Σίκινος: Το Πρόγραμμα του Καλοκαιρινού Φεστιβάλ του Συνδέσμου Σικινητών για το 2024

sikinos
Newsroom.
18/07/2024 18:47
 
 
 

Ο Σύνδεσμος διοργάνωσε πέρυσι, μετά από χρόνια, ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων και είχε τη χαρά να δει το κοινό να το αγκαλιάζει.

Εκατοντάδες άνθρωποι παραβρέθηκαν στα Σικίνεια, πάνω στην άμμο της Αλοπρόνοιας, στη συναυλία στο λιμάνι με τους Walkman,στη προβολή του Avatar II και του παιδικού Dilily In Paris στη παραλία της Αλοπρόνοιας, στο stand up comedy στο παλιό Σχολείο με τους Αλ. Πασπαρδάνη και Οδ. Ντενίζ Ουρέμ, στη πεζοπορία και τη λειτουργία στον Άγιο Μάμα αλλά και στα δύο πανηγύρια του Ιουλίου.

Φέτος, σχεδιάσαμε ένα πολύ μεγαλύτερο πρόγραμμα εκδηλώσεων ώστε ακόμα και τρείς μέρες να μείνει κάποιος στο νησί να πετύχει μια εκδήλωση! Αποκορύφωμα του καλοκαιριού θα είναι το τριήμερο στις Ημέρες Ποίησης, 22 με 24 Αυγούστου, όπου και φιλοδοξούμε να ξεκινήσουμε έναν νέο θεσμό!

Σας ευχόμαστε καλή διαμονή στη Σίκινο και να χαρείτε τον μικρό μας παράδεισο, να τον προστατεύσετε και να τον διατηρήσετε ως τέτοιον: παράδεισο.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ 2024

19 Ιουλίου – Πανηγύρι Προφήτη Ηλία

Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος ο Σύνδεσμος σε συνεργασία με τον δήμο Σικίνου αναλαμβάνουν να διοργανώσουν το μεγάλο, παραδοσιακό πανηγύρι στο ξωκκλήσι του Προφήτη Ηλία, τη παραμονή της γιορτής του. Θα προσφερθεί φαγητό σε όλους, θα υπάρξει λεωφορείο που θα μεταφέρει τον κόσμο στο ξωκκλήσι και πίσω, τα όργανα θα δώσουν του χορού να πάρει, και όλοι θα γίνουμε μια παρέα. Η ιδιαιτερότητα της Σικίνου στη γιορτή του Προφήτη Ηλία, είναι τα δωράκια στα παιδιά, κάτι για το οποίο φρόντιζε επί πολλά χρόνια η Μαρία Κουτσούκου, τη μνήμη της οποίας τιμούμε στο πανηγύρι αυτό. Ο Σύνδεσμος φροντίζει για μεγάλο μέρος του φαγητού και τα δωράκια για τα παιδιά και ο δήμος για τη μετακίνηση, τα όργανα και έξτρα φαγητό.

26 Ιουλίου – Πανηγύρι Αγίου Παντελεήμονα

Το δεύτερο μεγάλο πανηγύρι στο νησί, γίνεται στο εκκλησάκι του Αγίου Παντελεήμονα, 45 λεπτά περπάτημα νότια από την Αλοπρόνοια. Άφθονο φαγητό και εκ νέου χορός και γλέντι με ντόπιους οργανοπαίκτες δίνουν ένα τέλειο παράδειγμα στο πως έμοιαζε η ζωή παλιά. Η διοργάνωση γίνεται από ντόπιους κατοίκους, τον δήμο και βοηθάει και ο Σύνδεσμος. Καλούμε όποιους από εσάς θέλετε να βοηθήσετε και στη προετοιμασία ή το σερβίρισμα να μας καλέσετε στο 6932308092 γιατί θα χρειαστούμε χέρια! Και τι ωραιότερο από το να βράζεις μακαρονάδα απόγευμα στον Άγιο Παντελεήμονα μαζί με ντόπιους και αυτό να μην είναι πληρωμένο φολκλορικό δρώμενο, αλλά αληθινό πανηγύρι όπως παλιά.

27 Ιουλίου – Σινέ Καλησπερίτης

(παραλία Αλοπρόνοιας)

Δύο παράλληλες προβολές:
περιβαλλοντική ταινία + ταινία για όλους / ταινία για παιδιά.

