Διαμαρτυρία για την κόρη της Θήρας και το κλειστό Αρχαιολογικό Μουσείο Θήρας

Newsroom.
04/12/2024 14:21
 
 
 

 

Προσβολή στην ηθική και οικονομική προσφορά των Θηραίων χαρακτηρίζουν την αποστολή του εμβληματικού αγάλματος της Κόρης της Θήρας σε έκθεση στην Αθήνα, τρεις Θηραίες που διαμαρτύρονται επειδή, παρότι ο Δήμος Θήρας έχει πληρώσει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για την ανακαίνιση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θήρας και την έκθεση της Κόρης σε αυτό, το Μουσείο αν και έτοιμο, παραμένει κλειστό και το κολοσσιαίο άγαλμα στέλνεται για δεύτερη φορά αλλού (πέρυσι είχε σταλεί στη Ρώμη). Οι διαχειρίστριες της ομάδας στο fb “Φίλοι της Κόρης της Αρχαίας Θήρας” που αριθμεί 1700 μέλη, με επιστολή προς το ΥΠΠΟ ζητούν να μην ξαναφύγει η Κόρη από τη Σαντορίνη και να μην κλείσει το Μουσείο το φθινόπωρο, ώστε να προκύψει και τρίτη “ευκαιρία” για περιοδεία της Κόρης.

Η επιστολή:

Κυρία Υπουργέ

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε οτι στην έκθεση “Κυκλαδίτισσες: Άγνωστες ιστορίες γυναικών των Κυκλάδων”, που θα παρουσιαστεί στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης αυτό το μήνα, θα περιλαμβάνεται και το μοναδικό, εμβληματικό άγαλμα της Κόρης της Αρχαίας Θήρας. Γι αυτό, “σε μια εποχή όπου η γυναίκα εξακολουθεί να διεκδικεί τον σεβασμό στη σύγχρονη κοινωνία”, επιθυμούμε ως Κυκλαδίτισσες Θηραίες, να σας διηγηθούμε την γνωστή ιστορία μας:

‘Όπως γνωρίζετε το 2000 ο αείμνηστος Θηραίος αρχαιολόγος Χαράλαμπος Σιγάλας ανακάλυψε στην Αρχαία Θήρα το εμβληματικό και ΜΟΝΑΔΙΚΟ άγαλμα της Κόρης. Αυτή η ανακάλυψη έφερε στην επιφάνεια εντυπωσιακά νέα για τον πολιτισμό της Αρχαίας Θήρας στη σύγχρονη ζωή μας και μαζί ενδιαφέρον για γνώση, κατανόηση και εκτίμηση του θαμμένου θησαυρού μας. Έφερε δέος μπροστά στο κολοσσιαίο άγαλμα, που συμβόλισε υπέρτατες εσωτερικές αξίες, στρέφοντας προς αυτές τον κυκλαδίτικο μικρόκοσμό μας και την παγκόσμια κοινότητα που επισκέπτεται τη Σαντορίνη. Έτσι καταγράφηκε η Κόρη στη συνείδηση τη δική μας και των συγχωριανών μας, ως τιμή.

Γι αυτό με χαρά πληροφορηθήκαμε την πρόταση του Δημάρχου Θήρας προ 10ετίας, να χρηματοδοτήσει ο Δήμος μας τις εργασίες ανακαίνισης του Αρχαιολογικού Μουσείου συνάπτοντας προγραμματική σύμβαση με το ΥΠΠΟ, προκειμένου να εκτεθεί η Κόρη και σε συνομιλία με τα άλλα ευρήματα, να αφηγείται την ιστορία της Αρχαίας Θήρας. Παρότι γνωρίζαμε οτι τα έσοδα από τους αρχαιολογικούς χώρους της Σαντορίνης δεν μένουν στο νησί, αλλά καλύπτουν έξοδα άλλων τόπων, δεν εναντιωθήκαμε, αλλά προτιμήσαμε να στερηθούμε ως δημότες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, που θα κάλυπταν άλλες επείγουσες ανάγκες μας, θεωρώντας ύψιστο αγαθό να αποδοθεί σε εμάς, στα παιδιά μας και στους επισκέπτες μας το σύμβολο του πολιτισμού μας.

Τον Μάιο του 2023 πληροφορηθήκαμε οτι παρά την υπόσχεσή σας (Σεπτ. 2022) οτι “το καλοκαίρι του 2023 που θα έχει ολοκληρωθεί η ανακαίνιση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θήρας, όλοι θα μπορούν να θαυμάζουν την Κόρη” στη Σαντορίνη, η Κόρη είχε φυγαδευτεί κρυφά από το νησί για να πάει σε έκθεση στην Ρώμη και το Μουσείο μας δεν άνοιξε. Διαμαρτυρηθήκαμε εγγράφως γι αυτό και δημιουργήσαμε στο facebook την ομάδα των Φίλων της Κόρης της Αρχαίας Θήρας, που σήμερα αριθμεί 1.700 μέλη.

