Σωματείο Τουριστικών Γραφείων και Λεωφορείων Σαντορίνης: Ο υπερτουρισμός ούτε πνίγει ούτε «κατατρώει» το νησί

λιμάνι Σαντορίνη
Newsroom.
31/07/2024 18:07
 
 
 

Το Σωματείο Τουριστικών Γραφείων και Λεωφορείων Σαντορίνης αντιδρά στα δημοσιεύματα που περιγράφουν τη Σαντορίνη ως θύμα υπερτουρισμού, υποστηρίζοντας ότι προκαλούν ανυπολόγιστη ζημιά στους επαγγελματίες του νησιού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα πρόσφατα άρθρα του εγχώριου και διεθνούς Τύπου είναι απαξιωτικά και ανακριβή, περιγράφοντας το νησί ως παράδειγμα προς αποφυγή λόγω του μαζικού τουρισμού. Το Σωματείο τονίζει ότι ο υπερτουρισμός δεν καταστρέφει τη Σαντορίνη και καλεί την Πολιτεία να προστατεύσει την εικόνα του νησιού και να οργανώσει καλύτερα τις τουριστικές δραστηριότητες. Επιπλέον, απορρίπτει τον όρο «υπερτουρισμός» και ζητά τη ρύθμιση των κρουαζιέρων από τις αρμόδιες αρχές για την αποφυγή συλλογικής απαξίωσης του νησιού.

Η ανακοίνωση του Σωματείου Τουριστικών Γραφείων και λεωφορείων Σαντορίνης:

Με λύπη μας παρατηρούμε τις τελευταίες μέρες δεκάδες δημοσιεύματα του εγχώριου και του διεθνούς Τύπου να αναφέρονται απαξιωτικά, προσβλητικά αλλά και γράφοντας ανακρίβειες και ψέματα για τη Σαντορίνη, δυσφημίζοντάς την αλλά και προκαλώντας ανυπολόγιστη ζημιά στους επαγγελματίες του νησιού.

Στα δημοσιεύματα αυτά τα οποία μας λυπούν, προκαλούν και βλάπτουν επαγγελματικά, δεν μπορούμε πλέον να μένουμε παρατηρητές, πολλώ δε μάλλον που δεν βλέπουμε τις Αρχές της Σαντορίνης να υπερασπίζονται την εικόνα του νησιού μας αλλά και την επαγγελματική μας υπόσταση από την οποία εξαρτάται η επιβίωση ημών και των οικογενειών μας.

Δυστυχώς με μεγάλη μας έκπληξη βλέπουμε φέτος μαζικές και αδιάκριτες επιθέσεις εναντίων κάθε επαγγελματικής  δραστηριότητας του νησιού μας σε σημείο τέτοιο που να ενοχοποιεί συλλογικά ολόκληρους επαγγελματικούς κλάδους, όπως η ξενοδοχειία, τα τράνσφερ, οι οργανωμένες εκδρομές, η εστίαση κ.α. γεγονός που πλέον είναι προφανές οτι δεν μπορεί να περιοριστεί στις εναντίων των δημοσιευμάτων διαμαρτυρίες, αλλά στην ανάγκη προσφυγής στη δικαιοσύνη για την προστασία των επαγγελματικών μας δραστηριοτήτων.

Χαρακτηριστικά σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» με τίτλο «Σαντορίνη: Ο υπερτουρισμός κατατρώει το νησί – Κινδυνεύει να μετατραπεί σε τέρας», το νησί μας αναφέρεται ως παράδειγμα προς αποφυγή για το πως «οι ορδές επισκεπτών μπορούν να επηρεάσουν ένα μέρος» καθώς και πως «το άλλοτε ειδυλλιακό νησί με τα γραφικά χωριά και τις παρθένες παραλίες έχει καταστραφεί από τον μαζικό τουρισμό».