Η αγαπημένη μας συνήθεια τα καλοκαίρια είναι το Σινέ Καλησπερίτης, από την Κιμωλιάτικη ομάδα «Κιμωλίστες». Σινεμά πάνω στην άμμο της Αλοπρόνοιας, με καρέκλες και φουσκωτές ξαπλώστρες, με φαναράκια και κεριά και με καλά έργα!Στήνονται δύο οθόνες οπότε έχουμε ταυτόχρονες προβολές ταινίας για παιδιά και ταινίας για τους υπόλοιπους. Φέτος ειδικά, έχουμε στη μία οθόνη διπλή προβολή! Πρώτα θα προβληθεί η περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος ταινία, «Μεσόγειος: Πολιορκημένη Θάλασσα» που μιλάει εύγλωττα για τη κατάσταση στη Μεσόγειο και τους κινδύνους που απειλούν τη θάλασσα που περιβάλλει και τη χώρα μας, ενώ αμέσως μετά θα προβάλουμε τη ταινία «Καλώς Ήλθατε Στο Νότο», μια υπέροχη Ιταλική κωμωδία.Παράλληλα στο πανί της παιδικής προβολής οι μικροί μας φίλοι και οι συνοδοί τους θα δουν τη ταινία, «Γάτες Στο Μουσείο». Εφόσον είμαστε «το νησί των γατιών», νομίζουμε ότι η ταινία ταιριάζει πολύ!

Οι προβολές του Σινέ Καλησπερίτης φέτος γίνονται με χρηματοδότηση του Cyclades PreservationFund και περιλαμβάνονται σε ένα συνδυασμό δράσεων προστασίας της φύσης και παράλληλων περιβαλλοντικών πολιτιστικών δράσεων του Συνδέσμου Σικινητών.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να μπορέσει να γίνει η προβολή, απαιτείται σχεδόν άπνοια. Οπότε η ημερομηνία αναφέρεται… αέρα επιτρέποντος. Σε περίπτωση που έχουμε συνθήκες που δεν επιτρέπουν τη προβολή, τη μεταφέρουμε κατά μια εβδομάδα μετά (3 Αυγούστου).

2 Αυγούστου – Κλασικό Κονσέρτο
(πλατεία Κάστρου)

Φωνή: soprano,Petra van der Mieden, Πιάνο: Ilaria Torresan

Κονσέρτο με πιάνο και σοπράνο κολορατούρα φωνή, χωρίς ηχητικά.
Η Petra van der Mieden έχει καταγωγή Γερμανο-Ολλανδική και τραγουδάει από παιδί στη Βαυαρική κρατική Ορχήστρα του Μονάχου. Σπούδασε στο Saltzburg της Αυστρίας και αποφοίτησε με μάστερ στην Όπερα από την Ακαδημία Μουσικής Και Θεάτρου του Μονάχου. Έως το 2005 ήταν μέλος του ανσάμπλ του Κρατικού Θεάτρου του Άουγκσμπουργκ όταν και εμφανίστηκε σε πολλούς σοπράνο ρόλους (Ιουλιέτα, Γκρέτελ, Τζίλντα στο Ριγκολέτο,Μικαέλα στη Κάρμεν κ.λπ) Από το 2006 ήταν ανεξάρτητη δραματική κολορατούρα υψίφωνος με ειδίκευση στους σπουδαίους γυναικείους χαρακτήρες του Μότσαρτ εμφανιζόμενη σε πολλές σκηνές της Ευρώπης. Η Πέτρα μετακόμισε στη Βενετία το 2012 και εκεί γνώρισε την Ιλάρια με την οποία συνεργάστηκαν επί δέκα χρόνια. Το 2023 μετακόμισε στην Σίκινο σε ένα πέτρινο σπίτι δίπλα στη θάλασσα και έκτοτε ζει την ήρεμη ζωή του νησιού μας.
Η Ilaria Torresan πήρε το μπάτσελορ στο πιάνο στη Βενετία το 2014 και το μάστερ στην Πάρμα το 2021. Έχει σπουδάσει με σπουδαίους ειδικούς στους τομείς τους (ρεπερτόριο Μότσαρτ, μουσική δωματίου κλπ) και έχει παίξει πιάνο σε θεατρικές παραστάσεις σε Ευρώπη και ΗΠΑ ενώ έχει πάρει μέρος σε σπουδαίες παραστάσεις συνοδεύοντας στο πιάνο. Διδάσκει μουσική και συμμετέχει σε κονσέρτα στη Βενετία.

