Να σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα στους επενδυτές, την πολιτική εξουσία και την δικαιοσύνη προκειμένου να σεβαστούν τις ομόφωνες αρνητικές γνωμοδοτήσεις των συλλογικών φορέων, των Δήμων και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ζήτησε ο Έπαρχος Πάρου-Αντιπάρου Κώστας Μπιζάς, μιλώντας στη σημερινή κινητοποίηση που έγινε στην Πάρο για τα αιολικά πάρκα.
Ο κ. Μπιζάς έκανε, επίσης, μια σύντομη αναδρομή στα όσα έχουν προηγηθεί μέχρι σήμερα για την εγκατάσταση τεράστιων ανεμογεννητριών σε Πάρο, Τήνο, Άνδρο και Νάξο, χαρακτηρίζοντας την ως «απάτη και καταστροφή του φυσικού πλούτου της πατρίδας μας».
Σύμφωνα με τον Έπαρχο, όλα τα νησιά βρίσκονται στο στόχαστρο συμφερόντων που θέλουν να «φυτέψουν» σε αυτά ανεμογεννήτριες, γι’ αυτό και οι κάτοικοί τους πρέπει ενωμένοι, με αποφασιστικότητα και αγωνιστικότητα να τα προστατεύσουν.
Στο πλαίσιο αυτό, πρότεινε, όταν θα οριστεί η επόμενη δικάσιμος στο ΣτΕ, να οργανωθεί μετάβαση στην Αθήνα, ώστε να υπάρξει σχετική διαμαρτυρία. Την πρόταση αυτή είχε κάνει και κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος των ανεμογεννητριών στο πρόσφατο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Διαβάστε αναλυτικά την ομιλία του κ. Μπιζά στην κινητοποίηση της Πάρου:
Αγαπητοί Συμπατριώτες,
Σας ευχαριστούμε για την σημερινή σας παρουσία!
Συγχαρητήρια στην νεολαία που παίρνει μέρος στην σημερινή διαμαρτυρία και αγωνίζεται έμπρακτα για το μέλλον της!
Καταρχήν πιστεύω ότι καταδικάζουμε όλοι μας τα γεγονότα που συνέβησαν στην Τήνο στις 20.05.2020, την παρουσία Αστυνομικής Δύναμης και τη χρήση βίας για την καταστολή ειρηνικών κινητοποιήσεων των κατοίκων.
Επίσης ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ στους διωκόμενους κατοίκους του νησιού της Τήνου.
ΕΙΝΑΙ πάρα πολύ σημαντικό ότι σε 6 νησιά σήμερα, γίνονται συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας (ΠΑΡΟΣ, ΝΑΞΟΣ, ΤΗΝΟΣ, ΑΝΔΡΟΣ, ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ και ΑΜΟΡΓΟΣ).
Θα πρέπει να σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα στους επενδυτές, στην πολιτική εξουσία και στην δικαιοσύνη για να σεβαστούν τις ομόφωνες αρνητικές γνωμοδοτήσεις των Συλλογικών φορέων, των Δήμων και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Είμαστε θετικοί στις φιλικές προς το περιβάλλον ΑΠΕ όπως η ηλιακή ενέργεια,η υδροηλεκτρική, η γεωθερμική κ.α.
Οι βιομηχανικές ανεμογεννήτριες στα βουνά μας, δεν είναι ΑΠΕ – είναι ΑΠΑΤΗ – είναι ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ του φυσικού πλούτου της πατρίδας μας.
Η εγκατάσταση αυτών των ανεμογεννητριών θα έχει κερδισμένους τα Γερμανικά εργοστάσια, τους εγχώριους και ξένους επενδυτές (επιδοτούμενα μέσω ΕΣΠΑ έργα).
Χαμένοι θα είμαστε όλοι οι υπόλοιποι που θα δούμε τα βουνά και τα τοπία μας να μετατρέπονται σε ένα απέραντο νταμάρι, το τουριστικό προϊόν να υποβαθμίζεται και η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος να ακριβαίνει συνεχώς…
Για όλους τους παραπάνω λόγους χρειάζεται συστράτευση όλων των δυνάμεων του τόπου μας στον κοινό αγώνα, να καταθέσουμε προτάσεις δημόσια και γραπτά, να χρησιμοποιήσουμε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, να ασκήσουμε πίεση στα κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου, να αγωνιστούμε μέχρι να επικρατήσει η λογική!
Ένα σύντομο ιστορικό:
*Το ειδικό χωροταξικό για τις ΑΠΕ ψηφίστηκε το 2008 – τα αιολικά πάρκα του ομίλου Κοπελούζου (στα νησιά Πάρο, Νάξο, Τήνο και Άνδρο) αδειοδοτήθηκαν για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας το 2010 από την ΡΑΕ.