Με το υπ’αρ. 392166/27-11-2023 ο Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων κ. Αθανασούλης μας απάντησε οτι ο δανεισμός του αγάλματος στην έκθεση της Ρώμης “κρίθηκε δυνατός με δεδομένη τη μη επαναλειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Θήρας” κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που γίνονταν εργασίες ανακαίνισης του Μουσείου μας και “αποτελούσε μια μοναδική ευκαιρία περαιτέρω προβολής του έργου” και οτι “μετά την επαναλειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Θήρας και τη μόνιμη πλέον έκθεση στο θηραϊκό κοινό και τους επισκέπτες της Θήρας του αριστουργηματικού αυτού έργου, θα είναι αδύνατος πλέον ο δανεισμός του…”. Επίσης μας έγραψε οτι “στόχος είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο Θήρας να επαναλειτουργήσει εντός του 2024”. Ένα χρόνο μετά, στις 29/11/2024, σε συνέντευξή του σε τοπικό κανάλι ο κ. Αθανασούλης ανέφερε οτι το Αρχαιολογικό Μουσείο Θήρας είναι έτοιμο, αλλά δεν θα ανοίξει, οτι η Κόρη θα φύγει πάλι από το νησί για να πάει σε νέα έκθεση στην Αθήνα για τους επόμενους 6 μήνες και το Μουσείο μας θα ανοίξει όταν θα επιστρέψει η Κόρη στο τέλος της άνοιξης του 2025. Να λοιπόν που δημιουργήθηκε και δεύτερη ευκαιρία για να ξαναφύγει η Κόρη από τη Σαντορίνη και ενδεχομένως να δημιουργηθεί και τρίτη, αν μετά τα νέα “πανηγυρικά” εγκαίνια που ανακοινώθηκαν, κλείσει πάλι το Μουσείο και η Κόρη σταλεί σε νέα τουρνέ εντός ή εκτός Ελλάδας. Από πανηγυρικά εγκαίνια κι εξαγγελίες έχουμε χορτάσει στο νησί: όπως τα προ 2ετίας εγκαίνια στο Προϊστορικό Μουσείο του ορόφου με τις νέες τοιχογραφίες που παραμένει κλειστός τους περισσότερους μήνες του χρόνου.

Για εμάς τις Κυκλαδίτισσες η παρουσία της Κόρης στο νησί μας, είναι ζήτημα τιμής. Για αυτό οι συγκεκριμένες ενέργειες του ΥΠΠΟ συνιστούν προσβολή στην ηθική και οικονομική προσφορά της κυκλαδικής κοινωνίας μας, που αδίκως στερείται τα πολλαπλά οφέλη από την έκθεση της Κόρης στον τόπο της. Η αξία της Κόρης μπορεί να είναι υπολογίσιμη για τους εκτιμητές, αλλά για εμάς είναι ανεκτίμητη.  Μπορεί να είναι διαπραγματεύσιμη και ανταλλάξιμη σε παζάρια αρχαιολογικής διπλωματίας, αλλά για εμάς είναι αδιαπραγμάτευτη και αναντικατάστατη.  Ζητάμε να μην ξαναφύγει η Κόρη από τη Σαντορίνη, να μην κλείσει το Μουσείο το φθινόπωρο, ώστε να προκύψει και τρίτη “ευκαιρία” για περιοδεία της Κόρης και την άμεση απάντησή σας στα αιτήματά μας.

Νίκη Τσέκου

Αναστασία Βενετσάνου

Ευαγγελία Καραμολέγκου

Υ.Γ. Στο σκεπτικό της έκθεσης για τις Κυκλαδίτισσες που θα παρουσιαστεί στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης αναφέρεται ότι αυτή πραγματοποιείται “σε μια εποχή όπου η γυναίκα εξακολουθεί να διεκδικεί τον σεβασμό στη σύγχρονη κοινωνία, την ελεύθερη επιλογή των ρόλων της και την αποδέσμευσή της από στερεότυπα…”. Το γεγονός οτι ούτε μία γυναίκα δεν βρίσκεται ανάμεσα στους επιμελητές της συγκεκριμένης έκθεσης,  φανερώνει πόσο απέχουν τα εύηχα λόγια, από τον έμπρακτο σεβασμό στη γυναικεία αξιοσύνη.

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 342 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*