5 Αυγούστου – Yoga by the Sea

(παραλία Αλοπρόνοιας)

Μια ώρα meditation και Yoga δίπλα στη θάλασσα στη παραλία της Αλοπρόνοιας με την yoga coach, Άντα Μακρή. Οι συμμετέχοντες θα συνδυάσουν την πνευματική και τη φυσική υγεία τους με την υγεία της φύσης. Θα ξυπνήσουν οι αισθήσεις και θα τονιστεί η άρρηκτη σχέση της yoga με τη φύση.
Θα συζητήσουμε για λίγο και για τους κινδύνους του περιβάλλοντος των νησιών μας από τον μαζικό τουρισμό και συμβολικά θα καθαρίσουμε και τη παραλία γύρω μας!

To πρόγραμμα αυτό γίνεται με χρηματοδότηση του Cyclades Preservation Fund σε ένα συνδυασμό δράσεων προστασίας της φύσης και παράλληλων περιβαλλοντικών πολιτιστικών δράσεων του Συνδέσμου Σικινητών.

8 Αυγούστου – Αστροπαρατήρηση

(πάρκινγκ Επισκοπής)

Ο Νίκος Βαγγελάτος και ο Γιάννης Συμεωνίδης από την Ελληνική Ερασιτεχνική Αστρονομική Ένωση μαζί με τα τηλεσκόπιά τους θα στραφούν στον σκοτεινό, έναστρο ουρανό (νέα Σελήνη Αυγούστου: 3/8) για να δούμε μαζί νεφελώματα, διπλά αστέρια, γαλαξίες,σφαιρωτά και ανοικτά σμήνη, τη Σελήνη, (οι πλανήτες δεν φαίνονται εκείνη τη περίοδο) και πολλές από τις ομορφιές που προσφέρει απλόχερα η αστροπαρατήρηση. Θα υπάρξει μια εισαγωγική ομιλία και θα μας δείξουν τους αστερισμούς.
Το παρακείμενο μνημείο της Επισκοπής θα παραμείνει ανοικτό και φωτισμένο ως τα μεσάνυχτα δίνοντας μια μαγική διάσταση στη βραδιά!

11 Αυγούστου – Θεατρική παράσταση, «Ράφτης Κυριών»

(λιμάνι Αλοπρόνοιας)
Θεατρική ομάδα Θήρας, «Εν Οδώ»

Αυτό το καλοκαίρι φιλοξενούμε για πρώτη φορά την θεατρική ομάδας της Σαντορίνης, Εν Οδώ, για να ανεβάσει για μας μια θεατρική παράσταση για μια βραδιά, στο λιμάνι της Αλοπρόνοιας. Η Θεατρική Ομάδα Θήρας θα παρουσιάσει την διασκεδαστική, ανατρεπτική φαρσοκωμωδία του Ζωρζ Φεντώ, «Ράφτης Κυριών».

Η υπόθεση στρέφεται γύρω από ένα γιατρό, την ερωμένη του, το σύζυγό της και την ερωμένη του, η οποία είναι αυτή παντρεμένη και όποιος βγάλει άκρη, έβγαλε!

Ποιος ο θύτης, ποιος το θύμα, ποιος απατά ποιόν, ποιος είναι τελικά ποιος; Δύσκολη απάντηση, αφού οι ρόλοι εναλλάσσονται με γοργούς ρυθμούς, τα απρόοπτα ανατρέπουν την τάξη, ο λόγος προτρέχει της διανοίας και τα ψέματα, οι σχέσεις των συζύγων και οι ταυτότητες μπερδεύονται, το κωμικό στοιχείο συνδυάζεται με την υπερβολή και το παράλογο, το χιούμορ καταλήγει οριακό, εκρηκτικό και ο θεατής παρακολουθεί, σχεδόν ασθμαίνοντας, την περίτεχνη πλοκή που λειτουργεί στην εντέλεια.

