Εκδήλωση για τον σχεδιασμό της αρχιτεκτονικής, του πολιτισμού και του περιβάλλοντος της Χώρας Μυκόνου

Newsroom
20/09/2023 21:48
 
 
 

 

Ειδική εκδήλωση όπου παρουσιάστηκε η έρευνα του Σπουδαστηρίου Πολεοδομικών Ερευνών (συνεργάτης του δήμου Μυκόνου για την εκπόνηση του Πολεοδομικού Σχεδίου Μυκόνου) με θέμα «Χώρα Μυκόνου: Σχεδιασμός για την αρχιτεκτονική, τον πολιτισμό και το περιβάλλον» πραγματοποίησε τη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου ο Δήμος Μυκόνου.

Η σχετική έρευνα (με επιστημονικό υπεύθυνο τον Καθηγητή του ΕΜΠ Κωνσταντίνο Σερράος) αποτελεί το πρώτο μέρος της μελέτης του Σπουδαστηρίου που αφορούσε στον ιστορικό οικισμό της Χώρας. Κεντρικός στόχος της δημοτικής αρχής είναι η κατάθεση προτάσεων προκειμένου να εναρμονιστεί ο οικισμός με τον γενικότερο πολεοδομικό σχεδιασμό. Όπως είναι γνωστό, η Χώρα Μυκόνου δεν περιλαμβάνεται ως ειδικό θέμα στον Πολεοδομικό Σχέδιο Μυκόνου (ΕΠΣ) που εκπονείται.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης υπογραμμίστηκε ότι η έρευνα κρίθηκε αναγκαία «πριν ληφθούν πολιτικές αποφάσεις ερήμην των πολιτών όπως συνέβαινε στο παρελθόν, πριν εκτεθούν απόψεις ή προθέσεις, πριν εκφραστούν πολιτικές θέσεις και βέβαια με την πρόθεση να ακουστούν επί του θέματος στο άμεσο μέλλον και οι απόψεις των συμπολιτών μας».

Μεταξύ άλλων, παρουσιάστηκαν όψεις, κατόψεις, επίπεδα, κτηριακά συγκροτήματα, χρήσης γης και δημόσιου χώρου, θέματα ασφάλειας, ενδεχόμενες απειλές κλιματικής αλλαγής, πολιτιστικές χρήσεις, κ.α. Για τη σχετική έρευνα σημαντική ήταν η συμβολή του εντεταλμένου συμβούλου του δήμου Μυκόνου για την παρακολούθηση του ΕΠΣ Σπύρου Αποστόλου και του Ειδικού Συμβούλου του Δημάρχου Βαγγέλη Πελέκη.

Στην ομιλία του, ο Δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς αναφέρθηκε στις σύγχρονες ανάγκες και στα βασικά βήματα που χρειάζεται να υλοποιηθούν. Μεταξύ άλλων σημείωσε: «Η Μύκονος καλείται να διαχειριστεί τον πλούτο της και όχι τη φτώχεια της, καλείται να διαχειριστεί την ευημερία της και όχι την ανέχειά της. Είναι ένας κορυφαίος διεθνής τουριστικός προορισμός που την εμπιστεύονται εκατομμύρια άνθρωποι από όλο τον κόσμο. Ταυτόχρονα η Μύκονος είναι ένας βράχος στο Αιγαίο που την φυσιογνωμία του πρέπει να την προασπιστούν πρώτα οι ίδιοι οι κάτοικοί του.
Οφείλουμε με την αναβάθμιση των βασικών υποδομών να ανταποκριθούμε στις βραχυπρόθεσμες ανάγκες και να αποκτήσουμε ένα ολοκληρωμένο Χωρικό Σχεδιασμό σε συνεργασία με την Πολιτεία. Ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός απαιτεί τη συνεργασία Πολιτείας, Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Τοπικής Κοινωνίας, με γνώμονες τον σεβασμό στο περιβάλλον, τη φέρουσα ικανότητα του κάθε τόπου και τη δημιουργία των απαραίτητων ελεγκτικών μηχανισμών για την εφαρμογή των κανόνων που βάζει η ίδια η κοινωνία.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να συνεργάζεται αλλά και να διεκδικεί από την Πολιτεία, να απαιτεί περισσότερους ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους, σύγχρονες υποδομές και προστασία της διακριτής φυσιογνωμίας κάθε τόπου. Δεν μπορεί το 2023 η Μύκονος να χρηματοδοτείται για 10.000 κατοίκους την ώρα που φιλοξενεί τουλάχιστον για 3-4 μήνες από 100 έως 200.000 επισκέπτες την ημέρα. Και δεν μπορεί η Πολιτεία να επιβάλει άλλους κανόνες για την οικοδομική δυνατότητα των Μυκονιατών και άλλους κανόνες προς διευκόλυνση των μεγάλων στρατηγικών επενδύσεων. Νομιμότητα και ισονομία πηγαίνουν μαζί χέρι χέρι.

