O Δήμαρχος Θήρας στο βρετανικό The Guardian

Newsroom.
02/09/2024 09:17
 
 
 

 

Συνέντευξη που παραχώρησε ο Δήμαρχος Θήρας Νίκος Ζώρζος στη δημοσιογράφο Helena Smith, δημοσίευσε την Παρασκευή 30/8/2024 η έγκριτη βρετανική έκδοση The Guardian.

Τα κύρια σημεία της σημαντικής αυτής συνέντευξης του Δημάρχου Θήρας συνοψίζονται ως εξής:

Απειλή υπερβολικής ανάπτυξης: Ο Δήμαρχος Θήρας Νίκος Ζώρζος προειδοποιεί ότι η υπερβολική ανάπτυξη και η συνεχής κατασκευή κτηρίων αποτελούν υπαρξιακή απειλή για το νησί.

Κορεσμός: Με πάνω από 3,4 εκατομμύρια τουρίστες να αναμένονται φέτος, η Σαντορίνη έχει φτάσει στο σημείο κορεσμού. Η υπερβολική τουριστική δραστηριότητα επιβαρύνει το περιβάλλον και την υποδομή του νησιού.

Κατασκευαστικό μπουμ: Το νησί διαθέτει περίπου 80.000 κλίνες, ενώ μεγάλο μέρος του εδάφους έχει ήδη καλυφθεί με τσιμέντο. Παρ’ όλα αυτά, έχουν εγκριθεί ακόμα περισσότερες άδειες οικοδομής από τις αρχές.

Πιέσεις στους πόρους: Ο δήμαρχος εκφράζει ανησυχία για την πίεση στους υδάτινους πόρους και τις υποδομές, ειδικά σε ένα περιβάλλον όπου οι βροχοπτώσεις είναι κάτω του μέσου όρου και το κλίμα θερμαίνεται.

Αλλαγή στάσης: Παρ’ όλο που η κατάσταση είναι ανησυχητική, ο Νίκος Ζώρζος σημειώνει ότι η κοινή γνώμη έχει αρχίσει να αλλάζει, με περισσότερους κατοίκους να αναγνωρίζουν την ανάγκη για προστασία του νησιού.

Κίνδυνοι για την πολιτιστική κληρονομιά: Ο δήμαρχος προειδοποιεί ότι αν καταστραφεί το τοπίο, θα καταστραφεί και ο λόγος που προσελκύονται οι τουρίστες στο νησί, με μακροπρόθεσμες αρνητικές συνέπειες.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης μπορείτε να το διαβάστε εδώ.

Πηγή: atlantea.news

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*