Σκηνοθεσία: Δρ. Αντώνης Γάκης
Πρωταγωνιστούν: Γάκης Αντώνης – Μουλινό, Μαξούρη Εβίνα – Ρόζα, Φουστέρη Βαρβάρα-κυρία Αϊγκερβίλ, Κελαιδοπούλου Κάθυ –Σούζαν, Αναστασοπούλου Τία – Ωμπέν, Τσαλοκώστα Αναστασία – Υβόν, Πετκίδου Μιμή – Μπασινέ, Σιγάλα Μαρία – Πωμπινέτ, Σαχάς Μανώλης – Ετιέν.
Σκηνικά, κουστούμια: Κωνσταντίνα Βαμβακούση, Παραγωγή: Εν Οδώ – εκπαιδευτική,θεατρική ομάδα, Χορογραφίες: Κέλυ Πατσιλινάκου – Κατερίνα Ξυγκάκη
Κατάλληλο για παιδιά άνω των 12 ετών (είναι σημαντικό για τους γονείς των μικρών παιδιών να μην τα φέρουν στη παράσταση γιατί η ανεμελιά τους μπορεί να προξενήσει πρόβλημα. Εξ άλλου η επόμενη ημέρα είναι η ημέρα τους!)

12 Αυγούστου – Δραματοποιημένη Αφήγηση Κυκλαδίτικων Παραμυθιών

(Κεντρική Πλατεία)
με τον δρ. Αντώνη Γάκη

Ο διπλά βραβευμένος συγγραφέας και Θεατροπαιδαγωγός, Δρ. Αντώνης Γάκης, θα διαβάσει δραματοποιώντας, τόσο παραμύθια των Κυκλάδων όσο και δικά του παραμύθια υπό το φως των θεατρικών παιχνιδισμάτων

13 Αυγούστου – Στο μαγερειό της Σικίνου

(Κεντρική Πλατεία)
Με τη Γωγώ Δελογιάννη

Μας αρέσει που η Γωγώ Δελογιάννη προσθέτει στα πιάτα της δημιουργικές πινελιές χωρίς η περιγραφή τους να είναι γεμάτη άγνωστες και δύσκολες λέξεις. Μας αρέσει επίσης που μαγείρευε και στον Άλλον Άνθρωπο προσφέροντας εκεί που υπάρχει ανάγκη. Μας αρέσει και το μαγερειό της, Στοά Κεραμικός. Μας αρέσει και που της αρέσει η Σίκινος και έρχεται προσκυνηματικά, σχεδόν. Της άρεσε να μαγειρέψει χαλαρά σε περιβάλλον διακοπών και έτσι θα δοκιμάσουμε να ετοιμάσουμε πιάτα εύκολα που να έχουν μέσα τους Σικινιώτικα υλικά και συνταγές αλλά με την εξαιρετική της ικανότητα να «τα πειράζει». Είστε καλεσμένοι να δοκιμάσετε και ήμαστε σίγουροι ότι σε αυτή τη πρώτη προσπάθειά μας, θα βγει κάτι καλό!

14 Αυγούστου – Σικίνεια, 43η έκδοση

(παραλία Αλοπρόνοιας)

Τα Σικίνεια είναι η κορύφωση της παιδικότητας κάθε καλοκαίρι στη Σίκινο. Όλοι μας, παιδιά κάθε ηλικίας, μαζευόμαστε στη παραλία της Αλοπρόνοιας και διαγωνιζόμαστε σε διάφορα παλαβά «αθλήματα». Τραβάμε διελκυστίνδα, κολυμπάμε στα ρηχά, φτιάχνουμε κατασκευές στην άμμο, βάζουμε τα πόδια σε ένα σακί και πηδοβολάμε σα κατσίκια, δένουμε ανά δύο τα πόδια μας και συνήθως τρώμε άμμο,κουβαλάμε ένα άτομο στη πλάτη και τρέχουμε και συνήθως τρώμε και οι δύο άμμο και πολλά άλλα ιδιότυπα «αθλήματα» για τα οποία παίρνουμε μετάλλια, διπλώματα,χειροκροτήματα αλλά συνήθως γέλια. Φέτος ίσως δοκιμάσουμε νέα «αθλήματα», ελάτε να δείτε! Τα παιδιά προηγούνται, εξ άλλου είναι οι απόλυτοι πρωταγωνιστές. Αλλά και η παιδική διάθεση μετράει το ίδιο!

