Κατερίνα Μονογυιού και Φιλίππος Φόρτωμας, ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Στ. Μπρίγγος, ο δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος, της Πυροσβεστικής και της 6ης ΜΣΕΠ Μυκόνου, ο Υποστράτηγος Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Βορείου-Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης, ο πρόεδρος της Κοινότητος Άνω Μεράς, ο πρόεδρος της Αδελφότητος Ανωμεριτών Μυκόνου, Εκπαιδευτικοί, μαθητές των Σχολείων της Άνω Μεράς, καθώς και οι Πρόσκοποι της Μυκόνου.

Παναγία Τουρλιανή

Ο Μητροπολίτης κ. Δωρόθεος Β΄ μίλησε για το «πολυαιώνιο έθιμο» της καθόδου της εικόνας της Παναγίας Τουρλιανής στη Χώρα της Μυκόνου και της φιλοξενίας της εναλλακτικά ανά έτος στους τρεις ενοριακούς ναούς της.

Αφού ευχαρίστησε τον ηγούμενο της Μονής Αρχιμανδρίτη Αλέξιο για την άψογη προετοιμασία της Πανηγύρεως και τη φιλοξενία του, τέλεσε τρισάγιο στη μνήμη των Πατέρων της Μονής, Φιλαρέτου, Θεολόγου και Ιγνατίου.

Με χιονόπτωση και ψύχος η μεγαλειώδης λιτανεία

Κατά την τρίωρη μεγαλειώδη λιτανεία της εικόνας επικρατούσε δριμύ ψύχος ενώ κατά διαστήματα χιόνιζε.

Μπροστά από την εικόνα ήταν οι σημαίες του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, του Συλλόγου Ανωμεριτών, του Φιλανθρωπικού Συνδέσμου «Μυκονιάτικη Αλληλεγγύη», του Συλλόγου Λεμβούχων Μυκόνου και του Δημοτικού Σχολείου Άνω Μεράς.

Παναγία Τουρλιανή Παναγία Τουρλιανή Παναγία Τουρλιανή

Η πομπή κατευθύνθηκε προς τον Μητροπολιτικό Ναό της Μεγάλης Παναγίας, ο οποίος ήταν στολισμένος με λουλούδια και κλαδιά από φοίνικες.

Παναγία Τουρλιανή

Την εικόνα υποδέχτηκε ο δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς, που αναφέρθηκε στον πατροπαράδοτο σεβασμό των Μυκονίων στην Παναγία Τουρλιανή και την ευλάβειά τους στο ιερό της εικόνισμα.

Ο Μητροπολίτης κ. Δωρόθεος Β’ στον χαιρετισμό του επεσήμανε την ιδιαίτερα συγκινητική παρουσία νέων και παιδιών.

Παναγία Τουρλιανή

Στη συνέχεια η εικόνα τοποθετήθηκε στον Μητροπολιτικό ναό, στον οποίο θα παραμείνει μέχρι το Σάββατο του Λαζάρου.

Παναγία Τουρλιανή

Παναγία Τουρλιανή

Κατά την παράδοση το Μοναστήρι της Παναγίας Τουρλιανής κτίστηκε από φυγάδες Μοναχούς της Αρχόντισσας Πάρου πού ζήτησαν άσυλο στο νησί της Μυκόνου. Οι Μοναχοί κατέφυγαν στο άνω μέρος του νησιού, στον μικρό ναό της Παναγίας, όπου υπηρετούσε η Μοναχή Τούρλη.

Όπως αναφέρει επίσης η παράδοση η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας βρέθηκε να πλέει στην παραλία, κοντά στον ορμίσκο του Τούρλου στη δυτική πλευρά του νησιού, λίγα χιλιόμετρα βόρεια της χώρας της Μυκόνου και θεωρείται έργο του Ευαγγελιστή Λουκά. Ανήκει στη Ιερά Μητρόπολη Σύρου.

Παναγία Τουρλιανή

*(φωτογραφίες, πληροφορίες: ΙΜΣ)

(Visited 497 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*