Σε άλλο δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα» ο «συντοπίτης» μας δημοσιογράφος Γιάννης Μαρίνος σε άρθρο του με τίτλο «Ο υπερτουρισμός πνίγει τη Σαντορίνη» αναφέρεται στην «μετάλλαξη» της Σαντορίνης «από ένα ήρεμο ειδυλλιακής ατμόσφαιρας νησί σ’ ένα πολιορκημένο από δεκάδες χιλιάδες τουρίστες εισβολείς, που η ανάγκη υποδοχής τους προκάλεσε οικοδομικό οργασμό σε ξενοδοχεία, καταλύματα και χώρους εστίασης και αναψυχής σε τέτοια έκταση ώστε να μετατραπούν οι περισσότεροι αμπελώνες της σε οικόπεδα και από καταπράσινο νησί να έχει πια γίνει κάτασπρο. Χιλιάδες τουρίστες το κατακλύζουν από την άνοιξη έως και το φθινόπωρο και για την υποδοχή και φιλοξενία τους γέμισε με ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες και κέντρα διασκέδασης. Εκατοντάδες λεωφορεία και βανάκια, ακόμα και γουρούνες, προκαλούν ασφυξία στους στενούς και κακοσυντηρημένους δρόμους, ενώ τις άλλοτε γαλήνιες νύχτες έχουν διαδεχθεί ο μουσικός φασισμός της επικυρίαρχης αγγλοαμερικανικής μουσικής και ο συνεχής θόρυβος ακόμα και τις μικρές ώρες της νύχτας. Το άλλοτε ειδυλλιακής ηρεμίας σπίτι μου έχει βαθμιαία περικυκλωθεί από κάθε είδους φαγάδικα και καφενεία, που κάνουν προβληματικό τον ύπνο καθώς λειτουργούν και τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες».

Εμείς σεβόμαστε την άποψη του κυρίου Μαρίνου, ο οποίος συγκρίνει τη Σαντορίνη του 1960 με τη σημερινή που το νησί αποτελεί πρωτοπόρο του ελληνικού τουρισμού, απορούμε όμως και ειλικρινά ενοχλούμαστε που ο κύριος Μαρίνος δεν συμμερίζεται και αδυνατεί να κατανοήσει την φυσική εξέλιξη των πραγμάτων και φυσικά της Σαντορίνης που με πολύ κόπο, μόχθο και επιχειρείν έφτασε να ηγείται σήμερα της τουριστικής επιχειρηματικότητας της χώρας μας, κι ολ΄αυτά επειδή «κάθε είδους φαγάδικα και καφενεία, κάνουν προβληματικό τον ύπνο» του. Λυπούμαστε δε που η Σαντορίνη που έχει πασχίσει να βρίσκεται στη θέση που βρίσκεται τα πολλά τελευταία χρόνια, στους κορυφαίους ταξιδιωτικούς προορισμούς του κόσμου, αντιμετωπίζεται με αυτό τον πολύ μειωτικό τρόπο.

Επίσης, σε ό,τι αφορά τον κλάδο μας, ενημερώνουμε τον κύριο Μαρίνο πως τα τουριστικά λεωφορεία δεν είναι 500 όπως αναφέρει, αλλά 110, ενώ τα  μικρά επιβατικά λεωφορεία και βανάκια πολύ λιγότερα από τα 4.000 που αναφέρει τα οποία λειτουργούν νόμιμα με τις ανάλογες άδειες.

Εμείς, ως Σωματείο Τουριστικών Γραφείων και λεωφορείων Σαντορίνης, αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν προβλήματα και ως επαγγελματίες είμαστε οι πρώτοι που επιθυμούμε την οργάνωση, βελτίωση και οριοθέτηση της κατάστασης και με επιστολές μας στο αρμόδιο υπουργείο και τις Αρχές, ζητάμε την αυστηροποίηση του πλαισίου λειτουργίας μας, και την οριοθέτηση του κρουαζιέρας για το κοινό καλό όλων, γιατί εμείς πρώτοι αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα, αυτό όμως που δεν μπορούμε να δεχτούμε είναι την απαξίωση του νησιού και της επαγγελματικής μας δραστηριότητας.

Τέλος, και από πλευράς μας θέλουμε να κάνουμε σαφές ότι δεν συμμεριζόμαστε τον όρο «υπερτουρισμός» που απαξιώνει και δυσφημίζει το τουριστικό προϊόν του τόπου μας, μιας και είναι διαφορετικό μέγεθος οι επισκέπτες των ξενοδοχείων και διαφορετικό οι επισκέπτες της κρουαζιέρας, ο αριθμός των οποίων απαιτεί οριοθέτηση και ρύθμιση από τοις αρμόδιες εθνικές και τοπικές αρχές.

Το να απαξιώνεται όμως συλλογικά ολόκληρο το νησί αποτελεί πλήγμα που προκαλεί ανυπολόγιστη και δύσκολα αναστρέψιμη ζημιά.

Τα δημοσιεύματα στα οποία αναφερόμαστε είναι τα εξής:

ΤΑ ΝΕΑ

ΤΟ ΒΗΜΑ

Για το Σωματείο Τουριστικών Γραφείων και λεωφορείων Σαντορίνης

Το Δ.Σ.

 

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 17 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*