17 Αυγούστου – (almost) Full Moon Party

(παραλία Αγίου Γεωργίου)
dj Phunk Sinatra

Η Αυγουστιάτικη πανσέληνος είναι μια ωραία ευκαιρία για πάρτυ! Έστω και δύο μέρες πριν (για να προλάβουμε όσους πρέπει να φύγουν τη Κυριακή 18.8). Αυτό σκεφτήκαμε και καλέσαμε τον Σικινιώτη Phunk Sinatra ώστε να αναλάβει το μουσικό κομμάτι και να μας κάνει να χορέψουμε, να ζήσουμε τα πάρτι πάνω στην άμμο όπως παλιά (κάποιοι είμαστε και αγαπάμε μπούμερς) και να απολαύσουμε το αυγουστιάτικο φεγγάρι όπως του πρέπει. Τις αναμνήσεις θα τις δημιουργήσουμε στη παραλία του άη Γιώργη και για τα ποτά και τα νερά και κάνα σουβλάκι για τη λιγούρα αναλαμβάνει η παρακείμενη «Αλμύρα»

Ο Phunk Sinatra είναι DJ & remixer από την Αθήνα. Μεγάλωσε έχοντας hip hop ακούσματα, ξεκίνησε τοdjing ως φοιτητής στα Χανιά και γρήγορα άρχισε να «πειράζει» διάφορα κομμάτια για να τα φέρει στα μέτρα του, ώστε να τα εισάγει στα DJ set του. Άρχισε, έτσι, να εξερευνά τους γνώριμους ήχους της funk,της jazz, της soul και της reggae. Σύντομα απέκτησε ένα «οπλοστάσιο» από bootleg edits και remixes,τα οποία έκανε μόνος του και τα προωθούσε αρχικά από το Myspace και στη συνέχεια από ανεξάρτητες δισκογραφικές εταιρείες, με συνεργασίες τόσο από την ελληνική όσο και από τη διεθνή σκηνή. Ως DJ έχει κάνει residencies σε διάφορα μαγαζιά της Αθήνας και ως guest σε ολόκληρη την Ελλάδα.Έχει εμφανιστεί σε αρκετά φεστιβάλ,είτε solo είτε ως μέλος της audiovisual ομάδας “Yeah-Boy!”. Έχει μοιραστεί τα decks με πληθώρα καλλιτεχνών.

22 Αυγούστου – Συναυλία
«Ο Αττίκ Στο Παρίσι… και Άλλες Ιστορίες»

(Κεντρική Πλατεία)
Γιώργης Χριστοδούλου

Τα άγνωστα, “χαμένα” τραγούδια του Αττίκ από την εποχή που αυτός ζούσε στο Παρίσι στις αρχές του 20ού αιώνα, οι ελληνικές επιτυχίες του που ακολούθησαν, οι έρωτες και η ζωή του ξετυλίγονται στο πρώτο μέρος της βραδιάς,ενώ στο δεύτερο ο Γιώργης με τη ζεστή φωνή του και τις αφηγήσεις του ζωντανεύει την ατμόσφαιρα των παλιών καμπαρέ του μεσοπολέμου. “Το πρωί με ξυπνάς με φιλιά”, “Πόσο λυπάμαι”, “Πάμε σαν άλλοτε”, “Ζητάτε να σας πω” και τόσα άλλα, κάθε τραγούδι και μια μοναδική ιστορία.

Για ποια γυναίκα γράφτηκε το “Ας ερχόσουν για λίγο”, με ποιόν “περίεργο” τρόπο γίνονταν γνωστά τα τραγούδια πριν το ραδιόφωνο, υπήρχε ελαφρύ “επαναστατικό” τραγούδι πριν τον Θεοδωράκη;

Αυτά και άλλα τόσα ερωτήματα απαντώνται στη γεμάτη χιούμορ και συγκίνηση παράσταση του Γιώργη Χριστοδούλου τον οποίο συνοδεύει ο Αλέξανδρος Αβδελιώδης στο πιάνο.