Μέσα από τη σχετική πρωτοβουλία στοχεύουμε:
-Στην προστασία του παραδοσιακού οικισμού της Χώρας.

-Στη διαφύλαξη και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και τοπίου.

-Στο σχεδιασμό στοχευμένης παρέμβασης για το κυκλοφοριακό με την οργάνωση χώρων στάσης ΙΧ, λεωφορείων και ιδιωτικών mini busses περιμετρικά της Χώρας.

-Παράλληλη οργάνωση δικτύων σύνδεσης με το εσωτερικό της (δίκτυα πεζών και ποδηλατικών διαδρομών και μετακίνηση με δωρεάν δημοτικών ηλεκτρικών ελαφρών και ανοικτών λεωφορείων).

-Στη διαμόρφωση πολιτιστικών δικτύων και διαδρομών που θα αναδεικνύουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ταυτότητάς μας.

-Σε στοχευμένες λύσεις για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος που αντιμετωπίζουν δημόσιοι υπάλληλοι και εργαζόμενοι με τη δημιουργία κατοικιών, υπό την εποπτεία και διαχείριση του Δήμου σε ενδεχόμενη συνεργασία και με άλλους φορείς ιδιωτικού δικαίου, ξενοδοχειακές μονάδες και ιδιώτες/ιδιοκτήτες ανενεργής γης.

Αυτό που χρειάζεται να αποφασίσει η Μύκονος σήμερα είναι εάν το μέλλον της θα είναι η εξωστρέφεια, η βιώσιμη ανάπτυξη, ο σεβασμός στην ιστορία και στην παράδοση και η αξιοποίηση όλων των ικανών και άξιων ή θα επιλέξει τις πρόχειρες και μεσοβέζικες λύσεις, την εσωστρέφεια, τη μιζέρια, το γκρίζο. Εμείς πιστεύουμε στο φως. Πιστεύουμε στις δυνάμεις μας. Εμπιστευόμαστε τους συμπολίτες μας. Και πάνω απ’ όλα γνωρίζουμε ότι ανεξαρτήτως δυσκολιών και προκλήσεων μπορούμε με ρεαλιστικό και πρακτικό τρόπο να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της υπερβολικής ανάπτυξης. Και η μεγαλύτερη απόδειξη για αυτό είναι η σημερινή εκδήλωση».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν o Αντιπεριφερειάρχης πολιτισμού Στέλιος Μπρίγγος, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι τοπικών φορέων, επιχειρηματίες και πλήθος πολιτών.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράστηκαν στον Καθηγητή του ΕΜΠ Κωνσταντίνο Σερράο, την Γεωργία Σπηλιοπούλου (Δρ. ΕΜΠ), την Ρίβα Λάββα (Καθηγήτρια ΕΜΠ), τη Λένια Λινάκη (Δρ. ΕΜΠ), τον Μίλτο Λάζογλου (Δρ. ΑΠΘ, Pos tDoc ΕΜΠ και συντονιστή της Β’ φάσης του έργου).

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 126 times, 1 visits today)
Latest Post

One Comment

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*