*Από τους δήμους και το περιφερειακό συμβούλιο ζητήθηκε γνωμοδότηση το 2011 για την έγκριση της ΜΠΕ του παραπάνω έργου (γνωρίζετε ότι αυτές οι γνωμοδοτήσεις των φορέων το 2011 ήταν αρνητικές).
*Όμως τον Δεκέμβριο του 2013 και τον Δεκέμβριο του 2014 εγκρίθηκε από το υπουργείο περιβάλλοντος η ΑΕΠΟ.
*Κατόπιν οι φορείς (Περιφέρεια, Δήμοι, Σύλλογοι, πολίτες) προσέφυγαν στο ΣτΕ.
*Το ΣτΕ έχει πάρει μέχρι σήμερα 10 αναβολές.
*Το 2017 ο όμιλος Κοπελούζου κατέθεσε τροποποίηση η οποία εγκρίθηκε στις 25 Μαΐου 2020 παρότι όλοι οι θεσμικοί φορείς των νησιών είχαν για άλλη μια φορά γνωμοδοτήσει αρνητικά.
*Η επόμενη δικάσιμος για το ΣτΕ ήταν ορισμένη για τις 03.06.2020 αλλά αναβλήθηκε. Θα γνωρίζουμε την ημερομηνία της νέας εκδίκασης στις 03.06.2020.
Είναι προφανές ότι αφού καθοριστεί η επόμενη δικάσιμος θα πρέπει όσοι μπορούμε, σε συνεργασία με τους συλλόγους των Αθηνών, να βρισκόμαστε εκείνη την ημέρα στην Αθήνα, έξω από το ΣτΕ.
Με την παραπάνω τροποποίηση εγκρίθηκαν οι 76 από τις 95 ανεμογεννήτριες ύψους 100μ. (2,3 MW η καθεμία) στα 4 νησιά, για την Πάρο 22 ανεμογεννήτριες, για την Νάξο 16, για την Τήνο 5 και για την Άνδρο 33.
Δεν είναι όμως μόνο αυτές οι ανεμογεννήτριες που οι επενδυτές επιδιώκουν να εγκαταστήσουν στα νησιά μας. Στην Πάρο υπάρχουν ήδη 4 πιο μικρού ύψους από την ΔΕΗ στην περιοχή των Καμαρών. Αντίστοιχα, υπάρχουν ανεμογεννήτριες στην Νάξο, Τήνο και Άνδρο.
Θέλω να σας υπενθυμίσω ότι υπάρχει μελέτη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για την φέρουσα ικανότητα των νησιών που αναφέρει 104 ανεμογεννήτριες στην Πάρο, 227 στην Νάξο, 103 στην Τήνο, 201 στην Άνδρο, 24 στην Αντίπαρο, 55 στην Σύρο, 80 στην Μύκονο, 48 στην Σαντορίνη, 67 στην Αμοργό και σε όλα τα νησιά ανάλογα με το μέγεθος τους. Σύμφωνα με την παραπάνω μελέτη δεν μένει κανένα νησί χωρίς αιολικά…
Απλά ξεκίνησαν από εμάς…
Πριν 3 μήνες περίπου ο όμιλος Μυτιληναίου κατέθεσε πρόταση για 5 ανεμογεννήτριες ύψους 150 μ. (3MW η καθεμία) για το νησί της Άνδρου. Στην ΜΠΕ του παραπάνω έργου ανέφεραν ότι θα κατασκευάσουν και έναν μικρό ντόκο για την εκφόρτωση των Α/Γ. Το περιφερειακό συμβούλιο ομόφωνα έδωσε αρνητική γνωμοδότηση. Όμως η εξέλιξη και αυτού του έργου δεν είναι γνωστή…
Το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο που πρόσφατα ψηφίστηκε δυστυχώς επιταχύνει τις αδειοδοτήσεις των σχετικών έργων.
Στις 29.05.2020 το Περιφερειακό Συμβούλιο, με ομόφωνο ψήφισμα, καταδίκασε τα γεγονότα της Τήνου και επανέλαβε για άλλη μια φορά το αίτημα για αναστολή οποιασδήποτε αδειοδότησης και εργασιών αναφορικά με τα Αιολικά Πάρκα, μέχρι να γίνει ένα ειδικό χωροταξικό σχέδιο, προκειμένου να υπάρχει μια δίκαιη, εύλογη και αποδεκτή, μετά από διαβούλευση, χωροθέτησή τους σε εθνικό επίπεδο.
Φίλες και Φίλοι,
Είναι γνωστό ότι τα συμφέροντα είναι ισχυρά και τα λεφτά είναι πολλά!
Όμως θα πρέπει να συνεχίσουμε με ενότητα, αποφασιστικότητα και αγωνιστικότητα να διεκδικούμε την προστασία των νησιών μας.
Κλείνω με το πολύ όμορφο αλλά και εύστοχο σύνθημα του αγώνα: ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΒΟΥΝΑ ΧΩΡΙΣ ΑΙΟΛΙΚΑ!