22 -24 Αυγούστου – Ημέρες Ποίησης Στη Σίκινο

(Πλατεία / Παλιό Σχολείο)

Για αυτό που φιλοδοξούμε να γίνει ένας νέος θεσμός, τις Ημέρες Ποίησης στη Σίκινο, θα διαβάσετε εκτενώς παρακάτω.

26 & 27 Αυγούστου – Παράσταση Καραγκιόζη (Παλιό Σχολείο)

Με τον Βαγγέλη Πράσινο

Το θέατρο Σκιών είναι μια διαδεδομένη μορφή διασκέδασης για όλες τις ηλικίες εδώ και δεκαετίες, με ρίζες όμως στα χρόνια της Οθωμανικής κατάκτησης. Σήμερα,δύσκολα αντιστέκεται κάποιος στο να πάει να δει Καραγκιόζη κι έτσι φανταζόμαστε ότι θα γίνει το διήμερο αυτό όπου ο νεαρός Σαντορινιός Βαγγέλης Πράσινος και η οικογένειά του θα βρεθούν στη Σίκινο για να μας παίξουν δύο έργα: το «Περιπέτειες Του Καραγκιόζη» και το «Ο Γάμος Του Μπάρμπα Γιώργου Και Ο Καραγκιόζης Νύφη!».

Μπορεί να μη φάμε και να μη πιούμε, αλλά σίγουρα θα γελάσουμε (και μάλλον νηστικοί δε θα κοιμηθούμε, ε;)

1 Σεπτεμβρίου – Πεζοπορία στον Άγιο Μάμα

Οι εκδηλώσεις μας ολοκληρώνονται και φέτος με μια πεζοπορία στο πιο ψηλό εκκλησάκι του νησιού (500 μέτρα), τον άγιο Μάμα, παραμονή της γιορτής του. Ο Άγιος Μάμας είναι προστάτης των βοσκών και μαρτύρησε στη Μικρά Ασία τη περίοδο που πέθαινε η Νεικώ και ξεκινούσε να χτίζεται η Επισκοπή στη Σίκινο. Πέρυσι το εκκλησάκι λειτουργήθηκε για πρώτη φορά μετά από τουλάχιστον 60 χρόνια αλλά η εμπειρία με τον παπα Θοδωρή να κάνει τον μιας ώρας δρόμο με το γαϊδουράκι ήταν πολύ κουραστική γιαυτόν οπότε φέτος ο παπάς μας δε θα καταφέρει να παρευρεθεί.Θα περπατήσουμε, θα πούμε πράγματα για τη Σίκινο και την ιστορία της, θα κεραστούμε κρασί και παστέλι, θα ανάψουμε τα καντήλια και θα επιστρέψουμε.

Ημέρες Ποίησης Στη Σίκινο

Το νησί μας είναι, κατά κοινή ομολογία, ένα «ποιητικό» νησί. Τα φοβερά ηλιοβασιλέματα από το Οινοποιείο, το Μοναστήρι, τα ψηλά του Κάστρου και σε πολλά άλλα σημεία του νησιού, η θέα προς το πέλαγος, τα γραφικά στενά των παλιών οικισμών, οι ατελείωτες πεζούλες, οι λίγες μα καθαρές παραλίες, η χρωματιστή ανατολή, όλα γύρω μας δίνουν μια ποιητική διάθεση, τουλάχιστον σε όποιον έχει τη προδιάθεση. Αν σε αυτό προσθέσουμε και τη παρακαταθήκη του Οδυσσέα Ελύτη με το εκκλησάκι της Παντοχαράς το οποίο άφησε επιθυμία στη διαθήκη του να χτιστεί στο συγκεκριμένο σημείο, τότε έχουμε πολλούς καλούς λόγους να ασχοληθούμε κι εμείς με την ποίηση. Ο Σύνδεσμος Σικινητών αποφάσισε να αφιερώσει μερικές ημέρες στη Ποίηση και να τις ντύσει με μουσική γραμμένη για τη ποίηση, με αναγνώσεις, με συζητήσεις και με παιδικά παιχνίδια για τη ποίηση ώστε να μυηθούν τα παιδιά σε αυτόν τον μαγικό κόσμο.

Τρεις ημέρες, 22 με 24 Αυγούστου, όλο το νησί θα ζει «Ημέρες Ποίησης» κάτι που θα προσπαθήσουμε πολύ να γίνει θεσμός.

