Ομοσπονδία Παριανών Συλλόγων: Επιστολή προς το Δήμαρχο Πάρου και το δημοτικό συμβούλιο

Newsroom.
16/07/2024 23:46
 
 
 

Επιστολή έστειλε η Ομοσπονδία Παριανών Συλλόγων προς τον Δήμαρχο Πάρου κ. Κώστα Μπιζά και το Δημοτικό Συμβούλιο.

Διαβάστε την επιστολή:

Η Ομοσπονδία Παριανών Συλλόγων παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία την πορεία του νησιού μας, το οποίο αναπτύσσεται χωρίς όρια, παραβιάζοντας την αρχή της αειφορίας.

Η Παριανή γη, άλλοτε πλούσια σε αγροτική παραγωγή, έχει οικοπεδοποιηθεί και έχει πουληθεί ή πουλιέται σε μεγάλη έκταση εις βάρος του φυσικού περιβάλλοντος και του πρωτογενή τομέα.

Αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης είναι η έκδοση οικοδομικών αδειών, που, σύμφωνα με δημοσιεύματα έγκριτων ημερήσιων εφημερίδων κατατάσσουν την Πάρο πρώτη σε όλο το Αιγαίο.

Η οικοδομική δραστηριότητα στο νησί μας έχει ξεπεράσει κάθε όριο με κατασκευές που δεν έχουν καμιά σχέση με την Κυκλαδίτικη ή την Παριανή αρχιτεκτονική παράδοση.

Ξενοδοχειακά συγκροτήματα και φαραωνικά κτίρια στις παραλίες περιορίζουν την πρόσβαση σ΄ αυτές, στις πλαγιές των λόφων και των βουνών, τα υπόσκαφα τραυματίζουν ανεπανόρθωτα το φυσικό περιβάλλον της Πάρου με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την χλωρίδα και την πανίδα των περιοχών όπου κατασκευάζονται.

Όμως το νησί μας έχει περιορισμένη έκταση και όρια και οι υποδομές που διαθέτει δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες ενός τουρισμού, που από ευλογία, εάν δεν προσέξουμε και δεν πάρουμε μέτρα, θα εξελιχθεί σε κατάρα.

Αλλά και οι φυσικοί πόροι του νησιού, όπως είναι το νερό, εξαντλούνται ταχύτατα, με αποτέλεσμα να πίνουμε νερό από τις αφαλατώσεις, όταν εκατοντάδες πισίνες, παρά την υφιστάμενη νομοθεσία, γεμίζουν από δημοτικές και ιδιωτικές γεωτρήσεις χωρίς να λαμβάνεται κανένα μέτρο και από κανέναν.

Ένα τέτοιο στρεβλό μοντέλο ανάπτυξης χωρίς όρια, υποσκάπτει την πολιτιστική μας κληρονομιά, με ότι αρνητικές επιπτώσεις έχει στα ήθη, στα έθιμα, στις αξίες του Παριανού λαού και στην ψυχολογία των νέων ανθρώπων.

Προτείνουμε:

Ο Δήμος Πάρου να πάρει θέση σε μονοθεματική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και με θέμα ημερήσιας διάταξης την πορεία του νησιού μας, πριν αυτό οδηγηθεί σε καταστάσεις και φαινόμενα, όπως αυτά που συμβαίνουν στη Μύκονο και την Σαντορίνη.

Πολλές είναι οι επιστημονικές τοποθετήσεις και προτάσεις από έγκριτους επιστήμονες για την κατάσταση των νησιών μας και της Πάρου. Οι οποίες μπορούν να συγκεντρωθούν, να ιεραρχηθούν και να αποτελέσουν την βάση ενός προγράμματος με κοινή συναίνεση, για μια πραγματική αειφόρο ανάπτυξη του νησιού μας πριν είναι πράγματι πολύ αργά.

Ένα τέτοιο πρόγραμμα θα το αγκαλιάσει όλη η Παριανή κοινωνία.

Μόνο οργανωμένα και όλοι μαζί, μπορούμε να στοχεύσουμε για ένα καλύτερο αύριο, για εμάς και τα παιδιά μας.

Εμείς ως Ομοσπονδία είμαστε πάντα έτοιμοι να συνεισφέρουμε με οποιοδήποτε τρόπο, για το καλό του νησιού μας και της Παριανής κοινωνίας.

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 19 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*