Το πρόγραμμα

Πέμπτη, 22 Αυγούστου

– Εκκλησάκι Παντοχαράς, 16.00: Παρακολουθούμε τη λειτουργία στο εκκλησάκι της Παναγίας Παντοχαράς, το οποίο κτίστηκε με φροντίδα της Ιουλίτας Ηλιοπούλου εκπληρώνοντας την επιθυμία του Οδυσσέα Ελύτη να χτιστεί στη Σίκινο ένα ξωκκλήσι. Παρόντες θα είναι όλοι οι ποιητές, μουσικοί, καλλιτέχνες και συντελεστές του τριημέρου και θα τιμήσουμε όλοι ταπεινά τη μνήμη του σπουδαίου νομπελίστα ποιητή.

– Παλιό Σχολείο, 20.00: Αφιέρωμα στη Παιδική ποίηση με υπαίθριο βιβλιοπωλείο βιβλίων παιδικής ποίησης και «Η Ποίηση Και τα Παιδιά» με τη Ζωή Κοσκινίδου και την Κόκκινη Αλεπού. Ένα παιχνίδι λέξεων, ρυθμού και εικόνας με βοηθούς πολύτιμα βιβλία, αρκετά διαφορετικά μεταξύ τους, όπως το «Να ένα ποίημα που γιατρεύει ψάρια» του Jean Pierre Simeon, σε εικονογράφηση Olivier Tallec (εκδ. Μικρή Σελήνη) ή το «Ποιος θέλει έναν φθηνό ρινόκερο;» του Shel Silverstein (εκδ. Διόπτρα) .

Πώς οι λέξεις μπορούν να ενωθούν και να δημιουργήσουν ένα ποιήμα; Τι είναι οι στίχοι, η ρίμα, η ομοιοκαταληξία και ο ρυθμός. Γνωρίζοντας το λογοτεχνικό είδος της ποίησης μέσα από ένα ωριαίο παιχνίδι.

Η Ζωή Κοσκινίδου είναι δημοσιογράφος και δημιουργός του ηλεκτρονικού περιοδικού «Κόκκινη Αλεπού». Αρθρογραφεί από το 2000 σε εφημερίδες και περιοδικά και από το 2016 γράφει αποκλειστικά για παιδικά βιβλία στο kokkinialepou.gr, ενώ επισκέπτεται σχολεία σε όλη την Ελλάδα και μιλάει για τη σημασία της μεγαλόφωνης ανάγνωσης στα παιδιά και τους εφήβους.

Παρασκευή, 23 Αυγούστου

– Παλιό Σχολείο, 20.00: Συνάντηση ποιητών, αναγνώσεις, παρουσιάσεις,συζητήσεις. Διαβάζει ο πεζογράφος και ποιητής Διονύσης Μαρίνος, η ηθοποιός και συγγραφέας Έφη Χαλκέα, και οι ποιήτριες Χαριτίνη Ξύδη, Νικολέτα Χατζηδήμα, Ελευθερία Θάνογλου.
(στις φωτό από κάτω, οι ποιήτριες με τη σειρά αναφοράς τους)

– Παλιό Σχολείο, 21.00: Παρουσίαση της επανακυκλοφορίας του βιβλίου «Σίκινος – Ηθογραφία» του Κώστα Σαϊτα, με ποιητική περιγραφή γεγονότων και ανθρώπων από τη Σίκινο της δεκαετίας του 1930. Το βιβλίο επανακυκλοφορεί από τον Σύνδεσμο Σικινητών με την ευγενική παραχώρηση των δικαιωμάτων του από τον υιό του Κώστα Σαϊτα, Γιάννη, ο οποίος θα παρευρεθεί και θα μιλήσει για τον πατέρα του.
(στη φωτό από πάνω, ο Κώστας Σαϊτας στον Μύλο του Πλατή στο Βουνί το 1935)

– Παλιό Σχολείο, 21.30: Προβολή του ωριαίου ντοκιμαντέρ «Επισκέψεις στο σπίτι του Ε.Χ. Γονατά»
Θα λειτουργεί υπαίθριο βιβλιοπωλείο

Σάββατο, 24 Αυγούστου

Παλιό Σχολείο 21.00: Τιμούμε την Παυλίνα Παμπούδη (φωτό από πάνω). Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1948, όπου ζει και εργάζεται. Η καταγωγή της είναι από το Ηράκλειο Κρήτης και τη Χαλκίδα. Τελείωσε τη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών (τμήμα Ιστορικό Αρχαιολογικό),παρακολούθησε μαθήματα στην ΑΣΚΤ( Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών), στο κολέγιο ByamShaw School of Art του Λονδίνου και Μαθηματικών στη Φυσικομαθηματική Σχολή.Μέχρι σήμερα έχει εκδώσει 16 ποιητικές συλλογές, 6 βιβλία πεζογραφίας,περισσότερα από 40 βιβλία «δήθεν» για παιδιά και έχει κάνει περισσότερες από 20 μεταφράσεις ( Λιούις Κάρολ, Α.Α. Μάιλν, Τσαρλς Ντίκενς, Τ.Σ. Έλιοτ, Ρόμπερτ Στίβενσον, Α. Τσέχωφ, Πιοτρ Γιερσώφ, Μαρκ Τουαίην, Χαλίλ Γκιμπράν, Ρ. Ντόυλ κ.α.)Επίσης, έχει κάνει τρεις ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής, έχει γράψει αρκετά σενάρια για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση, καθώς και πολλά τραγούδια.

Εργάστηκε ως κειμενογράφος σε διαφημιστικές εταιρείες και ως editor σε εκδοτικό οίκο. Σήμερα, έχει την αρχισυνταξία του ηλεκτρονικού περιοδικού λόγου και τέχνης Περί ου. www.Periou.gr . Είναι ιδρυτικό μέλος της Εταιρίας Συγγραφέων και του Κύκλου Ποιητών. Τελευταίες της εκδόσεις ποιημάτων είναι τα «Σημειώσεις για το άγραφο»,(Πατάκης, 2020) και «Νυχτολόγιο», (Ροές, 2021) και έκδοση πεζών είναι το «Παράξενες κι ακόμα πιο παράξενες ιστορίες»,( Καλειδοσκόπιο, 2020)

Θα γίνει ανάγνωση ποιημάτων της από τους συμμετέχοντες και θα ακούσουμε λίγα λόγια από την ίδια.

Θα λειτουργεί υπαίθριο βιβλιοπωλείο

Κεντρική Πλατεία, 22.00:
Η Αλίκη Καγιαλόγλου διαβάζει και τραγουδά Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη.
Μια ξεχωριστή παράσταση με την Αλίκη Καγιαλόγλου (φωτό από κάτω), πολύπλευρη καλλιτέχνιδα που έχει αφιερωθεί στην πνευματική διάσταση της Τέχνης. Η παράσταση με τον τίτλο «Η Αλίκη Καγιαλόγλου διαβάζει και τραγουδά Παπαδιαμάντη» είναι σε μουσική Άλκη Μπαλτά έχει παρουσιαστεί σε πολλούς και σημαντικούς χώρους στην Ελλάδα και αλλού. Η παράσταση βασίζεται σε διηγήματα του σπουδαίου Έλληνα διηγηματογράφου Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, καθώς και στην πρωτότυπη μουσική που έγραψε ο μαέστρος και συνθέτης Άλκης Μπαλτάς, μελοποιώντας ποικιλότροπα τους στίχους του κυρ Αλέξανδρου. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2002 στο 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου, στον Ιερό Χώρο της Αποκάλυψης, το 2004 στο Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν, στην Κωνσταντινούπολη υπό την αιγίδα του Πατριάρχη Βαρθολομαίου και αλλού, ενώ έχει κυκλοφορήσει και σε cd από την εταιρεία «Συν Αθηνά και χείρα κίνει» της Αλίκης Καγιαλόγλου.

Στο πιάνο θα είναι ο Αλέξανδρος Αβδελιώδης.

Οι Ημέρες Ποίησης Στη Σίκινο τελούν υπό την αιγίδα του δήμου Σικίνου και τη χρηματική υποστήριξη με 3000 ευρώ αλλά και την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού. Χορηγός Επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ. Σύμβουλος διαμόρφωσης της πρότασης και του προγράμματος είναι η Mosaic

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 13 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*